Συνέντευξη:Duncan Patterson (Ion,ex-Anathema,Antimatter)

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,988ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
852ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οκτώβρη 2010. Να μιλάς με τον Duncan Patterson είναι πάντα απόλαυση.Παρακάτω ότι μας είπε με την ευκαιρία κυκλοφορίας του ‘Immaculada’ της μπάντας του, Ion σε μια ολοκαίνουργια συνέντευξη. Βγάζει και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ είδηση για το νέο του project που θα λέγεται ‘Alternative 4’.

 

Είσαι ευχαριστημένος με την ανταπόκριση που είχε το ‘Immaculada’ από τους οπαδούς και τους κριτικούς; Πώς ανταποκρίθηκαν οι Έλληνες οπαδοί;

Δεν είχα πολύ κάλυψη γι’αυτό το album ακόμα. Υπήρχαν μερικά προβλήματα με τις promo κόπιες στη διαδικασία τύπωσης και έτσι χάσαμε το καλοκαιρινό deadline για τους δημοσιογράφους. Ευτυχώς τα πράγματα θα ξαναφτιάξουν τώρα που όλοι ξαναγύρισαν στις δουλειές τους. Παρ’ όλο αυτό, οι κριτικές που έχω δει είναι πολύ θετικές στο σύνολο αλλά θέλω να είμαι απασχολημένος κάνοντας συνεντεύξεις και ασχολούμενος με πράγματα, μετά από όλη την ενέργεια που έδωσα δημιουργόντας αυτό το album. Έκανα μια συμφωνία κυκλοφορίας για τις ΗΠΑ και το ‘Immaculada’ θα κυκλοφορήσει εκεί το Γενάρη του 2011, έτσι ίσως έχω μεγαλύτερη κάλυψη εκεί, ίσως όχι,αλλά η ζωή συνεχίζεται. Όσο για την Ελλάδα,δεν είμαι σίγουρος πόσες κόπιες είναι στην χώρα. Το 99% των ανθρώπων που μιλάω από κει αυτές τις μέρες είναι ποιο εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι ξέρω τον Vincent Cavanagh, απ’ ότι λόγω της μουσικής μου. Όταν μια μπάντα γίνεται brand name, και κάποιου είδους μανία δημιουργείται, τότε μπορεί να γίνεις Boyzone ή κάτι τέτοιο. Η ειρωνία είναι ότι οι Anathema είναι τόσο επιτυχημένοι στην Ελλάδα λόγω του ‘Alternative 4’. Eίναι διασκεδαστικό κατά μια έννοια, αλλά επίσης βαρετό να απαντάς στις ίδιες ανούσιες ερωτήσεις όλη την ώρα από αυτούς τους “φανατικούς” που βασικά δεν ξέρουν τίποτα σχετικά με την μπάντα ή τα τραγούδια. Οι εποχές αλλάζουν αρκετά γρήγορα, όσο αφορά την ανεξάρτητη μουσική, και είμαι άτυχος να παρατηρώ την παρακμή και την υποτίμηση της μουσικής μαζί με πολύ κόσμο. Έκανα τις επολογές μου στο τι κάνω και είμαι περήφανος που είμαι αυτή τη στιγμή.

 

Απ’ ότι έχω ακούσει,οι ανεξάρτητες εταιρίες είναι το ίδιο άπληστες με τις πολυεθνικές. Χαμηλότερα κόστη γι’αυτές και μεγαλύτερο κέρδος. Συμφωνείς μ’αυτή την άποψη;

Δεν μπορείς πραγματικά να γενικεύεις έτσι, αλλά είναι αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις. Έχω συνεργαστεί μόνο με ανεξάρτητες εταιρίες και έχω αντιμετωπίσει αναρίθμητα προβλήματα, ειδικά όταν είναι να σου δώσουν λεφτά. Από την άλλη πλευρά, δουλεύω με την  Equilibrium Music για χρόνια και είναι αληθινοί στην κάθε τους λέξη. Πολλές από τις “ανεξάρτητες” ανήκουν σε πολυεθνικές αυτές τις μέρες, και η δομή είναι ακριβώς η ίδια. Τσέκαρε ποιος παίρνει την κάλυψη και τα μεγάλα θέματα στα περιοδικά κτλ και θα δεις πόσοι απ’αυτούς είναι σε μικρά τίμια ανεξάρτητα labels. Οι business είναι πάντα business, και  δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν που προσπαθεί να ζήσει, αλλά έχω πρόβλημα με τις πολυεθνικές που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τα πάντα και δεν αφήνουν χώρο στους αληθινούς ανεξάρτητους μουσικούς να έχουν κάποια καλή προβολή. Είναι η μουσική και είναι ένα μαγικό πράγμα για πολλούς από μας.Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να πάνε και να ψαξουν για μουσική που μπορεί να τους αρέσει, αντιτιθέμενοι στον να τους πλασάρουν ότι οι μεγάλες εταιρίες θέλουν.

 

duncan1Πιστεύεις ότι το rock’n’roll έχει πεθάνει; Δηλαδή ο Jim Morrison είχε δίκιο τελικά;

Α, όχι το rock’n’roll   δεν θα πεθάνει ποτέ,χα-χα. Πολλοί επιτυχημένοι μουσικοί θα είναι ακόμα μουσικοί ότι και να γίνει, ανεξαρτήτως απ’ τον αν θα είναι τυχεροί ή όχι. Άλλοι ούτε που θα υποβίβαζαν τον εαυτό τους να κουρδίσουν τις κιθάρες τους επειδή συνήθιζαν αν τα έχουν όλα έτοιμα για τους εαυτούς. Αυτό δεν είναι το rock’n’roll στο δικό μου βιβλίο, είναι περισσότερο σαν συμπεριφορά μαθητή δημόσιου σχολείου. Κάποιοι άνθρωποι το έχουν αυτό μέσα τους, ότι και να γίνει. Παρ’όλα αυτά είμαι εντελώς rock ‘n’ roll και πολλοί φίλοι μου το ίδιο. Ανεμίζουμε την σημαία της παρακμής (μερικές φορές).

 

Νόμίζεις ότι είναι λίγο άδικο να είσαι ένας underground μουσικός και ο Chris Martin των Coldplay για παράδειγμα να είναι πολυ-εκατομμυριούχος; Ίσως κάποιος πρέπει να ανακαλύψει το ταλεντόμετρο…

Όχι, η δικαιοσύνη δεν ταιριάζει εδώ. Έχω διαλλέξει να κάνω πράγματα μ’ένα συγκεκριμένο τρόπο και είμαι χαρούμενος μ’αυτό. Θα μπορούσα να είχα την ευκαιρία και να πήγαινα σε μια πολυεθνική όταν υπήρχε η προσφορά αλλά αρνήθηκα, μιας και οι αρχικές συνθήκες που μου προσφέρθηκαν δεν ήταν καθόλου ταιριαστές σε μένα. Ήμουν αρκετά δυσαρεστημένος να δουλεύω με μία μεγάλη ανεξάρτητη εταιρία στο παρελθόν,αλλά δεν υπήρχε καμμιά ευκαιρία για μένα να πάω σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξέρω πολλά για τον Chris Martin ή τους Colplay αλλά προφανώς ταιριάζουν να είναι μέρος μια τόσο μεγάλης μηχανής των media. Καλή τους τύχη, είναι απλά κρίμα που αυτή η μηχανή αποτρέπει αποτελεσματικά ανεξάρτητους καλλιτέχνες απ’το έχουν airplay και προβολή. Αλλά την ίδια στιγμή ακούω και έχω αγοράσει πολλές κυκλοφορίες μεγάλων εταιριών που τις αγαπάω. Και υπάρχει σίγουρα μεγάλο ποσοστό ατόμων που νιώθουν το ίδιο για τα cd τους των Coldplay όπως εγώ κάνω με τους δίσκους των Bon Jovi ή οι Έλληνες με τα αρχεία MP3 των Anathema.

