Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκίνησε τη διαδρομή του στη δισκογραφία με αφετηρία ένα πολύ γνωστό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα.

Σήμερα, 17 Απριλίου, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα όπου ο Δημήτρης Μητροπάνος εγκατέλειψε αδόκητα τον κόσμο, όμως η στιβαρή φωνή του εξακολουθεί να ακούγεται βροντερά, χάρη στην αδιαμφισβήτητη προσφορά του.

Κορυφαίος, αξεπέραστος, αξέχαστος.

Αυτά είναι τα τρία πρώτα επίθετα που σου έρχονται στο μυαλό, όταν καλείσαι να περιγράψεις το Δημήτρη Μητροπάνο. Και εάν θες να προσθέσεις και ουσιαστικά, τα μόνα που αρμόζουν είναι η «ψυχή» και η «λεβεντιά».

Κάθε δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου αποτελεί σημείο – σταθμό στην καριέρα του. Ο λαοφιλής βάρδος του λαϊκού τραγουδιού ερμήνευσε σπουδαία κομμάτια που εμπνεύστηκαν ως επί το πλείστον σημαντικοί δημιουργοί του μουσικού στερεώματος.

Όπως πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι τραγουδιστές στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τοιουτοτρόπως και ο Δημήτρης Μητροπάνος εισήλθε στο δισκογραφικό χάρτη της εποχής με επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών εκείνων των χρόνων («Καμαρούλα», «Να ‘Χα Τη Δύναμη», «Να ‘Τανε Το 21», «Ντιρλαντά»).

Στην πρώτη συνεργασία του δούλεψε πλάι στο Γιώργο Ζαμπέτα στο κέντρο «Ξημερώματα» επί της Λεωφόρου Πατησίων. Για να βρεθεί εκεί, είχε προηγηθεί αλληλουχία επαφών με το Γρηγόρη Μπιθικώτση αρχικά και με τον Τάκη Λαμπρόπουλο της δισκογραφικής «Columbia» μετέπειτα, ο οποίος τον σύστησε στο Ζαμπέτα.

Μανταλένα - Γιώργος Ζαμπέτας - Δημήτρης Μητροπάνος - Hit Channel
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στο κέντρο, αριστερά του η Μανταλένα και τέρμα δεξιά ο νεαρός τότε Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν εκείνος που έδωσε στο Δημήτρη Μητροπάνο το πρώτο τραγούδι του, το πασίγνωστο «Θεσσαλονίκη», σε στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου.

Το «Θεσσαλονίκη», αφιερωμένο φυσικά στην πολυτραγουδισμένη «Νύμφη του Βορρά», κυκλοφόρησε το 1967 σε ένα 45άρι δίσκο με το σήμα της «Philips». Στην πίσω μεριά του βινυλίου ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμήνευε το «Μεταξουργείο», σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου.

Στον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο 33⅓ στροφών, του Δημήτρη Μητροπάνου που κυκλοφόρησε το 1971 από τη Philips, το «Θεσσαλονίκη» είχε συμπεριληφθεί. Παρεμπιπτόντως, σε εκείνο το άλμπουμ υπήρχε και το «Δώσε Μου Φωτιά».

Η δημοσίευση περιέχει και αποσπάσματα από το άρθρο «Όταν «Η Εθνική Μας Μοναξιά» φλέρταρε με τη μοναξιά του συρταριού».

Δείτε επίσης:
Τα 10 καλύτερα τραγούδια που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος

Δημήτρης Μητροπάνος - Τα 10 καλύτερα τραγούδια - Dimitris Mitropanos - 10 Best Songs - Hit Channel

 

Αφήστε το σχόλιό σας