Ο Bono εξέφρασε την άποψή του για το προσφυγικό ζήτημα, ζητώντας μία Ευρώπη με «ανοιχτή καρδιά» και αφιέρωσε το «Pride» στον αδικοχαμένο μικρό Aylan Kurdi.

Ο Bono, η φωνή του διάσημου συγκροτήματος των U2, αποτελεί έναν ερμηνευτή παγκόσμιου βεληνεκούς με πλούσια φιλανθρωπική δράση.

Εκτός από τα κομμάτια με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, την έμπρακτη βοήθεια και τις καμπάνιες στις οποίες συμμετέχει, ο Ιρλανδός τραγουδιστής φροντίζει να περνά στον κόσμο τα αντίστοιχα μηνύματα ακόμη και κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων των U2.

Το ελληνικό κοινό θυμάται το σύνθημα «Unf**k Greece» που εμφανίστηκε στη γιγαντοοοθόνη των συναυλιών του γκρουπ τον περασμένο Μάιο, δίνοντας σήμα ενάντια στην κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Το 2010, στην εμφάνιση των U2 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ο Bono είχε αναφερθεί και τότε στις περιπέτειες του ελληνικού και του ιρλανδικού λαού.

Οι U2 βρέθηκαν χθες (5/09) στο Τορίνο της Ιταλίας, την ίδια στιγμή όπου στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το προσφυγικό ζήτημα. Ο Bono τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα κάνοντας για λόγο για την «Ευρώπη που δε θα υπάρχει πια»:

«Δε γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης και της Αφρικής, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εάν δεν την ανακαλύψουμε (την απάντηση), τότε η Ευρώπη, η οποία είναι μία όμορφη ιδέα, δε θα υπάρχει πια. Γι’ αυτό πρέπει να την ανακαλύψουμε την απάντηση, όποια και είναι.»

Ο Paul David Hewson, όπως είναι το πραγματικό όνομα του 55χρονου frontman των U2, άλλαξε επίσης τους στίχους του τραγουδιού «Pride (In The Name Of Love)» προκειμένου να αναφερθεί στον θάνατο του Aylan Kurdi, το τρίχρονο αγόρι από τη Συρία που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα:

Τα λόγια «One man come in the name of love…» (μτφρ: «Ένας άνδρας ήρθε στο όνομα της αγάπης…») μετατράπηκαν σε «One boy washed up on an empty beach…» (μτφρ: «Ένα αγόρι ξεβράστηκε σε μία άδεια παραλία…»).

Συνεχίζοντας, ο Bono δήλωσε:

«Είναι απίστευτο. Παρακολουθώντας τις ειδήσεις, απλοί άνθρωποι, όλοι μας φαινόμαστε ικανοί για τόσο μεγάλο κακό και τόση μεγάλη αγάπη. Δε γνωρίζω την απάντηση στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την Αφρική, όμως γνωρίζω πως πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε μία λύση. Όπως είπε ο Nelson Mandela: ‘Πάντα μοιάζει απίθανό μέχρι να γίνει’.»

Τέλος, ο τραγουδιστής απευθύνθηκε στα χιλιάδες άτομα που έδωσαν το παρών στη συναυλία των U2 στο Τορίνο:

«Τι θέλετε; Μία Ευρώπη με την καρδιά και τα σύνορά της κλειστά στην ευσπλαχνία; Ή μία Ευρώπη με την καρδιά της ανοιχτή;»

Αφήστε το σχόλιό σας