CYANNA – “The Undressed EP”

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,982ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
849ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

CYANNA - The Undressed EP coverΓια πρώτη φορά λοιπόν θα γράψουμε μια κριτική “δίσκου” και τονίζουμε το δίσκου διότι η πρώτη ανεξάρτητη κυκλοφορία των CYANNA κυκλοφόρησε σε βινύλιο!

Το “The Undressed EP” είναι ένα άλμπουμ τεσσάρων τραγουδιών το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την rock πεντάδα των CYANNA. Είναι η πρώτη τους κυκλοφορία χωρίς την υποστήριξη της Sony Music από την οποία και αποχώρησαν και ταυτόχρονα η παρουσίαση ενός διαφορετικού ήχου από αυτόν που μας είχαν συνηθίσει στα “End is Near” και “Just a Crash” τα οποία περιείχαν πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία και χαρακτηρίζονται από αρκετό “γκάζι” με δυναμικά τραγούδια τόσο μουσικά, όσο και φωνητικά.

 

Η συνολική εικόνα που διαμορφώνει στον ακροατή είναι μια έκπληξη. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δούμε πως αυτό το συγκρότημα προχωρά με μια κατακόρυφη άνοδο καθώς προσωπικά περίμενα με απορία την συνέχεια του “End is Near” το οποίο κατά την γνώμη μου αποτελεί μία από τις καλύτερες ελληνικές κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, θα μπορούσα να πω ότι ωριμάζουμε μουσικά μαζί. Αυτό το EP είναι ένα βήμα μπροστά για τους CYANNA οι οποίοι αποδεικνύουν πως είναι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα και είναι και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ελληνική μουσική καθώς μας καθοδηγεί ως ακροατές πέρα από την Alternative έκρηξη της ελληνικής σκηνής, η οποία μάλλον ήρθε με καθυστέρηση 20 χρόνων από το εξωτερικό, σε ένα πολύ διαφορετικό άκουσμα για τα ελληνικά δεδομένα. Ακουστικά όργανα, φωνητικά ντυμμένα με συναίσθημα και μίξη με ελληνικά στοιχεία όπως ο μπαγλαμάς του “I am Cannibal” το οποίο είναι και το πρώτο τραγούδι που ακούμε τοποθετώντας το “The Undressed EP” στο πικάπ (περιέχεται ένθετο cd για όσους δεν διαθέτουν πικάπ).

 

Αnd ride/Ride through the stormy affairs/Ride through the shitty days

 

Country με μπαγλαμά και στίχοι του Spyreas Sid, ο οποίος υπογράφει όλους τους στίχους του EP, προμηνύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια. Ένα βορειο-αμερικάνικο άρωμα έρχεται από την ακουστική κιθάρα του Anthony Ka. Το δεύτερο τραγούδι της Α’ πλευράς του βινυλίου είναι το “To Love Forever” το οποίο ξεκινάει υπό τους ήχους ενός πιάνου (Nick Sid) και είναι μια μελαγχολική μπαλάντα η οποία, όπως μαρτυρά ο τίτλος, αφορά τον έρωτα. Ατμοσφαιρικό και φορτισμένο συναισθηματικά.

 

Τώρα γυρνάμε στην Β’ πλευρά του βινυλίου όπου ακούμε τους CYANNA σε πιο φυσικούς ήχους, αρχικά με το “It Don’t Matter” το οποίο είναι αρκετά ευχάριστο, ρυθμικό και θυμίζει rock παλιών δεκαετιών! Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα από τα “δυνατά χαρτιά” αυτής της δουλειάς είναι οι στίχοι, οι οποίοι περιέχουν και κάτι το φιλοσοφικό. Γενικότερα πιστεύω πως αποτυπώνουν μια αναζήτηση κάτι το οποίο πιστεύω από το εναρκτήριο τραγούδι του “End is Near”, το “Be the Devil” το οποίο με εντυπωσιάζει ακόμα, όσες φορές και να το έχω ακούσει!

 

It don’t matter who you are/Rest assured you are the star/ It don’t matter what you do/This is a game and it’s just for you

 

Φτάνουμε λοιπόν στο τέλος με το “Walking on Water” το οποίο, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του EP, αφορά Τον μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε να περπατήσει στο νερό! Με blues διάθεση, μπάσο (Nais Front) και τα drums του Jason το “The Undressed” κλείνει με ακόμα ένα εξαιρετικό τραγούδι, πέτυχαν 4/4 δηλαδή! Οι πινελιές της ηλεκτρικής κιθάρας μαζί με τον ρυθμό που δίνει η ακουστική συντελούν ένα όμορφο και με ταξιδιάρικη διάθεση τραγούδι.

 

Ακούμε στο repeat λοιπόν και αναμένουμε το νέο άλμπουμ. Συγχαρητήρια στους CYANNA!

Αφήστε το σχόλιό σας