logo1Ένα μεγάλο όνομα του καταλανικού Ροκ θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ της Αριστερής Ανασύνθεσης στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου, μαζί με τους Θεσσαλονικείς Μωρά στη Φωτιά και Baildsa, σε μια βραδιά που αναμένεται να μείνει αξέχαστη σε όσους τη ζήσουν. Οι εκρηκτικοί Καταλανοί «Eina» θα εμφανιστούν για πρώτη φορά μπροστά σε ελληνικό κοινό και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία!

Ποιοί είναι όμως οι Eina; Η παρέα απ’ την πόλη Vilafranca del Penedès (νότια της Βαρκελώνης) μέχρι το 2005 ήταν γνωστοί ως «Inadaptats» (Απροσάρμοστοι) και η μουσική τους ήταν ένα κράμα από punk-oi, hardcore και ενίοτε ska. Με δεκατετράχρονη δισκογραφική καριέρα και 8 δίσκους στο ενεργητικό τους, οι Inadaptats ήταν ένα από τα γνωστότερα ονόματα στην Καταλωνία στον χώρο του άμεσα ιδεολογικού τραγουδιού.

Η αλήθεια είναι ότι στην Καταλωνία η σκηνή αυτή ανθεί εδώ και πολλά χρόνια, κάτι το οποίο κατά την άποψη του υπογράφοντος λείπει από την μουσική σκηνή της χώρας μας. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, δεν ήταν ποτέ ανεπτυγμένο το άμεσα πολιτικό τραγούδι, τουλάχιστον όχι σε σημείο που να αποτελεί μια ολάκερη σκηνή. Σήμερα υπάρχουν κάποια συγκροτήματα με πολιτικό στίχο, τα οποία όμως ηθελημένα δεν ξεπερνούν ποτέ τα όρια του underground και έτσι δεν ανοίγονται προς ένα ευρύτερο κοινό ώστε να περάσουν το μήνυμά τους σε περισσότερο κόσμο. Στην Καταλωνία αντίθετα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με μπροστάρη το βαλενσιάνικο θρυλικό συγκρότημα «Obrint Pas», οι μελοποιημένες ιδέες έχουν απήχηση που φτάνει μέχρι την διοργάνωση φεστιβάλς με ιδεολογικό υπόβαθρο που μαζεύουν πολλές χιλιάδες κόσμο, ακόμα και όταν αυτά δεν διοργανώνονται από κάποιο κόμμα της Αριστεράς, αλλά από ανεξάρτητους φορείς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκαν πρόσφορο έδαφος και οι Inadaptats, οι οποίοι με το σκληρό τους punk και τους αιχμηρούς στίχους τους υπήρξαν σε φήμη για την καταλανική ροκ σκηνή περίπου ότι και οι «Τρύπες» για το ελληνικό ροκ. Το 2005, ανακοίνωσαν την διάλυσή τους, αλλά σύντομα, το 2008, επανήλθαν ως… άλλο συγκρότημα. Παρ’ όλο που είναι τα ίδια μέλη (με κάποιες αφαιρέσεις) που αποτελούσαν και τους Inadaptats, το νέο συγκρότημα μετονομάστηκε σε «Eina» (Εργαλείο) και η μουσική τους άλλαξε σε πιο alternative rock. Οι ίδιοι με δηλώσεις τους φανέρωσαν ότι αυτό το έκαναν γιατί ήθελαν να εξερευνήσουν νέα μουσικά μονοπάτια, ως νέο γκρουπ όμως, ώστε να μην θεωρηθεί ότι «άλλαξαν» την μουσική των Inadaptats. Αν και στο ρεπερτόριο των συναυλιών τους τιμούν και την «απροσάρμοστη» περίοδό τους, οι ίδιοι λένε ότι δεν είναι οι Inadaptats, αλλά οι Eina!
eina2012-1 mikro

Πάντως αυτό που έμεινε απαράλλαχτο είναι οι «χύμα» πολιτικές αναφορές των στίχων τους, ενώ το λογότυπό τους που παραπέμπει άμεσα σε… σφυροδρέπανο, είναι εκεί να μας θυμίζει ότι οι Eina δεν δίστασαν ποτέ να δείξουν τις ιδεολογικές τους καταβολές.
Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους. Ο πρώτος δίσκος, «L’Art de la Guerra», που κυκλοφόρησε σε έκδοση βιβλίου-CD, εκτός από τις μαρξιστικές αναφορές που περιλαμβάνει, είναι βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Κινέζου στρατιωτικού Σουν Τζου, «Η πολεμική Τέχνη», που υπήρξε σημείο αναφοράς για την πολεμική στρατηγική τον έκτο αιώνα π.Χ., ενώ το 2011 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος, «L’Estat i la revolució», ο οποίος είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Λένιν «Κράτος κι Επανάσταση».

