Για την τρέχουσα κατάσταση στο ραδιοφωνικό τοπίο αναφέρθηκε η Δέσποινα Βανδή σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της.

Η Δέσποινα Βανδή ήταν προσκεκλημένη του Θέμη Γεωργαντά σε ένα επετειακό «ΟΚ», «20 Χρόνια μετά, όπως πρώτα!», στο MAD, όπου θυμήθηκε τις καλύτερης στιγμές της μεγάλης καριέρας της.

Μέσα σε διάφορα θέματα η Δέσποινα Βανδή τοποθετήθηκε με αιχμές για την τρέχουσα κατάσταση στο ραδιοφωνικό τοπίο, δηλαδή το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα και τις αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν:

«Εγώ αυτό το οποίο έπαθα μεγαλώνοντας είναι το ότι χαλάρωσα από το άγχος της επιτυχίας, όπως και να ‘χει. Έφυγα από αυτό το μονοπάτι. Άρχισα να με ενδιαφέρει πια να λέω τραγούδια που να αισθάνομαι ότι είναι ωραία, με συγκινούν, με αγγίζουν. Και εάν καταφέρνουν και συγκινούν και αγγίζουν και εμένα, κατ’ επέκταση αυτό θα βρει και κάποιο κόσμο.»

«Σταμάτησε να με ενδιαφέρει η πρωτιά στα ραδιόφωνα»

«Σταμάτησε να με ενδιαφέρει η πρωτιά στα ραδιόφωνα, γιατί έχουν διαφοροποιηθεί πια και τα πράγματα εντελώς στο ραδιόφωνο. Όσο δεν υπάρχει αυτός ο ρομαντισμός που υπήρχε των παραγωγών που έβγαινε ένας δίσκος και ο κάθε ένας έπαιζε τα τραγούδια που αγαπούσε… Τώρα υπάρχει ένα playlist, δίνεις ένα τραγούδι, σου λένε «η έρευνα το ‘δειξε ψηλά», «α, η έρευνα το ‘δειξε χαμηλά», «δεν το παίζουμε». Μία βλακεία και μισή.»

«Έχει καταστραφεί το ελληνικό τραγούδι»

«Έχει καταστραφεί το ελληνικό τραγούδι, θεωρώ ότι όλη η κρίση που περνάει είναι γιατί έφυγε ο ανθρώπινος παράγοντας μέσα και μπήκε κάτι που είναι υπολογιστής, είναι ψυχρό, είναι μηχάνημα. Γιατί ο ένας παραγωγός ήθελε να ακούσει μια μπαλάντα, ο άλλος ήθελε να ακούει ένα pop και ξεδιπλωνόταν μέσα. Και αυτή τη στιγμή βγάζουμε δίσκους που σπρώχνεις και στη διάρκεια του playlist, γιατί δεν μπορείς να αλλάζεις και τραγούδι κάθε τετράμηνο – τρίμηνο, πρέπει να δώσεις μία ανάσα στο τραγούδι. Κανείς εσύ ένα δίσκο για να ακουστούν στο τέλος τρία (τραγούδια) στα ραδιόφωνα. Εντάξει…»

Είναι οι πρακτικές που ακολουθούνται μίμηση του εξωτερικού;

«Στο εξωτερικό δε θεωρώ ότι ο Έλληνας έχει την ίδια ιδιοσυγκρασία που έχει ο Άγγλος, ο Γερμανός. Είμαστε αλλιώς, ήταν αλλιώς. Ήταν πιο ρομαντικά τα πράγματα… Αν αφαιρέσεις τον ανθρώπινο παράγοντα και την παιδεία που έχει ο καθένας από τους παραγωγούς, αμέσως – αμέσως αφαιρείς την ψυχή. Τι βάζεις; Ένα τραγούδι να δεις πώς ανταποκρίνεται; Και με ποια κριτήρια; Δηλαδή ένα καλό τραγούδι μπορεί να θέλει για να ακουστεί έξι μήνες.

Αυτοί κάνουν έρευνες και στον πρώτο μήνα σου λένε αν περπατάει. «Α, το αφήνουμε λίγο ακόμη», «α, δεν ανεβαίνει»… Αρχίζουν και δεν το παίζουν πια στα ραδιόφωνα, το πάνε στις 3:00, 2:00, μεταμεσονύκτια και λες γιατί; Δεν ακούς πια καλά τραγούδια στα ραδιόφωνα. Δεν ακούμε καλά τραγούδια στα ραδιόφωνα. Εννοώ ότι υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία χάνονται.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στο «OΚ» και το Θέμη Γεωργαντά:

 

Αφήστε το σχόλιό σας