Τα θρυλικά «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Μια Στάση Εδώ» και «Θάλασσες» αποτελούν μερικά τα εμβληματικότερα τραγούδια που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Τραγούδια που πριν καταλήξουν στον ίδιο γνώρισαν το «φλερτ» των περιπλανήσεων.

Ο κορυφαίος, αξεπέραστος και αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος μας συντροφεύει με το ηλεκτρισμένο μέταλλο της συγκλονιστικής φωνής του εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δίνοντας υπόσταση στον όρο «καλό λαϊκό τραγούδι».

«Συντροφεύει» και όχι «συντρόφευσε», επειδή με την προσφορά και τη διαχρονικότητά του έχει κατακτήσει την αθανασία στις μνήμες και στις προτιμήσεις.

Κάθε δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου αποτελεί ένα σημείο – σταθμό στην καριέρα του. Ο λαοφιλής βάρδος του λαϊκού τραγουδιού ερμήνευσε σπουδαία κομμάτια που εμπνεύστηκαν ως επί το πλείστον σημαντικοί δημιουργοί του μουσικού στερεώματος.

Όπως πολλοί ανερχόμενοι τραγουδιστές στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τοιουτοτρόπως και ο Δημήτρης Μητροπάνος εισήλθε στο δισκογραφικό χάρτη της εποχής με επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών εκείνων των χρόνων («Καμαρούλα», «Να ‘Χα Τη Δύναμη», «Να ‘Τανε Το 21», «Ντιρλαντά»).

Στην πρώτη συνεργασία του δούλεψε πλάι στο Γιώργο Ζαμπέτα στο κέντρο «Ξημερώματα» της Λεωφόρου Πατησίων. Για να βρεθεί εκεί, είχε προηγηθεί η αλληλουχία των επαφών με το Γρηγόρη Μπιθικώτση αρχικά και με τον Τάκη Λαμπρόπουλο της δισκογραφικής «Columbia» μετέπειτα, ο οποίος τον σύστησε στο Ζαμπέτα. Ο Γιώργος Ζαμπέτας έδωσε στο Δημήτρη Μητροπάνο το πασίγνωστο «Θεσσαλονίκη».

Μανταλένα - Γιώργος Ζαμπέτας - Δημήτρης Μητροπάνος - Hit Channel
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στο κέντρο, αριστερά του η Μανταλένα και τέρμα δεξιά ο νεαρός τότε Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο παρθενικός ολοκληρωμένος δίσκος 33 ⅓ στροφών του ερμηνευτή κυκλοφόρησε το 1971 με την ετικέτα της Philips.

Ακολούθησε ο περίφημος «Άγιος Φεβρουάριος» (’71, «Άλλος Για Χίο Τράβηξε», «Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά») με τους Δήμο Μούτση και Μάνο Ελευθερίου, «Ο Δρόμος Για Τα Κύθηρα» (’73) με το Γιώργο Κατσαρό, το «Κυρά Ζωή» (’74) περιλαμβάνοντας το «Πες Μου Πού Πουλάν Καρδιές» και μεταξύ άλλων μερικά χρόνια αργότερα «Τα Συναξάρια» (’81) με το Γιώργο Χατζηνάσιο, «Τα Πικροσάββατα» (’84) με τους Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλο και «Τα Νυχτέρια Μας» (’85) με το Σταύρο Κουγιουμτζή από όπου πρόκυψε το «Είσαι Ωραία Σαν Αμαρτία».

Το 1987, ο Δημήτρης Μητροπάνος παίρνει την κομβική για το μέλλον απόφαση να αφήσει τη Philips / Polygram και να ενταχθεί στην οικογένεια της Minos.

Κατά μήκος των ετών ’87 – ’91, κυκλοφορεί τέσσερα άλμπουμ («Ένας Καινούργιος Άνθρωπος», «Εμείς Οι Δυο», «Πριν Την Τελειώσει Η Νύχτα», «Εσύ Λέγε Με Έρωτα») με αξιομνημόνευτες επιτυχίες τα τραγούδια «Χιονάνθρωπος» και «Σου ‘Χα Πει Πως Πέφτεις Έξω».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνυπάρχει για πρώτη φορά με το Μάριο Τόκα το 1991 και μαζί κυκλοφορούν το δίσκο ορόσημο «Η Εθνική Μας Μοναξιά». Μία δουλειά που περιείχε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα και εμβληματικότερα τραγούδια του καλλιτέχνη στις απαρχές της «δεύτερης» καριέρας του: «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Μια Στάση Εδώ», «Θάλασσες»…

Προτού «Η Εθνική Μας Μοναξιά» φτάσει στο «αυτόφωτο» λαρύγγι του Δημήτρη Μητροπάνου, είχε προηγηθεί το αναίτιο «φλερτ» με τις απορρίψεις και τη μοναξιά του συρταριού.