 

Έχεις τον πλήρη έλεγχο της μουσικής σου. Νομίζεις ότι έχεις έλλειψη δημοσίων σχέσεων; Νομίζεις ότι οι managers είναι κάτι σαν τους νταβατζήδες του καλλιτέχνη;

Θα ήταν ωραίο να είχα περισσότερη προβολή, αλλά πάλι αυτό εξαρτάται τόσο από τα περοδικό και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς όσο και απ’ την εταιρία.Δεν θα πέσω στο επίπεδο του να πληρώσω κάποιον να λέει σε όλους ότι είμαι ο νέος μουσικός μεσσίας και να κάνω business μ’αυτό τον τρόπο. Καλύτερα οι άνθρωποι να είναι ποιο τίμιοι στη μουσική και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που ανακατεύονται με τη μουσική γιατί την αγαπούν.Όταν ήμουν ακόμα στους Anathema βγήκα έξω και μας βρήκα ένα manager. Πραγματικά χρειαζόμασταν κάποιον να μειώσει το χάος στη μπάντα γιατί είχε φτάσει σε γελοία επίπεδα, δοκίμασα και ξαναδοκίμασα αλλά ήταν σαν να χτυπάω το κεφάλι μου σε ένα τοίχο από τούβλα. Έτσι αυτός ο τύπος ήρθε και έβαλε σε τάξη το χάος. Ήταν μεγάλη ανακούφιση να έχεις κάποιον να δουλεύει στο πλευρό σου έτσι μέσα στις business και έμαθα πολλά απ’αυτόν και απ’όλες τις εμπειρίες του τότε. Θετικές και αρνητικές. Και ήταν αρκετές για να κρατήσουν τα τελευταία 12 χρόνια και να μανατζάρω τον εαυτό μου και όποια projects δουλεύω. Νομίζω ότι ένας καλός manager πρέπει να δουλεύει για την ανάγκες του καλλιτέχνη/μπάντας αλλά επίσης πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και ποιοι δίοδοι θέλεις να καταρρεύσουν. Αλλιώς ο manager θα κάνει ό,τι νομίζει ότι είναι σωστό. Πολλοί μουσικοί δεν έχουν ιδέα σχετικά με τις business αλλά είναι μέσα σ’αυτές και είναι ευχαριστημένοι να παίρνουν ό,τι τους δίνουν. Ή να παραπονιούνται για το τι λείπει ενώ ο τεμπέλικος κώλος τους κάθεται και δεν κάνει τίποτα.

 

duncan2Με ποιον μουσικό θες να δουλέψεις; Ίσως με τον Robyn Hitchcock και τον John Paul Jones;

Θα ήθελα να δουλέψω με την Lisa Gerrard, όπου θα μπορούσα να της δώσω την μουσική και να την εμπιστευτώ να κάνει τα μαγικά της από πάνω. Και το να έκανα ένα  concept album με τον Roger Waters δεν θα ήταν τόσο κακό,παρ’όλα αυτά.

 

Γράφεις μουσική αυτή την εποχή;Νομίζεις θα έπρεπε να δώσεις περισσότερα lives για την προώθηση ‘Immaculada’;

Βασικά είχα ένα μεγάλο διάλειμμα μακριά από το γράψιμο και την δημιουργηκότητα ενώ ηχογραφούσα και μίξαρα το ‘Immaculada’ και όλο το χρόνο από τότε. Ήταν η πρώτη φορά για πολλά πολλά χρόνια που νοητικά έκανα πίσω από την δημιουργηκότητα, και μου έκανε καλό. Ήμουν μακριά από την Ευρώπη αυτήν την εποχή επίσης, που ήταν ιδανικό.Αρκετά περίεργα πρόσφατα άρχισα ένα album και ήδη έχω μιλήσει με δύο μουσικούς να με πλαισιώσουν σ’αυτό το νέο project μαζί με ένα πολύ σπουδαίο τραγουδιστή. Μου πήρε 12 χρόνια να έχω την ενέργεια για τέτοιου είδους album, αλλά είμαι έτοιμος τώρα. Ευτυχώς αυτό θα απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Το  project θα λέγεται ‘Alternative 4’. Εκτός απ’αυτό δουλεύω ένα album με παλιά παραδοσιακή Ιρλανδέζικη μουσική και μεσαιωνικές μελωδίες με έναν φλαουτίστα που συνάντησα στο Μπουένος Άιρες και λέγεται Augusto Reinhold. Εχω κάνει μια συμφωνία ήδη γι’αυτό και κοιτάμε να το κυκλοφορήσουμε το Μάρτη του 2011.

