Στο κατώφλι ενός ακόμη ορόσημου στην επιτυχημένη διαδρομή της, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά για τους ανθρώπους. Τον Χατζιδάκι, τον πατέρα της, τις γυναίκες.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η φωνή μία ολόκληρης γενιάς, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης και αυτοπροσδιορισμού ως τραγουδίστριας.

Μερικές ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού σε άλλη μία σπουδαία στιγμή στη σταδιοδρομία της, για να ερμηνεύσει το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη διηγείται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «InStyle» και στον Γιάννη Τσιούλη τη φανταστική ιστορία της ζωής της.

Με τι μουσική μεγάλωσε;

«Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία οικογένεια που όλοι άκουγαν διαφορετικά είδη μουσικής. Από τον μπαμπά και τον παππού μέχρι τη γιαγιά και τη μαμά μου. Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι με πολλά είδη. Δεν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζω. Ανάλογα τη στιγμή. Με έχει στιγματίσει ο Χατζιδάκις. Η μητέρα μου ήταν παραπάνω από θαυμάστριά του. Τον αγαπάει βαθιά. Τη συγκινεί. Για μένα δεν ήταν απλά επαναστάτης. Είχε τη μεγαλοφυΐα και την ωριμότητα να οπισθοχωρεί όπου χρειάζεται και να προχωράει μαζεύοντας τα κομμάτια του. Αυτό τον έκανε ξεχωριστό.»

Ποια είναι η σχέση της με τον πατέρα της, τον Γιάννη Ζουγανέλη; Μετά από το τόσα χρόνια αυτόνομης παρουσίας στο τραγούδι, υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός με τη δική του πορεία;

«Καθόλου! Δε με απασχολεί Νιώθω ότι έχουμε ήδη διαφορετική πορεία. Δε μου αρέσει να είμαι επικριτική στους ανθρώπους που νιώθουν ότι κάνουμε κάτι κοινό. Δε μου αρέσει γενικά επικριτική στις απόψεις. Μας διακρίνουν διαφορετικές επιλογές, στάση ζωής, απόψεις, γνώμες με τον μπαμπά μου, γι’ αυτό αγαπιόμαστε, εκτιμάει ο ένας τον άλλον και τον σέβεται.»

Είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της;

«Με θαυμάζει πολύ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Δεν ξέρω αν είναι ο μεγαλύτερος, αλλά εκτιμά πολύ και σέβεται τις επιλογές μου και για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό στη σχέση πατέρα και κόρης. Οι γονείς μου έχουν πολλά βιώματα και θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μου τα επιβάλουν, αλλά ευτυχώς δεν το έχουν κάνει και μου έχουν επιτρέψει να ζήσω τις εμπειρίες μου, να κάνω τα λάθη μου και να ζήσω τη ζωή όπως θέλω εγώ.»

Ποια στιγμή στην καριέρα της την κάνει πιο υπερήφανη;

«Η πιο περήφανη ήταν η παράσταση στο Ηρώδειο με τα τραγούδια της Μελίνας. Και η Piaf ήταν μεγάλη εμπειρία. Δε νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με κάτι. Έκανα πραγματικότητα το όνειρό μου να παίξω στο θέατρο, πράγμα που λαχταρούσα. Καταπιάστηκα με μία προσωπικότητα που με στιγμάτισε έντονα.»

Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Hit Channel

Θα χαρακτήριζε τον εαυτό της φεμινίστρια;

«Φεμινίστρια, με τον απόλυτο όρο, όχι. Πιστεύω προφανώς στην ισότητα των δύο φύλων. Ζούμε σε μία σχετικά ανδροκρατούμενη κοινωνία. Χρειάζεται να γίνει προσπάθεια από όλους για να βρούμε τις ισορροπίες, γιατί προσπαθώντας να βρούμε τη δύναμή μας, παραπήραμε πράγματα πάνω στους ώμους μας.»

Τι πιστεύει ότι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να ταυτίζονται μαζί της;

«Έχω κοινό από όλα τα είδη μουσικής και τις ηλικίες κι αυτό είναι η μεγαλύτερή μου κατάκτηση. Μου αρέσει που όλοι βρίσκουν κάτι που τους αρέσει σε μένα και στα τραγούδια μου.»

Ποια αρετή εκτιμά και αναζητεί στους ανθρώπους;

«Την αλήθεια. Να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και μένα, ακόμα κι αν είναι σκληροί. Δε μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν παίρνουν θέση. Προτιμώ να έρθω αντιμέτωπη με μία προσωπική θέση, παρά να μεταφέρει κάποιος γνώμες και σχόλια. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που μετανοούν, που δουλεύουν πολύ.»

Ερμηνεύει συναισθηματικά τραγούδια, τα οποία ενδεχομένως θεωρούνται πιο βαριά. Σαν αντίβαρο, τι την κάνει να γελά;

«Τα τραγούδια μου δε θα τα χαρακτήριζα πολύ σοβαρά. Σε όλους τους δίσκους μου υπάρχει ένα στοιχείο χιούμορ. Δεν ανήκω σε μία άλλη συνομοταξία από αυτήν που είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς, του οποίου τα τραγούδια είναι πνευματώδη. Γελάω πολύ εύκολα και συχνά με ατάκες, με ευφυή σχόλια, με εκφράσεις, με ταινίες, με παραστάσεις, με γκάφες, με ό,τι γελάνε όλοι.»

Ποιοι είναι το στοιχείο που θα ήθελε να χαρακτηρίζει την υστεροφημία της;

«Το ότι ήμουν τίμια και ειλικρινής.»

Δείτε επίσης:
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι στο Ηρώδειο

Μάνος Χατζιδάκις - Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Hit Channel

 

Αφήστε το σχόλιό σας