Δημήτρης Μητροπάνος - Hit Channel

Το παρασκήνιο αποκαλύπτει και αφηγείται ο Μάκης Μάτσας, πρόεδρος της Minos EMI / Universal, στο προσωπικό βιβλίο του «Πίσω Απ’ Τη Μαρκίζα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ο Μάριος Τόκας είχε δειγματίσει τα τραγούδια που συνέθεσαν το δίσκο αυτό στο Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος όμως επέλεξε να μην τα κρατήσει. Ο συνεσταλμένος και χαρισματικός Κύπριος μουσικοσυνθέτης δεν έπαψε να αναζητά διεξόδους για το συγκεκριμένο έργο. Επόμενη στάση, η Χαρούλα Αλεξίου που παρομοίως απέρριψε το «Σ’ Αναζητώ» και τα υπόλοιπα μουσικά κομμάτια.

Η απόφαση του Μάκη Μάτσα και των συνεργατών του ήταν ειλημμένη. Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν στο Δημήτρη Μητροπάνο και στην απευκταία περίπτωση που έδινε την ίδια (αρνητική) απάντηση, τότε θα καταλήξουν σε κάποιον από τους νεότερους καλλιτέχνες της εταιρείας.

Παρά την προηγούμενη περιπέτεια, ο Δημήτρης Μητροπάνος επέδειξε την αντίστοιχη διορατικότητα και είπε το «ναι» στις συνθέσεις του Μάριου Τόκα και στους στίχους του Φίλιππου Γράψα, του Σαράντη Αλιβιζάτου και των υπόλοιπων συμμετεχόντων δημιουργών που του προξένησαν το ενδιαφέρον. Τελικά, ίσως κάποια τραγούδια να «γεννιούνται» μόνο για συγκεκριμένες φωνές. Τα θρυλικά «Σ’ Αναζητώ Στη Σαλονίκη», «Μια Στάση Εδώ» και «Θάλασσες» είχαν ως αποτέλεσμα ο Δημήτρης Μητροπάνος να χαρίσει απίστευτες και ανεπανάληπτες ημέρες, οι οποίες έχτισαν με τη σειρά τους την εκτίμηση που τρέφει η κοινωνία για τον καλλιτέχνη Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο δίσκος «Η Εθνική Μας Μοναξιά» κυκλοφόρησε το 1992 από τη Minos EMI και εισέπραξε τη μεγάλη αποδοχή του κοινού.

Δημήτρης Μητροπάνος - Η Εθνική Μας Μοναξιά (front - back cover) - Hit Channel
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της «Εθνικής Μας Μοναξιάς».

Σε μία εποχή όπου το λαϊκό τραγούδι ξεκίνησε ταλαίπωρες περιπλανήσεις και αναζητήσεις, ο Δημήτρης Μητροπάνος πρόταξε τη δύναμη της ερμηνείας του σε εξέχουσες δισκογραφικές συνευρέσεις.

Με το Μάριο Τόκα συγχρωτίσθηκε ξανά στο άλμπουμ «Παρέα Μ’ Έναν Ήλιο» (’94) προσφέροντας «Τα Λαδάδικα» αλλά και στο «Εντελβάις» (’99). Σημαντική θεωρείται και η συνεργασία του με το Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα» (’96) με τις διαχρονικές επιτυχίες «Ρόζα»«Πάντα Γελαστοί» και «Σαν Πλανόδιο Τσίρκο».

Αδιαμφισβήτητα, την τελευταία περίοδο έχει έρθει στο επίκεντρο η συνάντηση του ερμηνευτή με το Στέφανο Κορκολή στο CD «Πες Μου Τ’ Αληθινά Σου» (2005), μία δουλειά που επανακυκλοφορεί σε έκδοση του 2016.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» αιφνιδίως στις 17 Απριλίου 2012, ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να σαγηνεύει, να προσφέρει στιγμές και συναισθήματα μέσα από το καταπίστευμα των ασύγκριτων ερμηνειών του και να παραμένει ζωντανός με αυτές (και το αριστοκρατικό του ζεϊμπέκικο) στις αναμνήσεις και στις προτιμήσεις μας…

Ακούστε το δίσκο «Η Εθνική Μας Μοναξιά» παρακάτω:

Οι τίτλοι τραγουδιών

  1. Θάλασσες
  2. Σ’Αναζητώ Στη Σαλονίκη
  3. Πώς Μου Μιλάς
  4. Μια Στάση Εδώ
  5. Πάλι Σε Θυμήθηκα
  6. Η Εθνική Μας Μοναξιά
  7. Κράτα Καρδιά Μου Ενος Λεπτού Σιγή
  8. Θα Κουραστείς Να Παίζεις Θέατρο
  9. Ένα Παράπονο
  10. Κοιμήσου

Αφήστε το σχόλιό σας