Ο «Επιτάφιος» είναι η ποιητική και μουσική αντίδραση από τα γεγονότα της ελληνικής «Πρωτομαγιάς», που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη του 1936.

Στην Ελλάδα, οι πρώτες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν το 1893.

Στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1936, οι εργάτες ενός καπνεργοστασίου της πόλης προβάλλουν τη διεκδίκηση αύξησης μισθών (οι οποίοι είχαν περικοπεί κατά το ήμισυ). Τα αιτήματα απορρίφθηκαν και η κινητοποίηση βρήκε άμεσα συμπαράσταση από τον κλάδο, ο οποίος άκμαζε εκείνη την εποχή.

Το Μάιο του 1936, οι συγκεντρώσεις είχαν εντατικοποιηθεί με ομιλίες σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης. Στις 9 Μαΐου, οι αστυνομικές δυνάμεις αναλαμβάνουν το συνηθισμένο ρόλο τους, να καταπνίξουν κάθε φωνή που αντιπαρατίθεται στο καθεστώς, αιματοκυλώντας την πορεία με τον τραγικό απολογισμό να καταγράφει 11-12 νεκρούς και 280 τραυματίες.

Μία συνταρακτική φωτογραφία από το σκηνικό του αίματος, η χαροκαμένη μάνα του 25χρονου Τάσου Τούση που θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της, ενέπνευσε το χειμαρρώδη οίστρο του σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Ρίτσου να συγγράψει άμεσα (ημ/νία δημοσίευσης: 8 Ιουνίου 1936) ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τον «Επιτάφιο», το οποίο μελοποίησε δύο δεκαετίες αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης και παρουσιάστηκε σε τρεις δισκογραφικές εκδόσεις με διαφορετικούς ερμηνευτές.

Ο «Επιτάφιος», έκδηλα επηρεασμένος από τον ορθόδοξο Επιτάφιο Θρήνο, είναι μία ελεγεία…

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
www.hit-channel.com/epitafios-giannis-ritsos-mikis-theodorakis/99403

Επιτάφιος - Πρωτομαγιά - 1η Μαΐου 1936 - καπνεργάτες Θεσσαλονίκη - Τάσος Τούσης

 

Αφήστε το σχόλιό σας