 

Ποια είναι η κορυφαία μπάντα στον κόσμο κατά τη γνώμη σου; Νομίζεις ότι οι Radiohead είναι οι Pink Floyd της γενιάς μας;

Οι Radiohead; Όχι, σπουδαία μπάντα και έχω μεγάλο σεβασμό σ’αυτούς αλλά δεν μπορώ προσωπικά να τους συγκρίνω με τους Floyd. Τους θαυμάζω για την δημιουργικότητά τους και αναγνωρίζω κάποιες μεταγενέστερες επιρροές από πολύ underground ηλεκτρονική μουσική που άκουγα αρκετό καιρό πίσω. Προτιμώ τις πρωτότυπες ιδέες,παρ’όλα αυτά.Αλλά ας είμαστε δίκαιοι με τους Radiohead. Το ‘Karma Police’ θα μπορούσε άνετα να ταίριαζε στο ‘White Album’ των Beatles και να ήταν από τα καλύτερα τραγούδια του. Δεν το λέω αυτό για πολλά τραγούδια που μ’αρέσουν.

 

duncan3Αγαπάς τα ταξίδια.Τι σ’αρέσει ποιο πολύ στο Μεξικό; Τι έκανες στα βουνά του Μεξκού καβαλώντας ένα άλογο; Έψαχνες για θυσαυρούς;

Πάντα μ’άρεσε το Μεξικό από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στη χώρα. Έχω κάποιους σπουδαίους φίλους εκεί, το φαγητό είναι ωραίο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να φας φρέσκα θρεπτικά προϊόντα και λαχανικά. Υπάρχει πολύ ήλιος, που είναι πολύ μεγάλο κίνητήριο εργαλείο για μένα,χα-χα. Υπάρχει κάτι στο μέρος, νιώθω σαν στο σπίτι μου και γενικά τα καταφέρνω με τους ντόπιου. Αποφάσισα να πάρω ένα άλογο και να το καβαλήσω πάνω στα βουνά,ήταν τρομερή εμπειρία μόλις έφτασα στην κορυφή. Το άλογο μου λέγεται Violin και με περίμενε υπομονετικά ενώ πήγα να δω ένα ιερό τόπο των Huichol που ήταν πάνω στην κορυφή. Πάντα έχω τα μάτια μου ανοιχτά για θυσαυρούς όπου πάω και συνήθως δεν έχω πρόβλημα να τους βρω, είμαι ευλογημένος σ’αυτό το πράγμα.

 

Νομίζεις ότι ο μουσικός τύπος καθοδηγείται από τις δισκογραφικές εταιρίες; Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ένας μουσικός “δημοσιογράφος” όταν του πληρώνουν τα εισητήρια και τα ξενοδοχεία για να κάνει ένα studio report; Ίσως η οικονομική κρίση κάνει κάτι καλό γι’αυτό..

Ναι,είναι πολύ ξεκάθαρο και προφανές. Το μόνο που θες είναι λίγη λογική για να συνειδητοποιήσεις πώς αυτό δουλεύει.

 

Είσαι πολύ πιο συγκεντρωμένο άτομα απ’ότι πολλοί  θα νόμιζαν. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Τι, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είμαι συγκεντρωμένος; Δεν καταλαβαίνω. Παρ’όλα αυτά,το τελευταίο βιβλίο που ξαναδιάβασα ήταν το ‘Cancer: Why We’re Still Dying To Know The Truth’ του Phillip Day. Μελετάω την θρεπτική θεραπεία για χρόνια και είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς και της έρευνας του Phillip Day. Εκτός απ’αυτό, δεν έχω διαβάσει τίποτα για όσο ταξίδευα όλο το χρόνο στην Νότια Αμερική και έκανα συναυλίες.

