Το Ισραήλ αναλαμβάνει οριστικά τη διοργάνωση της επόμενης Eurovision, δίνοντας τέλος στις διαμάχες.

Την τελευταία στιγμή το Ισραήλ «έσωσε» τη διοργάνωση του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που του είχε ανατεθεί μετά τη νίκη της Netta Barzilai τον περασμένο Μάιο.

Το Ισραήλ εξασφάλισε τη διοργάνωση χάρη σε μία συμφωνία χρηματοδότησης που επιτεύχθηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν λήξει το «τελεσίγραφο» που είχε δώσει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η EBU απαιτούσε να κατατεθεί μέχρι εγγύηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανέθετε το διαγωνισμό σε άλλη χώρα. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για οποιοδήποτε λόγο.

Η δημόσια υπηρεσία ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ (Kan) και το υπουργείο Οικονομικών συγκρούονταν τις τελευταίες εβδομάδες και αλληλοκατηγορούνταν ότι απειλούν αμοιβαία τη διοργάνωση του διαγωνισμού, ο οποίος θεωρείται πολύ σημαντικός για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Netta Barzilai - Israel - Eurovision 2018 - winner - Hit Channel
Η Netta Barzilai με το τρόπαιο του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η Kan ζητούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να πληρώσει την εγγύηση, αλλά το υπουργείο επέμενε να καλύψει το ποσό από τα χρήματα που έχει ήδη λάβει με βάση τον προϋπολογισμό.

«Η κρίση της Eurovision τελείωσε», μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο. «Η Kan θα καταθέσει σήμερα τα 12 εκατομμύρια της εγγύησης», πρόσθεσε.

Το ποσό θα καλύψει τα έξοδα αν διαπιστωθεί ότι η Kan δεν είναι σε θέση να οργανώσει το διαγωνισμό, για παράδειγμα λόγω πολέμου ή εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής. Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, η κυβέρνηση και η Kan θα συμφωνήσουν μεταξύ τους το ποσό που θα λάβει ως οικονομική βοήθεια η πρώτη.

Το Ισραήλ έχει κερδίσει τέσσερις φορές το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και τον έχει φιλοξενήσει δύο φορές στην Ιερουσαλήμ, το 1979 και το 1999.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία και η τοποθεσία για τη διοργάνωση του 2019.

 

Αφήστε το σχόλιό σας