Φέρτε πίσω την ελληνική δραχμή

«Καταιγίδα» δημοσιευμάτων για τις εξελίξεις στα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ανταποκρίσεις και εκτενείς αναλύσεις.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται ποικίλες απόψεις αναλυτών και θέσεις αξιωματούχων σε Αθήνα και Ευρώπη σχετικά με πιθανές προοπτικές και συμπεριφορές από τους «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως:

– Η Ελλάδα ζήτησε εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
– Ο ρόλος της ΕΚΤ θα καταστεί αναπόφευκτα κομβικός.
– Η ελληνική πρόταση είναι για μια εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, αλλά «υπό διαφορετικούς όρους».
– Το αίτημα της χώρας για παράταση του προγράμματος δανεισμού της «σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».
– Όλο αυτό (το σκηνικό) σχετίζεται με το όνομα που θα επιλεχθεί για τη συμφωνία παράτασης υπάρχοντος προγράμματος ή παράταση δανειακής σύμβασης κλπ.
– Το μνημόνιο είναι μέρος της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.
– Αν και μοιάζει παιχνίδι με τις λέξεις, τελικά είναι πολιτικό πρόβλημα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει η άλλη να βγει κερδισμένη.
– Η αυξανόμενη ένταση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
– Το αδιέξοδο αναμένεται να αντιμετωπιστεί με ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής που θα κρατήσει την Αθήνα στην επιφάνεια για λίγο ακόμα.
– Το αίτημα της Ελλάδας για παράταση «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν ορθολογικό συμβιβασμό με τους εταίρους της στη ευρωζώνη».
– Αν η Ελλάδα υιοθετούσε τη δραχμή, θα σταματούσε να εισάγει αγροτικά προϊόντα, οι τουρίστες θα επισκέπτονταν την Ελλάδα και όχι την Τουρκία και όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα έφερναν τα χρήματα στην Ελλάδα και θα αγόραζαν φτηνά ακίνητα.

Περισσότερα

Αφήστε το σχόλιό σας