HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Απρίλης 2012 .Ο  Fenriz  δεν είναι απλά ένας πολύ επιδραστικός μουσικός. Είναι επίσης φανατικός ακροατής και ένα άτομο που δεν φοβάται να πει την άποψή του. Με την επανακυκλοφορία του ‘Plaguewielder’  ως πρόφαση, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για πολλά θέματα. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

Πόσο σκληρά δουλέψατε για την επανακυκλοφορία του ‘Plaguewielder’;

Μπα, δεν δουλέψαμε ιδιαίτερα σκληρά, αλλά είναι όλος αυτός ο ΟΓΚΟΣ των  επανακυκλοφοριών, που είναι πάρα  πολύς για να τον αντιμετωπίσουμε – έχουμε μια φυσιολογική ζωή και δουλειές από την πλευρά μας και, επίσης, πρέπει να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε και νέα τραγούδια. Γι ‘αυτό είναι πάρα πολύ κουραστικο, εννοώ ότι είναι το 16ο  album  μας, αυτό που ηχογραφούμε και γράφουμε αυτές τις μέρες, αλλά επίσης έχω να ασχοληθώ και με πάνω από δέκα επανακυκλοφορίες.
 

Γιατί αποφασίσατε να αλλάξετε το αρχικό εξώφυλλο και να χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο του Zbigniew Μ. Bielak;

Το παλιό  artwork  ήρθε σε μια περίοδο που δεν νοιαζόμουν για τα εξώφυλλα (νοιαζόμουν μόνο το 1990-1996 και στη συνέχεια από το 2006 και μέχρι σήμερα). Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να οδηγηθούν (και εμείς το ίδιο) και ότι το εξώφυλλο ήταν ένα από τα κύρια πράγματα που επικάλυπταν το ‘PLAGUEWIELDER’. Επίσης, ο τίτλος ήταν πολύ περίπλοκος, οι περισσότεροι άνθρωποι τον έγραφαν  ‘PlagueWILDER’ χαχαχα!

 
Κοιτάζοντας στο παρελθόν, σ’αρέσει σήμερα ο ήχος του ‘Plaguewielder’ ή τον έχεις ξεπεράσει;
Νομίζω ότι ρωτάς το λάθος πρόσωπο, μιας και εγώ έγραψα μόνο ΕΝΑ τραγούδι για ‘Plaguewielder’ και ένα για το ‘Ravishing Grimness’. Ήταν ο  Ted  (σ.σ.: Nocturno  Culto) που πήρε πάνω του τους Darkthrone εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του μυαλού μου (‘98-‘01). Νομίζω ότι ο ήχος δεν επικοινωνεί καλά «μεταξύ του», δηλαδή τα όργανα δεν συνδυάζονται καλά, αλλά στον Ted  αρέσει πολύ ακόμα.

 

fenriz1Πόσο κοντά είναι το νέο album των  Darkthrone; Θα υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το ‘Circle  the  Wagons’;
Εμείς βρήκαμε τον εαυτό μας με τα τραγούδια που κάνουμε από το 2005-2006, και τουλάχιστον τα τραγούδια μου ακούγονται σαν πολύ παλιό  speed  metal/heavy  metal   με πολλά καθαρά φωνητικά. Του  Ted  είναι πιο απειλητικό και στιβαρό heavy metal  με «χύμα» φωνή, αλλά τα riffs είναι ίσως πιο heavy metal από ποτέ άλλοτε. Έχουμε κάνει το μισό  album  τώρα. Τα τραγούδια μου είναι ίσως για ανθρώπους που τους αρέσουν οι  Savage Grace, Agent Steel, Gotham City, Landslide… ένα μείγμα παλαιού Σουηδικού speed metal και US  power. Και όταν εννοώ παλαιού, εννοώ ’79-’85.

 

Είσαι ένας μουσικός που μιλάει και γράφει για άλλες μπάντες, αλλά είσαι η εξαίρεση. Έχεις καμμιά εξήγηση γιατί οι άλλοι δεν το κάνουν αυτό; Μήπως θέλουν να διατηρήσουν το μονοπώλιο της «δόξας» και το ενδιαφέρον του κοινού για τον εαυτό τους;
Λοιπόν, από τη στιγμή που άρχισα να απαντάω σε συνεντεύξεις, το 1988, σκέφτηκα το καλύτερο και το πιο σημαντικό μέρος της συνέντευξης ήταν να αναφέρω τα ονόματα άλλων συγκροτημάτων. Ήταν ίσως λίγο φυσιολογικό εκείνη την εποχή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους μπάντα, όταν μεγάλωναν εμπορικά, αλλά … το  ‘91-‘97 χρόνια δεν έκανα πολλές συνεντεύξεις. Αλλά από τότε, έχω υποστηρίξει εκατοντάδες συγκροτήματα φυσικά. Δεν ξέρω γιατί οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, αλλά εγώ πάντα ένιωθα σαν να έκανα ένα fanzine, αλλά θα μου έπαιρνε φυσικά πάρα πολύ χρόνο, έτσι αντί για αυτό έχω τώρα το ώστε αντί τώρα έχω το  BAND  OF  THE  WEEK  blog (http://www.bandoftheweek.net  )  κτλ.. Και πολλά μεγάλα παλιά συγκροτήματα δεν νοιάζονται για νέες ή άλλες παλιές μπάντες, αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα επειδή πολλές σύγχρονες  metal  μπάντες δημιουργούν ένα προϊόν που είναι αρκετά σύγχρονο, αλλά δεν ακούνε ποτέ άλλες μπάντες σαν τις δικές τους. Αλλά αντίθετα  πάνε στο σπίτι και ακούν  Deep  Purple  και  Saxon  και πράγματα που ακούω κι εγώ, αλλά το δικό τους συγκρότημα είναι απλά μοντέρνο και απλά μια μηχανή που γεννάει χρημάτα. Νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθούν την καρδιά τους και να παίζουν ό, τι θέλουν κι οι ίδιοι να ακούνε.

