Το σκόπελο των ημιτελικών πρέπει να περάσει η Ελλάδα στη φετινή Eurovision, προκειμένου να προκριθεί ξανά στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Στον Α’ Ημιτελικό θα διαγωνιστεί η Ελλάδα στον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος του.

Η εμφάνιση των χωρών στους δύο Ημιτελικούς καθορίστηκε έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στην οικοδέσποινα πόλη της Λισαβόνα και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Οι Ημιτελικοί θεσμοθετήθηκαν ως διαδικασία το 2004, προκειμένου περισσότερες χώρες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και μόνο τα καλύτερα τραγούδια να διαγωνίζονται στην τελική φάση.

Ο Α’ Ημιτελικός του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα στις 8 Μαΐου 2018 με 19 χώρες να λαμβάνουν μέρος.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία των Ημιτελικών και προκρίνονται απευθείας στον Tελικό οι πέντε μεγαλύτερες χώρες («Big Five»), δηλαδή η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, καθώς και η χώρα που φιλοξενεί κάθε χρόνο τον διαγωνισμό, φέτος η Πορτογαλία.

Ωστόσο και αυτές κληρώνονται, προκειμένου να οριστεί σε ποιον Ημιτελικό θα ψηφίσουν και οφείλουν να μεταδώσουν ζωντανά. Φέτος, λοιπόν, στον πρώτο Ημιτελικό κληρώθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η φιλοξενούσα Πορτογαλία. Στο δεύτερο κληρώθηκαν η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ορίστηκε και η Ιταλία κατόπιν αιτήματός της που έγινε δεκτό από τη διοργάνωση.

Eurovision 2018 - Semifinal Allocation Draw - Hit Channel

Αναλυτικά, η κατάταξη των χωρών στους Ημιτελικούς έχει ως εξής:

Α’ Ημιτελικός (19 χώρες): Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Λευκορωσία
Βουλγαρία
Λιθουανία
Αλβανία
Τσεχία
Βέλγιο
Ισλανδία
Αζερμπαϊτζάν
Ισραήλ
Εσθονία
Ελβετία
Φινλανδία
Αυστρία
Ιρλανδία
Αρμενία
Κύπρος
Κροατία
Ελλάδα
ΠΓΔΜ

Β’ ημιτελικός (18 χώρες): Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ρωσία
Σερβία
Δανία
Ρουμανία
Αυστραλία
Νορβηγία
Μολδαβία
Σαν Μαρίνο
Ολλανδία
Μαυροβούνιο
Σουηδία
Ουγγαρία
Μάλτα
Λετονία
Γεωργία
Πολωνία
Ουκρανία
Σλοβενία ​

Εκκρεμεί η ανάδειξη του ατόμου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή διοργάνωση μέσα από τη διεξαγωγή του καθιερωμένου ελληνικού τελικού.

Αυτά είναι τα τραγούδια που επέλεξε η ΕΡΤ για τη Eurovision 2018

Eurovision Song Contest - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας