Μετά από σκέψη και αφού τα ακούσαμε πολλές φορές τα τρία καλύτερα άλμπουμ του 2013 είναι το “Random Access Memories” των Daft Punk, το “Reflektor” των Arcade Fire και το “AM” των Arctic Monkeys.

RANDOM ACCESS MEMORIES – DAFT PUNK

Daft Punk hit channel
Daft Punk

Το “Random Access Memories”, είναι το τέταρτο studio άλμπουμ των Daft Punk και σύμφωνα με το hit channel είναι το καλύτερο άλμπουμ του 2013. Οι δύο Γάλλοι δεν εντυπωσίασαν μόνο εμάς αλλά κριτικούς και κοινό σε όλο τον κόσμο. Ανακοινώθηκε τον Απρίλη του 2013 με το single “Get Lucky”, το μέλλον του άλμπουμ ήταν ήδη προδιαγεγραμμένο, με ένα ήχο electro-funk που πραγματικά σου κολλάει, μαζί με το δεύτερο “Lose yourself to dance” έγιναν τα θέματα της άνοιξης και του καλοκαιριού για όλο τον κόσμο. Τελευταίο single του άλμπουμ είναι το “Instant Crush”. Τραγουδάρα με τη συνεργασία του Julian Casablancas των Strokes που στις οθόνες μας ήρθε με ένα πραγματικά πρωτότυπο video clip. Ο δίσκος με το καλημέρα σου μιλάει για το τι πρόκειται, «Give Life Back to Music». Ενώ να μην ξεχνάμε και το Giorgio by Moroder, συνεργασία με τον νονό της disco Giorgio Moroder, το Doin” It Right με τον Panda Bear, το Contact με τον DJ Falcon και τέλος το Touch με τον Paul Williams.

REFLEKTOR – ARCADE FIRE

Arcade Fire
Arcade Fire

Στη συνέχεια έχουμε ένα από τα πιο μυστήρια γκρουπ των τελευταίων ετών, δηλαδή τους Arcade Fire. Το “Reflektor”, είναι το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος από τον Καναδά . Το single “Reflektor” περιέχει εκείνη την ατμόσφαιρα από την Αϊτή που χαρακτηρίζει όλο το άλμπουμ. Όλο το άλμπουμ κάνει εκτεταμένη χρήση του κάθε τύπου μέσου που πηγαίνει πέρα από το τρίπτυχο μπάσο, κιθάρα και τύμπανα, όπως συνηθίζεται για τους Arcade Fire. Στο “We Exist” η χρήση του βιολιού δίνει πινελιές ελαφρότητα σε ένα κομμάτι που δεν χάνει ρυθμό, ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο. Το “Here comes the night time” ένα κομμάτι φαινομενικά απλό, θυμίζει παιδικό τραγουδάκι, κρύβει τις ηλεκτρισμένες γραμμές του μπάσου, ενώ το “Normal Person” κλείνει το μάτι στο κλασικό ροκ της δεκαετίας του ’70. Στο δεύτερο δίσκο του «Reflektor» οι Arcade Fire ανταγωνίζονται στην ηλεκτρονική (“Porno”) και τη dance (“Afterlife”), χωρίς να εγκαταλείπουν τους ρυθμούς της Αϊτής-Καραϊβικής.

AM – ARCTIC MONKEYS

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys

Τρίτοι στις επιλογές μας είναι οι Βρετανοί Arctic Monkeys και το άλμπουμ τους «AM» που συνδυάζει τέλεια brit, indie και ροκ. Ένα άλμπουμ ήδη αναμέναμε από τον Φεβρουάριο του 2012 με το single “Are you mine? ” και στη συνέχεια το 2013 με το “Do I wanna know? ”. Δύο ερωτήσεις που ανοίγουν το άλμπουμ και πιάνουν από το χέρι τον ακροατή και τον οδηγούν σε ένα μουσικό ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο που το ιστορικό περιοδικό NME βάζει το «ΑΜ» των Arctic Monkeys στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης, ενώ τοποθετεί το “Do I wanna know” στη τρίτη θέση της κατάταξης «Best track». Αλλά εκτός από τα single που βγήκαν στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο, το «AM» είναι ένα άλμπουμ για να ακούσετε στο σύνολό του, γιατί έχει τραγούδια που πραγματικά μετράνε, όπως το “Mad sounds”, που η φωνή του Alex Turner σε «κλέβει», αλλά θα συναντήσεις και το ρυθμικό και θρασύ “Snap out of it”. Ένα άλμπουμ γεμάτο καλούδια το «AM» πραγματικά από τα καλύτερα του 2013. A! να μην ξεχάσουμε και το «Why’d You Only Call Me When You’re High?» ειδικά το ακουστικό.

Αφήστε το σχόλιό σας