 

Υπάρχει μια Ελληνική έκφραση που λέει «Το μουνί σέρνει καράβι». Νομίζεις ότι τον κόσμο τον κυβερνούσαν πάντα οι γυναίκες και οι άντρες έκαναν απλά τους πολέμους;

Σύμφωνα με την οπτική μου, όχι, αλλά υπάρχουν πολλοί απελπισμένοι άντρες στον πλανήτη.

 

Έχεις σκεφτεί να κάνεις μια Αμερικανική περιοδεία; Yπάρχουν πολλοί Ιρλανδοί εκει. Νόμιζω θα είχε επιτυχία.

Έκανα μια περιοδεία στην Δυτική Ακτή το 2003. Βασικά στην Ελλάδα πετάξαμε από κει για να παίξουμε για πρώτη φορά. Καλέστηκα να παίξω μερικά shows στην Ανατολική Ακτή στην αρχή του επόμενη χρόνου,ας δούμε τι θα γίνει.Είναι μια καινούργια περιοχή για μένα, μιας και έχω βρεθεί μόνο στο Texas πριν, και προφανώς στην περιοδεία που μόλις ανέφερα. Υπάρχουν πολλοί Ιρλανδικής καταγωγής στην Ανατολική Ακτή και βασικά έχω κάποιους συγγενείς εκεί. Ίσως η κυκλοφορία του album τον επόμενο χρόνο ανοίξει κάποιες νέες πόρτες για μένα.  Μιλάω ακόμα για μια Νοτιοαμερικάνικη περιοδεία.

 

Την επόμενη βδομάδα είναι τα 70α γενέθλια του John Lennon. Είσαι και συ απ’ το Λίβερπουλ και Ιρλανδός. Τι σημαίνει ο John Lennon για σένα;

Κορυφαίος άνθρωπος. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ήταν ακόμα εδώ γύρω. Ήταν πρωτοπόρος και δεν φοβόταν να πει τη σκέψη του και να σπρώξει τα όρια. Βασικά γεννήθηκα στο ίδιο νοσοκομείο μ’αυτόν, έτσι έχουμε μια σύνδεση εκεί, όχι μόνο στην ωραία εμφάνιση και στο ταλέντο. Θα βγω έξω  σίγουρα και θα γιορτάσω σαν φόρο τιμής στη ζωή του. Οι Beatles είναι ο λόγος που ήθελα να παίξω μουσική σε πολύ μικρή ηλικία, και είναι ακόμα οι καλύτεροι. Οι αρχηγοί.

 

Πάντα σ’ άρεσε ο Waters πολύ περισσότερο απ’τον Gilmour. Νομίζεις ότι ο Gilmour είναι υπερ-εκτιμημένος σαν συνθέτης, μιας και το τελευταίο τραγούδι που έγραψε εντελώς μόνος είναι το ‘Fat Old Sun’ από το album του 1970 ‘Atom Heart Mother’;

Δεν νομίζω ότι ο Gilmour είναι συνθέτης.Είναι καλός κιθαρίστας, και πολύ πολύ καλός τραγουδιστής. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του. Δεν μπορώ να υπολογίσω κάποιον που τολμάει να συγκρίνει αυτούς τους δύο ας συνθέτες,αλλά πάλι τα media είναι ένα δυνατό εργαλεία όσο είναι κι το ‘brand name’.

 
Πες κάτι στους Έλληνες ακροατές.

Μειώστε την ποσότητα καφέ που πίνετε, σταματήστε να λέτε “μαλάκα” κάθε 5 δευτερόλεπτα και καλή τύχη σε όλα. Κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα, βάλτε τα χέρια σας στην τσέπη και δώστε κάτι στον κόσμο-αγοράστε τα CD μου! Ευχαριστώ και ο θεός να σας ευλογεί :)

Αφήστε το σχόλιό σας