Η Eurovision συμπληρώνει 63 χρόνια ιστορικών, ένδοξων, λαμπερών και πολυσυζητημένων στιγμών.

Ο Μάιος είναι γεγονός και παραδοσιακά αποτελεί το μήνα του μεγαλύτερου μουσικού γεγονότος στην Ευρώπη, του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής μουσικής αυτές τις ημέρες και η αντίστροφα μέτρηση ξεκινά επίσημα.

Οι δύο ημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι για την Τρίτη 8 και την Πέμπτη 10 Μαΐου, ενώ ο Μεγάλος Τελικός, από τον οποίο δε θέλει καμία χώρα να απουσιάζει, θα διεξαχθεί το Σάββατο 12 Μαΐου.

Με δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο πλανήτη, η Eurovision είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός τραγουδιού στην ιστορία της τηλεόρασης.

Από τις κυριολεκτικά αναρίθμητες στιγμές που έχουν διαδραματιστεί στα 63 χρόνια του θεσμού, υπάρχουν 22+22 πράγματα που έχουν συμβεί και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι δε γνωρίζατε.

1 Ο 60ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, το 2015, είχε ρεκόρ συμμετοχών στον Μεγάλο Τελικό με 27 χώρες.

 

2 Η Πορτογαλία έπρεπε να περάσει από 49 διαγωνισμούς για να επιτύχει την πρώτη νίκη της, το 2017.

 

3 Στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (1956), το Λουξεμβούργο ζήτησε από την Ελβετία να ψηφίσει εκ μέρους της. Και ο νικητής ήταν… η Ελβετία!

 

4 Μεταξύ των διαγωνιζομένων της Eurovision που είχαν επιτυχημένες σταδιοδρομίες είναι οι ABBA (1974), η Céline Dion, ο Cliff Richard και ο Julio Iglesias. Η Céline Dion κέρδισε με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi», εκπροσωπώντας την Ελβετία το 1988.

 

5 Η Ρουμανία αποβλήθηκε από τη Eurovision του 2016, λόγω μη καταβληθέντος χρέους προς την EBU.

 

6 Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξάγεται κανονικά κάθε χρόνο τον Μάιο. Η χρονιά που η διοργάνωση έλαβε χώρα πιο νωρίς από ποτέ ήταν το 1957, στις 3 Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε πιο αργά ποτέ ήταν το 1999, στις 29 Μαΐου.

 

7 Η Νορβηγία κέρδισε το διαγωνισμό το 1995 με το τραγούδι «Nocturne», που περιείχε μόνο 24 λέξεις και συνοδεύονταν από εκτενή σόλο βιολιού.

 

8 Η Σερβία συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα το 2007 και κέρδισε το διαγωνισμό την ίδια χρονιά.

 

9 Ο νικητής του προηγούμενου έτους φιλοξενεί την Eurovision, αλλά η παραγωγή είναι τόσο ακριβή που διάφορα έθνη επικαλέστηκαν τη φτώχεια για να αποφύγουν τη διεξαγωγή του θεσμού.

Οι χώρες που έχουν παραιτηθεί από τη φιλοξενία της διοργάνωσης περιλαμβάνουν την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Μονακό και το Λουξεμβούργο. Την Eurovision διοργάνωσε και τις τέσσερις συγκεκριμένες φορές το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

10 Η Αυστρία μποϊκόταρε το διαγωνισμό του 1969 στη Μαδρίτη, επειδή η Ισπανία την εποχή εκείνη είχε κυβερνήτη το δικτάτορα Francisco Franco.

 

11 Η Ρωσία αποχώρησε από την Eurovision του 2017 στο Κίεβο, επειδή η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη Ρωσίδα καλλιτέχνιδα Yulia Samoylova.

 

12 Η Πορτογαλία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε ένα Μεγάλο Τελικό. Το 2017, ο Salvador Sobral κέρδισε με το τραγούδι «Amar Pelos Dois» και συγκομιδή 758 πόντων.

 

13 Το 2009, η Γεωργία αποφάσισε να στείλει το τραγούδι «We Do not Wanna Put In» στο διαγωνισμό της Μόσχας, αλλά λόγω μιας αντιπαράθεσης για τους στίχους του τραγουδιού, η EBU αποφάσισε την αποβολή του τραγουδιού αν δεν άλλαξαν οι στίχοι.

Η Γεωργία αρνήθηκε να αλλάξει τους στίχους και αποσύρθηκε από τη διοργάνωση.

 

14 Το 1969 υπήρξαν τέσσερις νικητές στην Eurovision! Όλοι είχαν τους ίδιους πόντε και τότε δεν είχαν θεσμοθετηθεί κανόνες σε περιπτώσεις ισοπαλίας. Αν υπάρξει ισοπαλία σήμερα, θα κερδίσει η χώρα που θα την έχουν ψηφίσει οι περισσότερες χώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετοχές.

 

15 Δεν επιτρέπεται οι αποστολές να διαθέτουν πάνω από έξι άτομα στη σκηνή της Eurovision, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών και των χορευτών. Μέχρι το 1971 το όριο ήταν τρία άτομα.

 

16 Όταν η Ουκρανίδα τραγουδίστρια Ruslana κέρδισε τη Eurovision το 2004, με το «Wild Dances», της δόθηκε έδρα στο Κοινοβούλιο της πατρίδας της.

 

17 Το 1956, οι διαγωνιζόμενες χώρες μπορούσαν να συμμετάσχουν με δύο τραγούδια η καθεμία.

 

18 Η πρώτη χώρα που ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και εγκαινίασε τη διοργάνωση το 1956, ήταν η Ολλανδία με την Jetty Paerl και το τραγούδι «De vogels van Holland».

 

19 Το Λουξεμβούργο έχει κερδίσει πέντε φορές, αλλά κανένας από τους πέντε νικητές δεν καταγόταν από τη χώρα. Τέσσερις ήταν Γάλλοι και μία, η Βίκυ Λέανδρος, ήταν Ελληνίδα.

 

20 Το 2015, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα με περισσότερους από 300 πόντους που δεν κέρδισε την Eurovision. Το τραγούδι που είχε στείλει ονομαζόταν «A Million Voices».

 

21 Η πρώτη φορά που μεταδόθηκε έγχρωμη η Eurovision, ήταν ο διαγωνισμός του 1968 στο «Royal Albert Hall» του Λονδίνου.

 

22 Το 1978, η Ιορδανία έβαλε… λουλούδια στην οθόνη αντί να μεταδώσει την ισραηλινή συμμετοχή. Το Ισραήλ ήταν τελικά ο μεγάλος νικητής εκείνης της χρονιάς και η τηλεόραση της Ιορδανίας ισχυρίστηκε ότι την πρώτη θέση κατέλαβε… το Βέλγιο.

 

Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ.

Αφήστε το σχόλιό σας