Αρχική Αrt Design Eleni Vidaki | Something different for portraits!

Eleni Vidaki | Something different for portraits!

-

Δες και αυτά

Τελικά τα χόμπι, μπορούν να πάρουν απίστευτες διαστάσεις, γιατί όταν το κάνεις με αγάπη και προσοχή, πάντα θα βγαίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα μας δείχνει η Ελένη Βιδάκη μέσω των φωτογραφιών της.

To project που η Ελένη αποφάσισε να πραγματοποιήσει, είναι καθαρά για προσωπικούς λόγους κι όχι για κερδοσκοπικούς. Αφορά τη συλλογή πορτραίτων διάσημων προσώπων. Είναι ενδιαφέρον για κάποιον να το παρακολουθήσει, καθώς η λήψη των φωτογραφιών γίνεται τη στιγμή που οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε πιο ευάλωτες καταστάσεις. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταλάβει κάνεις το πόσο άνετοι είναι ή όχι με το κοινό, αλλά και το πραγματικό τους πρόσωπο. Το όνομα του project; Real faces collection. Αυτό που θέλει να δείξει και να πει η Ελένη από αυτό, είναι να γίνει αντιληπτό σε όλα τα παιδιά της ηλικίας της το να κυνηγάνε πάντα τα «θέλω» τους κι αυτό που τους γεμίζει και τους κάνει χαρούμενους. Η προσπάθεια αυτή είναι ερασιτεχνική, αλλά φυσικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από επαγγελματικά projects!

Με την Ελένη γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, από τότε που ήμασταν μικρά κοριτσάκια. Ε, κάποια στιγμή τα κοριτσάκια μεγαλώνουν, και παίρνουν το δρόμο τους. Όμως, αυτοί οι δρόμοι συναντήθηκαν, χωρίς να το ψάξουμε ιδιαίτερα η αλήθεια είναι. Με όποιον ταιριάζεις κι έχεις να πεις δύο πράγματα παραπάνω, θα το βρεις στην πορεία της ζωής σου… Μη ξεχνάτε, να βοηθάτε, όχι απαραίτητα για να πάρετε ανταπόδοση σε κάτι άλλο, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται καλύτερες οι ανθρώπινες σχέσεις.

Από την Ηρώ Τζημίκα

Στις φωτογραφίες: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Oge, Στέφανος Δημοσθένους 

Εδώ, μία μίνι συνέντευξη…

– Καλησπέρα Ελένη! Πώς είσαι τι κάνεις;

– Πολύ καλά Ηρώ, εσύ;

– Καλά κι εγώ! Λοιπόν, θέλω να μου πεις λίγα λόγια για εσένα…

– Αρχικά να σου πω ότι είμαι 20 χρονών και είμαι φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην σχολή Πολιτικών Επιστήμων. Γενικώς μου αρέσει αρκετά η σχολή μου και λατρεύω την τέχνη απ όλες τις διαστάσεις της. Ζωγραφίζω πορτραίτα αλλά τον τελευταίο χρόνο ασχολήθηκα και με τα wall arts, ένα από τα οποία βρίσκεται και στην δισκογραφική εταιρία της Ζero 10 records, αλλά κι άλλα πολλά ! Δεν μπορώ βεβαία να κρύψω και την αγάπη μου για τη φωτογραφία!

– Πώς σου ήρθε η ιδέα για το project που ξεκινάς;

– Να πω την αλήθεια ήταν κάτι ξαφνικό.  Μου αρέσει πάρα πολύ να παρατηρώ τα πρόσωπα των ανθρώπων, τις εκφράσεις και να τις αποτυπώνω στο χαρτί ή να τις αποθανατίζω με το φακό. Έτσι είπα να μοιραστώ αυτή τη σκέψη μου και να κάνω αυτό το  project. Επέλεξα τον χώρο των διάσημων γιατί έχει περισσότερες ιδιαιτερότητες.

– Οπότε είναι πορτρέτα διάσημων ανθρώπων… Πώς σου κίνησε το ενδιαφέρον ο συγκεκριμένος χώρος; Θα μπορούσε να είναι πορτραίτα από οποιουσδήποτε ανθρώπους.

– Κατά καλή μου τύχη, πριν ένα χρόνο κατάφερα να γνωρίσω δυο ανθρώπους από αυτό το χώρο. Πραγματικά είχα συγκλονιστεί, θυμάμαι, από την αντιμετώπιση τους. Ήταν άνθρωποι απλοί, νορμάλ και δεν τους ένοιαζε ιδιαίτερα το ότι εγώ δεν άνηκα σε αυτόν τον χώρο. Πήρα ένα μάθημα από αυτό και έμαθα να μη κρίνω ανθρώπους πριν τους γνωρίσω. Έτσι όλο αυτό με οδήγησε και στο να κάνω αυτό το project, να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους και να τους φωτογραφίσω σε στιγμές που θα είναι άνετοι με τον εαυτό τους.

– Πιστεύεις ότι όταν κοιτάς κάποιον στα μάτια, καταλαβαίνεις και τι άνθρωπος είναι;

– Πολλές φορές ναι, αλλά και άλλες όχι.  Με τα μάτια μπορείς να εκφράσεις σίγουρα πολλά συναισθήματα. Νομίζω πως επικοινωνείς απόλυτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καλοπροαίρετα βλέμματα είναι πάντα ορατά!

– Το ρωτάω αυτό, γιατί εσύ φωτογραφίζεις τα πρόσωπα. Οπότε μπορείς να καταλάβεις μερικά πράγματα από τα μάτια και μόνο…

– Το πιο βασικό είναι ότι καταλαβαίνω αν ο άλλος είναι άνετος μαζί μου και δε το κάνει αυτό με το ζόρι.  Εκτιμώ πάντως αν ο άλλος με κοιτάζει στα μάτια όταν μου μιλεί. Με βοηθούν να κάνω κι εγώ πιο οικείο το περιβάλλον!

– Πώς είναι οι επώνυμοι που συναναστρέφεσαι; Υπάρχουν παραπάνω απαιτήσεις ;

– Προς το παρόν όσους έχω γνωρίσει, είναι άριστοι! Μερικοί είχαν απαιτήσεις, άλλοι πάλι όχι. Μερικοί έχουν θέμα με τις ατέλειες, άλλοι πάλι δεν με πίεσαν για το τέλειο.

– Ποιον αγαπημένο σου επώνυμο θα ήθελες να φωτογραφίσεις αν σου δινόταν η ευκαιρία;

– Τον Robert Pattinson. Δεν δέχομαι κριτική, τον λατρεύω (γέλια)

– Αυτό να φανταστώ, το κάνεις σαν χόμπι… Οι σπουδές σου οι κανονικές πάνω σε τι είναι; Έχουν κάτι κοινό;

– Το κάνω καθαρά σαν χόμπι, γιατί είναι κάτι που με ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Οι σπουδές μου ως αντικείμενο δεν προσδιορίζονται με μια λέξη. Ασχολούνται με ιστορία, φιλοσοφία, μαθηματικά, κοινωνιολογία , με γνώμονα την πολιτική. Δεν υπάρχει τίποτα κοινό ανάμεσά τους. Αυτό δε σημαίνει ότι με ενοχλεί. Γενικώς μου αρέσει να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα συγχρόνως.

– Σαν νέα κοπέλα που τελειώνει σιγά, σιγά το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, έχεις βλέψεις για το μέλλον;

– Ρώτησες το κατάλληλο άτομο για να σου απαντήσει για το μέλλον!! (γέλια) Εγώ προσωπικά και να ήταν σε άψογη  κατάσταση τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν νομίζω να έμενα. Ήδη έχω κανονίσει να φύγω στο εξωτερικό μόλις τελειώσω με τις σπουδές. Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες και μετά ίσως επιστρέψω για μόνιμα.

– Πώς βλέπεις τα πράγματα στη χώρα μας;

– Από πολιτική σκοπιά μπορώ να σου πω ότι τα βήματα που γίνονται, είναι αργά και όχι τόσο υποσχόμενα για ένα καλό μέλλον. Από οικονομική σκοπιά, ο καθένας θα έλεγε ότι δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τα πράγματα. Η συζήτηση είναι μεγάλη, αλλά το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν είμαι ευχαριστημένη, όπως και κάθε νέος της ηλικίας μου.

– Δώσε το δικό σου μήνυμα, στα παιδιά που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας και θα τους δώσει δύναμη ώστε να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν χωρίς να φοβούνται.

– Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος που κάνω αυτό το project, είναι για να βοηθήσω όσους ανθρώπους έχουν όνειρα και θέλουν να τα πραγματοποιήσουν αλλά πάντα κάτι τους πάει πίσω. Επειδή μεγάλωσα σε πόλη με ιδιαίτερα κλειστή κοινωνία ( κατά την άποψη μου , πάντα) και με ανθρώπους που τις περισσότερες φορές σε κρίνουν χωρίς να σε ξέρουν, αυτό που θέλω να πω στα παιδιά της ηλικίας μου, είναι να μην αφήνουν κανέναν να τους εμποδίσει με αυτό τον τρόπο.  Να κυνηγήσουν ότι αγαπούν και να είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρουν. Το μήνυμα μου θα ναι πάντα αισιόδοξο όσον αφορά τα όνειρα των ανθρώπων. Όλοι μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν, αρκεί να το προσπαθήσουν.

Αφήστε το σχόλιό σας