 

Οι Eina λοιπόν είναι πασίγνωστοι στην Καταλωνία, αλλά για να γίνουν γνωστοί στην Ελλάδα και να προσκληθούν σε φεστιβάλ χρειάστηκε η… «μεσολάβηση» μια ραδιοφωνικής εκπομπής ευρείας ακροαματικότητας.

Eina concierto
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στις 2 Οκτωβρίου 2012, το κανάλι «Nosaltres25» στο youtube, το οποίο ειδικεύεται στην δημοσίευση τραγουδιών αριστερής ιδεολογίας κυρίως από την Καταλωνία αλλά και από άλλες χώρες, υποτιτλισμένων στα ελληνικά, δημοσίευσε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «L’ estat i la revolució» των Eina.
Το βιντεοκλίπ αυτό αποτελείται από σκηνές από την γερμανική ταινία «Metropolis» του 1927 και από την κινέζικη όπερα «The East Is Red» (Dongfang hong) του 1964 στην οποία είναι δραματοποιημένη η αντιιμπεριαλιστική πάλη στην Κίνα από το 1920 ως την επανάσταση του 1949. Συχνά πυκνά, ανάμεσα στις σκηνές εμφανίζονται οι ίδιοι οι Eina να τραγουδούν με έπαρση τους στίχους του τραγουδιού.

Το βίντεο, λόγω της ποιότητάς του αλλά και της επαναστατικότητας που εκφράζει, δεν πέρασε απαρατήρητο από το ελληνικό κοινό. Σχεδόν δύο μήνες μετά από την δημοσίευση, η ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» έκανε ειδική αναφορά στους Eina και το τραγούδι τους, κάνοντας μάλιστα το «L’ estat i la revolució» τραγούδι της εκπομπής για τη συγκεκριμένη μέρα. Ακούστε την εκπομπή εδώ: http://ellinofreneia.net/sound.php?id=5046

Το βίντεο του τραγουδιού μάλιστα δημοσιεύτηκε στην σελίδα της εκπομπής ώστε να μπορέσουν να το δουν οι ακροατές. Από εκείνη τη στιγμή, χάρη στην Ελληνοφρένεια, το βίντεο έκανε θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι «θεάσεις» του έφτασαν τις 17.000 και η φήμη των Eina διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους Έλληνες αριστερούς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και το να προσκληθούν οι Eina στο 3ο πολιτικό πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αριστερής Ανασύνθεσης (συνιστώσας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) που θα γίνει στις 12 και 13 Απριλίου στην άνω φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνύπαρξη των Eina με τα Μωρά στη Φωτιά και τους Baildsa το Σάββατο, 13 Απριλίου, μας υπόσχεται μια βραδιά που η αδρεναλίνη θα χτυπήσει… κόκκινο! Στην κυριολεξία όμως! Ελπίζουμε η σχέση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ των Eina και του ελληνικού κοινού να έχει και συνέχεια και να τους βλέπουμε συχνά στη χώρα μας.

Δείτε μερικά βίντεος των Eina για να πειστείτε ότι δεν πρέπει να χάσετε τη συναυλία:

ΕΙΝΑ ☭ «L’ estat i la revolució» (με υπότιτλους):
http://youtu.be/vBpeV4BE0fk

EINA ☭ «Deixalles» (με υπότιτλους):
http://www.youtube.com/watch?v=APQt1Qzm39E

EINA ☭ «La Planificació d’ un setge» (με υπότιτλους):
http://youtu.be/O6-tvS1n_2s

EΙΝΑ ☭ «L’art de la guerra» (oficial video HD)
http://youtu.be/vy8sdzpvhlM

ΕΙΝΑ ☭ «Política i rock» (με υπότιτλους):
http://youtu.be/IHc5g0XjyeM

EINA ☭ «Laberints» (με υπότιτλους):
http://youtu.be/QufqtPRm17Q

Eina ☭ «Maniobres militars»:
http://youtu.be/SoyzCr2no3U

Inadaptats ★ Red Skins (με υπότιτλους):
http://youtu.be/FtqZU_pGXew

Inadaptats ★ «Primera Revolució» (με υπότιτλους):
http://youtu.be/MFfUXLG4dKI

Inadaptats ★ «Perquè vull» (με υπότιτλους):
http://www.youtube.com/watch?v=OUxxAJYSmDE

Αφήστε το σχόλιό σας