HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Φλεβάρης 2012. Επικοινωνήσαμε με τον Thomas Frank, κιθαρίστα/τραγουδιστή των Σουηδών Den Stora Vilan. Οι Den Stora Vilan είναι μια πολύ καλή καινούργια μπάντα, που είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την ψυχεδελική/jam/ blues/ folk σκήνη των ‘60s/’70s. Ας είναι καλά ο Βασίλης Ζαχαρόπουλος που μας τους έμαθε. Να σημειώσουμε ότι πληκτράς στην μπάντα είναι ο Έλληνας Stefan Missios. Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε ο Thomas των Den Stora Vilan με αφορμή το ομώνυμο ντεμπούντο τους:

 

denstora2Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που έχετε λάβει από τους οπαδούς και τον τύπο;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που τόσοι πολλοί οπαδοί βρήκαν το album ενδιαφέρον. Οι κριτικές ήταν χλιαρές αλλά το περιμένα κατά κάποιον τρόπο μιας και το ντεμπούντο album μας κυκλοφορεί από μικρή εταιρία (σ.σ : οι, κατά παραγγελία των δισκογραφικών, κριτικές και συνεντεύξεις δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Ευτυχώς που δεν ανήκουμε σ’αυτή την κατηγορία!)

 

Ήταν εύκολο για σας να «βγάλετε» τον ήχο του ‘Den Stora Vilan’ album;

Προέκυψε αρκετά φυσικά, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ‘live’ album ηχογραφημένο στο προβάδικό μας. Ακόμα και τα περισσότερα φωνητικά είναι ηχογραφημένα live. Η μίξη που είναι ένα σημαντικό μέρος του ήχου μας έγινε από τον Dieter Schöön που ότι πιάνει γίνεται χρυσός. Θα εμφανίζεται και στο προσεχές μας video, για το καινούργιο μας single, ‘För Långt Ut’ (Too Far Gone) που θα κυκλοφορήσει σύντομα..

 

den2Πόσο πιθανόν είναι να δώσετε συναυλίες εκτός Σουηδία μέσα στο 2012;

Πάντα ενδιαφερόμαστε για εμφανίσεις στο εξωτερικό και το κάνουμε αυτό στις γειτονικές χώρες. Φυσικά, θα λατρεύαμε να έρθουμε και να παίξουμε στην Ελλάδα και στην νότια Ευρώπη, αλλά δεν είχαμε ακόμα αυτή την ευκαιρία. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα συμβεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Πιστεύεται ότι οι studio δουλειές σας είναι απλά το μέσον για να μάθουν οι οπαδοί τη μουσική σας και ότι η αληθινή εμπειρία είναι οι συναυλίες σας;

Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κοπλιμέντο για τις συναυλίες μας που είναι η πρωτεραιότητά μας από το ξεκίνημα των Den Stora Vilan. Παρ’όλα αυτά πιστεύω ότι εξελισσόμαστε και στο studio, το επόμενο album μας θα είναι βαρύτερο.

 

Πόσο σημαντικό κομμάτι της μουσικής σας είναι ο αυτοσχεδιασμός; Παίζετε καθόλου επί σκηνής προβαρισμένα τζαμαρίσματα;

Προσωπικά για μένα είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Το ελεύθερο πνεύμα και ο χρωματισμός της μουσικής. Τα live sets  θα ήταν ανήμαντα αν ήταν μόνο επαναλήψεις παλιότερων ηχογραφήσεων. Το πόσο ελευθερία υπάρχει σε ένα αυτοσχεδιαστικό μέρος είναι συζητήσιμο. Υπάρχει η πιθανότητα να πάει η μουσική οπουδήποτε. Αν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, εξαρτάται από τους οπαδούς μας να το αποφασίσουν. Μέχρι τώρα φαίνεται να τους αρέσει το ταξίδι. Ελπίζω ότι θα βρούμε το ιερό σημείο σε κάποιο σημείο σε κάθε μας συναυλία.

 

Νομίζω ότι το ‘Live/Dead’ album των Grateful Dead είναι μια σημαντική επιρροή για τον ήχο σας. Έχω δίκιο;

Έχεις δίκιο. Το «ερευνητικό» στυλ παιξίματος του Jerry και ο διεισδυτικός ήχος του είναι μια τεράστια επιρροή μου, όπως και οι Grateful Dead ως σύνολο. Είναι για όλους μας σημαντικοί θρύλοι της μουσικής.

 

denstora1Γιατί η ιστοσελίδα σας είναι μόνο στα Σουηδικά; Είναι πιθανό να την κάνετε σύντομα και στα Αγγλικά;

Το έχουμε συζητήσει και τώρα που το αναφέρεις πρέπει να κάνουμε ένα update. Προσεχώς..

 

Είσαι χαρούμενος με την θριαμβευτική επιστροφή του LP ως μέσο αναπαραγωγής;

Οι Den Stora Vilan χτίστηκαν από ανθρώπους που ψάχνουν ηχογραφήσουν και σκάβουν όλη την ιστορία της μουσικής. Όλοι μας έχουμε μια μεγάλη συλλογή από LPs. Έτσι μας αρέσει το συγκεκριμένο μέσο και θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε LP’s στις επερχόμενες κυκλοφορίες μας.

 

Έχεις καμμιά εξήγηση γιατί φανταστικές μπάντες σαν τους Phish και τους Ween είναι άγνωστες στην Ευρώπη;

Η ζωντανή μουσική σκηνή τους είναι ακόμα συνδεδεμένη με τις jazz/blues/folk παραδόσεις. Έχω διαβάσει για συγκροτήματα που πηγαίνοντας στο εξωτερικό υποχρεώνονται να αλλάξουν τα setlists και την διάρκεια των συναυλιών τους για να ταιριάξουν με το Αμερικάνικο κοινό. Οι μπάντες για τις οποίες ρωτάς βρήκαν μια ήδη καθιερωμένη σκηνή μετά τους Grateful Dead και άλλους. Αυτή η σκηνή ποτέ δεν ήταν μεγάλη στην Ευρώπη, και γιατί να περιοδεύσουν εκεί που δεν έχουν κοινό του ιδίου μεγέθους; Η γλώσσα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας και εκεί παίζει ρόλο και η ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.

 

Τι μουσική ακούς αυτή τη στιγμή;

Τους δίσκους του Peter Green από τη δεκαετία του ’70. Είναι η Βίβλος των blues.

 

Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

(σ.σ:Σε άπταιστα Ελληνικά από τον Stefan!) Χάρηκα που στην πατρίδα μου ανακαλύψατε την μπάντα μας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να έρθουμε και να παίξουμε στην Ελλάδα. Μερικά από τα τραγούδια μας εμπνέονται από την Ελληνική μουσική.

 

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Thomas Frank και τους Den Stora Vilan.

Τσεκάρετε το www.denstoravilan.se

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας