HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Σεπτέμβριος 2014. Είχαμε την μεγάλη τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό drummer: τον Carmine Appice. Είναι περισσότερο γνωστός ως μέλος των Vanilla Fudge, Cactus, Beck, Bogert & Appice και του συγκροτήματος του Rod Stewart. Έχει παίξει ακόμα με τους Ozzy Osbourne, Pink Floyd, Pat Travers, Michael Schenker, Ted Nugent, Blue Murder, Rick Derringer, Paul Stanley, Marty Friedman, Sly Stone και πολλούς άλλους. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

carmine2Η Cleopatra Records κυκλοφορεί σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις των Cactus, Bogert & Appice και Travers & Appice. Είσαι ευχαριστημένος με την κυκλοφορία αυτού του υλικού;

Ναι, είμαι. Θέλω να πω, ό,τι κι αν είναι αυτό, ο σκοπός ήταν να βγάλουμε αυτά που είχαν μαζευτεί και δεν είχαν κυκλοφορήσει. Το Bogert & Appice υλικό ήταν βασικά κάτι που είχε μαζευτεί και είχε ηχογραφηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια εταιρία για να βγάλουμε πολλά πράγματα που εγώ και οι φίλοι μου είχαμε κάνει και δεν είχαμε κυκλοφορήσει ποτέ. Έτσι, βασικά αυτό που κάναμε ήταν: αυτό των Bogert & Appice (σ.σ: “Friends”) ήταν ένα EP που είχε 7 τραγούδια μέσα και τα lives των Cactus: το “Live in Japan” και το “Live in USA”. Ηχογραφήσαμε το “Live in Japan” στην Ιαπωνία και αποφασίσαμε να το κάνουμε και να το κυκλοφορήσουμε. Και το “Live in USA” ήταν κάτι που μια άλλη εταιρεία στην Ευρώπη το κυκλοφόρησε και δεν είχε την άδεια για να το κάνει. Έτσι, αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε κι αυτό επίσης. Όσον αφορά το αν είμαι ευχαριστημένος, είμαι πολύ ευχαριστημένος με όλα αυτά, αλλά ξέρεις, δεν είναι προϊόντα ενός μεγάλου budget. Δεν ξοδέψαμε $ 100.000, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος με το παίξιμο, ο ήχος είναι πολύ καλός και οι συναυλίες είναι φοβερές.

 

Μόλις τελείωσες την καλοκαιρινή περιοδεία με τους Vanilla Fudge. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ολοκληρωθεί το νέο album των Vanilla Fudge, που ονομάζεται “The Spirit of ’67” και κάναμε όλα αυτά τα τραγούδια από το 1967. Ο αδελφός μου, ο Vinny (σ.σ: Black Sabbath -drums) και εγώ, παίξαμε μια συναυλία στη Νέα Υόρκη, που ονομάζεται “Drum Wars”. Πρόκειται να κυκλοφορήσουμε το “Drum Wars” live CD επίσης. Δεν έχουμε κανένα “Drum Wars” προϊόν εκεί έξω και ήταν μια πραγματικά cool εμφάνιση που ηχογραφήσαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε τις ταινίες και να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτές. Ο ήχος είναι πολύ καλός, έχουμε μιξάρει τα πάντα και θα το κυκλοφορήσουμε αυτό. Στη συνέχεια, το επόμενο πράγμα που κάνω είναι ένα show που ονομάζεται “The Rod Experience”, που είναι βασικά τρία μέλη του συγκροτήματος του Rod Stewart. Κάναμε την “Blondes Have More Fun” περιοδεία το 1979 και παίζουμε λίγο-πολύ όλα τα τραγούδια που κάναμε το 1979. Έχουμε έναν τύπο που μοιάζει και ακούγεται σαν τον Rod. Έτσι, αυτό είναι ένα είδος ιστορικού tribute show που συμμετέχει ένα all star συγκρότημα και τα μέλη του συγκροτήματος του Rod Steward. Πρόκειται να πάω μ’αυτό στην Κίνα το Νοέμβριο και αυτό είναι διασκεδαστικό. Πιστεύω ότι έρχομαι στην Ελλάδα με την Metal All Stars περιοδεία. Θα συμμετάσχω σε αυτήν την περιοδεία μαζί με τον Zakk Wylde (Black Label Society), τον Joey Belladona (Anthrax) και τον Gus G. (Ozzy Osbourne). Πιστεύω ότι αυτό το Δεκέμβριο θα έρθω στην Ελλάδα. Δεν έχω τις ημερομηνίες μπροστά μου, άλλα πρέπει να έχει πλάκα. Έχω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

Πόσο σημαντική ήταν η διασκευή του “You Keep Me Hangin’ On” (The Supremes) για την καριέρα των Vanilla Fudge;

Νομίζω ότι ήταν ιστορική. Ότι ήταν πολύ σημαντική. Δεν νομίζω ότι θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς να έχουμε αυτό το τραγούδι ως επιτυχία.

 

Μήπως αισθανόσουν λίγο νευρικός την πρώτη φορά που έπαιξες με τους Vanilla Fudge στο Ed Sullivan Show;

Ναι, ήμουν πολύ νευρικός γιατί υπήρχαν 50 εκατομμύρια άτομα που σε παρακολουθούσαν ζωντανά. Ήμασταν νευρικοί μέχρι την στιγμή που πήγαμε στο show.

 

carmine5Πιστεύεις ότι οι Cactus θα έπρεπε να είναι περισσότερο δημοφιλείς;

Ναι, το πιστεύω. Νόμιζα ότι θα γίνονταν πολύ πιο δημοφιλείς από όσο ήταν. Δυστυχώς, για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν συνέβη. Πολλοί άνθρωποι επίσης το πιστεύουν αυτό. Πολλοί μουσικοί που αγαπούσαν τους Cactus όπως ο Richard Fortus (σ.σ: κιθαρίστας) που παίζει τώρα με τους Gun N ‘Roses. Ήταν πολύ έκπληκτος που οι Cactus δεν έγιναν ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα. Είναι οπαδός της δεκαετίας του ‘70. Τα πήγαμε πολύ καλά. Υπήρχαν πολλά μέρη στα οποία είχαμε 5.000 άτομα. Αλλά το συγκρότημα δεν ήταν τεράστιο παντού.

 

Ήταν ο Jeff Beck ένα εύκολο άτομο για να δουλέψεις μαζί του;

Δεν ήταν εύκολος (γέλια), για να πω το λιγότερο. Ταλαντούχος, σπουδαίος μουσικός, θρυλικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τρεις μας βρεθήκαμε μαζί (σ.σ: Beck, Bogert & Appice), επειδή ήμασταν όλοι θρυλικοί στο όργανό μας. Άρεσε ο ένας στον άλλον, γιατί ήμασταν σε πολύ καλά συγκροτήματα. Αλλά ο Jeff, ήταν ανέκαθεν το είδος ανθρώπου που δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος. Συνέχισε να βρίσκεται μακριά από τα πράγματα και να κάνει τρελά πράγματα. Στεναχώρησε πραγματικά πολλούς οπαδούς των Beck, Bogert & Appice.

 

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για σένα το να συνεργάζεσαι με τον George Martin  (παραγωγό των Beatles) στα αρχικά στάδια του “Blow από Blow” album του Jeff Beck;

Ουάου, ήταν φοβερό να δουλεύεις μαζί του. Ήμουν πολύ απογοητευμένος που δεν είμαι σε αυτό το δίσκο. Ηχογράφησα αυτά τα τραγούδια και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος να το κάνω αυτό, γιατί εγώ οδήγησα τον Jeff Beck σε αυτό το είδος της μουσικής. Όταν ήμασταν στους BBA (Beck, Bogert & Appice) συνηθίζαμε να ακούμε Mahavishnu Orchestra και Chick Corea και όλα αυτά τα πράγματα και βασικά για μένα αυτή ήταν η μουσική της ημέρας το 1972. Συνήθιζα να παίζω αυτούς τους δίσκους όλη την ώρα και ο Jeff Beck ρωτούσε: «Τι είναι αυτό;» και του απαντούσα: «Αχ, μου αρέσει αυτό! Μ’αρέσει αυτό!» Όταν οι BBA δυαλύθηκαν πήγα στην Αγγλία απλά για να δουλέψω με τον Jeff και να αναπτύξω αυτό το είδος της μουσικής μαζί του. Αλλά κατέληξε ως ένα solo album του Jeff Beck και με εξαπάτησαν, ξέρεις.

 

Γι’ αυτό σε ρωτάω, γιατί δεν είσαι στο album.

Ήθελα να αναφέρεται η συμμετοχή μου στον τίτλο του album. Είχα ένα συμβόλαιο με την Epic και στους BBA ήμουν ως ισότιμο μέλος. Το management του Jeff ήθελε να είμαι στο album ως sideman και δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Στο album υπάρχει το παίξιμό μου, οι συνθέσεις μου και με εξαπάτησαν σ’όλα αυτά. Θα έπρεπε να μυνήσω τον Jeff, αλλά αποφάσισα να μην το κάνω αυτό. Ήθελαν να έχουν μόνο το όνομα του Jeff σε αυτό. Μακροπρόθεσμα, πραγματικά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί δεν κάναμε ποτέ μαζί τίποτα παραπάνω ούτως ή άλλως και στην ηλικία μας τώρα, δεν έχει σημασία.

 

carmine4Θυμάσαι τη συνάντησή σου με τον George Harrison στα Electric Lady Studios, όταν οι Cactus ηχογραφούσαν εκεί;

Ω, ναι. Σίγουρα. Μπήκε μέσα και είπε «Γεια» στον Eddie Kramer  (σ.σ: μηχανικός ήχου των Jimi Hendrix, Rolling Stones), ο οποίος δούλευε μαζί μας. Όλο το συγκρότημα ήταν εξαιρετικά χαρούμενο γιατί ήρθε ο George Harrison. Ο George Harrison ρώτησε τον Jim McCarty (Cactus, Mitch Ryder and the Detroit Wheels –κιθάρα): «Ποιο είναι το όνομα του συγκροτήματος;» και είπε: «Γεια, τ’ όνομά μου είναι Jim McCarty» και ο George είπε:« Όχι Jim, ρώτησα το όνομα του συγκροτήματος». Ναι, ήταν πολύ ωραίο που ένα μέλος των Beatles ήρθε και είπε «Γεια» στο συγκρότημα μας. Είχα συναντήσει τρεις από τους Beatles: Συνάντησα τον George, συνάντησα τον Paul και συνάντησα και… (σ.σ.: παύση)

 

Τον Ringo.

Ποτέ δεν συνάντησα τον Ringo.

 

Ουάου. Έχεις συναντήσει τον John Lennon;!;!

Συνάντησα τον John Lennon. Ο αδελφός μου δούλευε μαζί του για λίγο.

 

Απόλαυσες την περιοδεία των Vanilla Fudge με τους Jimi Hendrix Experience;

Εκείνη την εποχή όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Δεν το κάναμε για τα χρήματα, δεν το κάναμε για την βιομηχανία. Εκείνες τις ημέρες το κάναμε για τη μουσική, όλοι ήθελαν να διασκεδάζουν, όλοι ήμασταν νέοι, ήμασταν όλοι 20-κάτι χρονών και περνούσαμε πραγματικά ωραίες στιγμές. Ήταν συναρπαστικό. Τα πάντα ήταν πολύ νέα. Όλο το επιχειρηματικό μοντέλο ήταν νέο. Το να παίζεις σε αρένες ήταν κάτι νέο. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν νέα εκείνη την εποχή. Γνωρίζαμε τους πάντες. Περνούσαμε ωραίες στιγμές και τα πήγαινα καλά με τον Jimi. Ήξερα τον Jimi πριν γίνει Jimi Hendrix. Περνούσα καλά με τον Jimi. Ξέρω ότι κάποια βράδια τους «σβήσαμε» πάνω στη σκηνή. Είχαμε πολύ καλές κριτικές από τον Τύπο.

 

carmine8Νιώθατε κολακευμένοι όταν ο Jimi Hendrix χρησιμοποιούσε τους ενισχυτές σας; Έχω δει μια ωραία φωτογραφία του Jimi με το όνομα το δικό σου και του Mark Stein (Vanilla Fudge -πλήκτρα, φωνητικά), γραμμένα πάνω στους ενισχυτές (δείτε την εικόνα)!!

Δεν χρησιμοποιούσε στην πραγματικότητα τους ενισχυτές, αλλά αυτοί βρίσκονταν εκεί στη σκηνή. Αλλά ο Mitch Mitchell (σ.σ: Jimi Hendrix Experience -drums) χρησιμοποιούσε τον ενισχυτή μου. Χρησιμοποιούσε τα drum monitors μου. Τα αποκαλούσαμε «ενισχυτές drums». Ο Mitch Mitchell χρησιμοποιούσε τα δικά μου. Αλλά η φωτογραφία του Jimi Hendrix δίπλα στους ενισχυτές με το όνομά μου και το όνομα του Mark Stein γραμμένο πάνω τους, είναι μια κλασική φωτογραφία. Δείχνει σε όλους ότι ήμασταν εκεί.

 

Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τη φιλία σου με τον John Bonham;

Όταν συναντηθήκαμε με τον John Bonham και τους Led Zeppelin κανένας δεν ήξερε ποιοι ήταν. Ήταν παντελώς άγνωστοι. Ήμουν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον John και ήμουν δύο χρόνια μέσα στην βιομηχανία. Είχα τα endorsements και όλα τα άλλα και πάντα χρησιμοποιούσα καινούργια πράγματα. Ήμουν επίσης, το είδος ανθρώπου που προσπαθούσε πολύ για να βοηθάει νεότερα παιδιά. Έτσι, γίναμε φίλοι και τον βοήθησα να πάρει endorsement και μείναμε φίλοι μέχρι που πέθανε.

 

Έπαιξες το τραγούδι “How Many More Times” ζωντανά με τους Led Zeppelin, όταν οι Vanilla Fudge περιόδευαν μαζί τους; Έχω διαβάσει ότι κατά τη διάρκεια του “How Many More Times” το rhythm section συνήθιζε να αλλάζει.

Έπαιξα το “How Many More Times” μόνο μία φορά. Έπαιξα πολλές φορές με τους Led Zeppelin. Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές ήταν. Δεν ξέρω. Η πρώτη περιοδεία ήταν 10-15 συναυλίες και η δεύτερη καλοκαιρινή περιοδεία ήταν όλο το καλοκαίρι. Δεν ξέρω. Θα μπορούσε να ήταν 30-40 συναυλίες.

 

Πώς συνέβη να ηχογραφήσεις το τραγούδι “Dogs of War” από το “A Momentary Lapse of Reason” των Pink Floyd;

Λοιπόν, ο Bob Ezrin (σ.σ: παραγωγός Pink Floyd, Peter Gabriel) μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι το συγκρότημα στο οποίο κάνει παραγωγή είχε ένα κομμάτι που ούρλιαζει για Carmine γεμίσματα στα drums. Και ρώτησα ποιο ήταν αυτό και είπε: «Οι Pink Floyd». Ρώτησα: «Τι συνέβη με τον Nick Mason;» και μου είπε: «Θα είναι εκεί, αλλά τρέχει σε αγώνες αυτοκινήτου, έχουμε πολλά κομμάτια και χρειαζόμαστε κάποιο νέο αίμα εδώ». Αυτό ήταν.

 

Γιατί έπαιξες με τον Ozzy Osbourne για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Επειδή η Sharon Osbourne (σ.σ: σύζυγος και manager του Ozzy) με απέλυσε. Είπε ότι τ’ όνομά μου ήταν πολύ μεγάλο. Επειδή είχα πολύ δημοσιότητα από τον Τύπο στην Αμερική, δεν της άρεσε αυτό και με απέλυσε. Έπρεπε να την μηνύσω λόγω του συμβολαίου που είχα. Έτσι, έπρεπε να ξεκινήσω το δικό μου συγκρότημα και το έκανα. Ξεκίνησα τους King Cobra.