 

Πόσο παράξενο είναι να θεωρείσαι είδωλο από «οπαδούς»  που ως επί το πλείστον παρερμηνεύουν τις απόψεις σου;
Μου ραγίζει την καρδιά! Επίσης, ποτέ μου πραγματικά δεν είχα είδωλα, έτσι νομίζω.. Θέλω να πω, μου αρέσει ο τρόπος που πολλά συγκροτήματα ή άνθρωποι παίζουν τα όργανά τους ή γράφουν τραγούδια, αλλά αυτή η ειδωλοποιήση, έχει λίγη σχέση με την συνεχή αγάπη για το πραγματικό  metal.

 

Είσαι ευχαριστημένος με τη θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου;
Φυσικά  (σ.σ: “ofcorpse” για την ακρίβεια!!), οι  Darkthrone  πάντα κυκλοφορούσαν σε βινύλιο ούτως ή άλλως, γι ‘αυτό αισθάνομαι πολύ καλά γι’ αυτό. Αλλά κάθε βινυλίο που μου δίνουν ή αγοράζω, παίρνει περίπου μια ώρα για να μετατραπεί σε αρχείο  wav  και στη συνέχεια να γραφτεί σε   CD  και μετέπειτα να το μεταφέρω σε ένα από τα  mp3  players  μου. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, αλλά είναι καλή δουλειά. Τουλάχιστον όταν ο δίσκος είναι σπουδαίος και δεν σπαταλάει το χρόνο μου.

 

fenriz2Ασχολείσαι με κάποιο άλλο μουσικό  project, εκτός από τους  Darkthrone;

Όχι, από το 2001 οι  Darkthrone  είχαν χώρο για ό, τι ήθελα να κάνω μουσικά. Γι ‘αυτό μιλούσα παραπάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να «τρέχουν» τις μπάντες τους μ’αυτό τον τρόπο, αυθόρμητα. Αλλά είμαι και Dj  επίσης…

 

Ποιο ήταν το τελευταίο σπουδαίο  album  που άκουσες;
Το νέο  Aura  Noir  και το νέο (δεν κυκλοφόρησε ακόμη)  album  των HOUR OF 13, τους άκουγα σήμερα στη δουλειά μαζί με τους  LANDSLIDE  και το  single  των MAGNESIUM 2006, ως συνήθως αυτές τις μέρες, χεχε.

 

Πιστεύεις ότι η κατάρρευση των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών αποτελεί ένα είδος δικαιοσύνης για τα τόσα χρόνια της απληστίας τους;
Δεν είμαι σίγουρος ότι καταρρέουν, νομίζω ότι ίσως τώρα επικεντρώνεται μόνο σε ασφαλείς καλλιτέχνες, και ότι ήταν ΓΕΝΙΚΑ καλύτερα για τη μουσική το  ‘98-2006. Νομίζω, ότι έμοιαζε ν’ αρπάζουν την ευκαιρία πολλά νέα συγκροτήματα. Τέλος πάντων, θα δούμε αν το  Spotify  και τα άλλα συνδρομητικά κανάλια θα έχουν επιτυχία στο μέλλον, οι  μουσικοί συνήθως χρειάζονται παραπάνω χρήματα. Εμείς έχουμε τις καθημερινές δουλειές μας, έτσι είναι όλα εντάξει για μας.

 

Υπάρχει κάποιος μουσικός ή καλλιτέχνης που θα ήθελες να συναντήσεις; Τον Klaus Schulze, για παράδειγμα;
Καθόλου, έχω ήδη πάρα- πάρα πολλές επαφές. Αλλά οι άνθρωποι μου λένε πως θα έπρεπε να συναντήσω αυτόν τον  Alan  από τους  Primordial. Χμμ, θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον.

Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες που θα διαβάσουν αυτό ..

Συνεχίστε να ακούτε τους πρώιμους  Manilla Road  και μην πιστεύετε όλους αυτούς τους τσαρλατάνους εκεί έξω. Ο  metal  ήχος της δεκαετίας του ’80 είναι η βάση και έτσι θα είναι και έτσι θα πρέπει να είναι.

 

Ένα μεγάλο  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον  Fenriz  για τις απαντήσεις του και τον  Paul  από την   Peaceville  για την βοήθειά του.

Τσεκάρετε το  www.darkthrone.no και το  http://www.bandoftheweek.net

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας