Σήμερα, ο Δημήτρης Μητροπάνος εάν ζούσε θα συμπλήρωνε το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μία συνοικία των Τρικάλων από την οποία καταγόταν η μητέρα του, στις 2 Απριλίου 1948.

Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη Γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής.

Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, ο Δημήτρης Μητροπάνος επισκέφτηκε την «Columbia».

Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.

Μανταλένα - Γιώργος Ζαμπέτας - Δημήτρης Μητροπάνος - Hit Channel
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στο κέντρο, αριστερά του η Μανταλένα και τέρμα δεξιά ο νεαρός τότε Δημήτρης Μητροπάνος.

Όπως έχει δηλώσει ο Δημήτρης Μητροπάνος: «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Το 1966, συναντάται τυχαία για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μία σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη», σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Ηλία Ηλιόπουλου.

Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», με τη μουσική του Βασίλη Κουμπή και στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και εξαφανίστηκε τελείως.

Στις 17 Απριλίου 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς.

Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας παρακαταθήκη έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

 

Αφήστε το σχόλιό σας