 

carmine6Έχεις κάποιες αναμνήσεις από το τζαμάρισμά σου με την Janis Joplin και τον Johnny Winter;

Ω, ναι. Αυτό θα το θυμάμαι για πάντα. Η Janis έσπρωξε ένα μπουκάλι Southern Comfort στο στόμα μου για να το καταπιώ. Σχεδόν έπεσα από το κάθισμά μου στα drums. Είπε: «Ελάτε παιδιά, κλωτσήστε μου τον κώλο». Την ήξερα από τους Big Brother. Από τις μέρες που παίζαμε με τους Big Brother & the Holding Company στο Σαν Φρανσίσκο. Ξέρεις, προφανώς ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τα ναρκωτικά και το ποτό.

 

Γνώριζες τους πάντες. Ποιος είναι το πιο ταλαντούχο άτομο που έχεις δει ποτέ;

Δεν μπορώ να πω μόνο ένα άτομο. Θέλω να πω, έλα τώρα: ο John Lennon, ο Paul McCartney, ο Jimi Hendrix, ο Jimmy Page. Τώρα σου ανέφερα κάποιους (γέλια).

 

Είναι αλήθεια ότι ο Paul McCartney ήταν οπαδός των Vanilla Fudge;

Δεν ξέρω αν ήταν, αλλά αυτός μου είπε ότι ο George Harrison ήταν τεράστιος οπαδός και συνήθιζε να κουβαλάει το album μας όταν πήγαινε σε parties στο Λονδίνο. Το έπαιζε σε όλους και πήγαινε στα parties με ένα album των Vanilla Fudge στα χέρια του. Άκουσα μια φήμη ότι και ο Paul McCartney ήταν επίσης οπαδός.

 

Θα ήθελες να κάνεις περισσότερα πράγματα με τους Blue Murder και τον John Sykes (Thin Lizzy);

Ναι, θα ήθελα να κάνω, αλλά δεν ξέρω αν θα συμβεί ποτέ, αλλά αυτό που κάνω τώρα είναι μια μίξη για ένα συγκρότημα που ονομάζεται RATED X. Αυτό αποτελείται από τους: Joe Lynn Turner (Rainbow, Deep Purple), Tony Franklin (The Firm, Blue Murder –μπάσο) και δύο κιθαρίστες, δεν είναι μεγάλα ονόματα, αλλά είναι πραγματικά τεράστιοι παίχτες. Βγαίνει το Νοέμβριο, λέγεται RATED X και ακούγεται σαν τους Blue Murder με τον Joe Lynn Turner στα φωνητικά.

 

carmine7Ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθες την περίοδο που έπαιζες με τον Rod Stewart;

Το ότι έγραψα το τραγούδι “Da Ya Think I’m Sexy?”. Ποτέ δεν έγραψα ένα τόσο επιτυχημένο τραγούδι στην καριέρα μου. Πήγε # 1 σε όλες τις χώρες και εξακολουθεί να πηγαίνει καλά. Κάθε τραγούδι που παίξαμε, κάθε album, πούλησε 5 εκατομμύρια και γι’ αυτό έχω ένα tribute show επειδή ποτέ δεν καταφέραμε να παίξουμε αυτά τα τραγούδια: τραγούδια που γράψαμε, τραγούδια που προωθήσαμε, τραγούδια που ηχογραφήσαμε. Υπάρχει ένα ρεπερτόριο του Rod που ποτέ δεν καταφέραμε να παίξουμε. Τώρα με το tribute show μας μπορώ να παίξω όλα τα παλιά τραγούδια που έπαιζα με τον Rod και αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό.

 

Τα πήγαινες καλά με τον manager των Led Zeppelin, Peter Grant;

Ω ναι, δεν υπήρχε πρόβλημα. Νομίζω ότι ήταν μια χαρά. Και ο manager μας τα πήγαινε καλά μαζί του και γι’ αυτό έπρεπε να δώσουμε άδεια για να έχουμε Led Zeppelin μαζί μας σε περιοδεία και ήταν εντάξει με αυτό.

 

Τι είδος μουσικής ακούς αυτή την εποχή;

Ακούω όλα τα πράγματα. Ακούω κάποια τρελή gospel μουσική. Ακούω rock μουσική όπως τους Gov’t Mule και μετά τους Planet of the Abts. Πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Carmine Appice για τον χρόνο του.

Official Carmine Appice website: www.carmineappice.net

Official Carmine Appice Facebook page: www.facebook.com/CarmineAppiceHimself

Αφήστε το σχόλιό σας