Ο συντηρητισμός της κυβέρνησης Orbán χτυπά τη Eurovision.

Η Ουγγαρία αποσύρθηκε από τη Eurovision 2020 καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με τις φιλικές προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα πολιτικές του διαγωνισμού.

Η Ουγγαρία αποτελεί την πρώτη περίπτωση χώρα στα χρονικά της διοργάνωσης που αποφασίζει να μη συμμετάσχει στη Eurovision λόγω αντιρρήσεών της σε κοινωνικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει εξηγήσει επισήμως το σκεπτικό της αποχώρησής της από το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον The Guardian, που επικαλείται ανώνυμες πηγές μέσα από τη δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας (MTVA), καθοριστικό ρόλο για την απόφαση διαδραμάτισε η στάση της τοπικής κυβέρνησης απέναντι σε θέματα που άπτονται των ΛΟΑΤΚΙ.

Η ουγγρική ιστοσελίδα index.hu ισχυρίζεται ότι οι αρχές της χώρας θεωρούν τη Eurovision «πολύ gay», επιμένοντας να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την επόμενη διοργάνωση.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, χαρακτήρισε μέσω Twitter «fake news» τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, όμως δεν διευκρίνισε τους λόγους που η χώρα θα απουσιάσει από τη Eurovision 2020, που θα φιλοξενηθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Ο Orbán έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δικαίωμα γάμου θα έπρεπε να έχουν μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ έχει θεσπίσει πολιτική παροτρύνει τις «παραδοσιακές» οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά.

Οι συντηρητικές φωνές στην Ουγγαρία δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Eurovision.

Νωρίτερα εντός του έτους, μέλος του κόμματος του Orbán ζήτησε μποϊκοτάζ της Coca-Cola, επειδή η εταιρεία αναψυκτικών λάνσαρε διαφημιστική καμπάνια στην οποία χρησιμοποίησε φωτογραφίες ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

 

Γράψτε το σχόλιό σας