Στην ιστορία και τη μουσική παράδοση του Πόντου αφιερώνει ο Χρήστος Χολίδης το νέο δίσκο του με τίτλο «Ο Πόντος… Ζει».

Ο Χρήστος Χολίδης κρατά και υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε το φθινόπωρο, τη δημιουργία ενός δίσκου ολοκληρωτικά αφιερωμένου στην ποντιακή μουσική παράδοση.

Ο άνθρωπος «Χρήστος» και ο καλλιτέχνης «Χολίδης» έχουν ως σημείο τομής τη γαλούχηση με τις διηγήσεις του Πόντου από τους προγόνους, σκληρές ιστορίες ξεριζωμού, εμποτισμένες πόνο που περνά ως φορτίο από γενιά σε γενιά.

Διατηρώντας ζωντανές τις αναμνήσεις, ο Χρήστος Χολίδης τιμά με ευαισθησία τις ρίζες του και ερμηνεύει σε άπταιστη ποντιακή διάλεκτο μία σειρά γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών με γενικό τίτλο «Ο Πόντος… Ζει», από την οποία αναβλύζει η ιστορία του Πόντου.

Ένα μελωδικό οδοιπορικό που γεννά μνήμες, δάκρυα και υπερηφάνεια δημιουργώντας συνδέσμους μεταξύ του χθες και του σήμερα, των μεγαλύτερων και των νεότερων.

Στις 19 Μαΐου, μάλιστα, ήταν η ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο καθένας δύναται να εκλάβει διαφορετικά το συμβολισμό της «μαύρης» επετείου αλλά και του ίδιου του δίσκου. Το ηχηρότερο μήνυμα είναι ένα. Ο νεότερος ελληνισμός γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία και τις επιπτώσεις της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και του ξεριζωμού. Έντονα βιώματα που έχουν μεταγγιστεί στα «γονίδία» του και δε σβήνονται.

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI.

Τίτλοι

  1. Αητέν’ς Επαραπέτανεν
  2. Ο Γυρεύον
  3. Αΐκον Όραμαν (Σ’ Όραμαν Είδα Σε)
  4. Σεράντα Μήλα
  5. Ως Το Στόμαμ’ Η Ψυμ’ Έρθεν
  6. Άστρα Παν’ Σον Ουρανόν
  7. Η Αράπαμ
  8. Τσάμπασιν
  9. Πατέρα Δώσ’ Με Την Ευχή Σ’
  10. Η Μάνα Εν Κρύο Νερόν

Βρείτε το δίσκο σε όποια ψηφιακή υπηρεσία θέλετε με ένα «κλικ»: christoscholidis.lnk.to/OPodosZeiFP

Από τις 13 Μαΐου ο Χρήστος Χολίδης εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο «Θέα» με τη Δέσποινα Βανδή, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει η νέα επιτυχία του με τίτλο «Λογαριασμός», σε μουσική – στίχους του Φοίβου.

Αφήστε το σχόλιό σας