Το όνομα του Bono φέρεται να έχει σχέσει με το οικονομικό σκάνδαλο των λεγόμενων «Paradise Papers» που συνταράζει τον πλανήτη.

Ο «αρχηγός» και τραγουδιστής των U2, ο Bono, φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, με βάση τη νέα διαρροή, των «Paradise Papers» που φέρνουν στο φως πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες» με επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Bono, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, με έδρα εταιρεία στη Μάλτα είχε επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Ο τραγουδιστής των U2 το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Paul Hewson, ήταν επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας, «Nude Estates», η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο «Ausra» έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007.

Η «Nude Estates» στη συνέχεια μεταβίβασε την κυριότητα στη «Nude Estates 1», εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων. Στη Μάλτα επίσης είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες.

Εκπρόσωπος του Bono διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «The Guardian» η εκπρόσωπος του αρχηγού των U2 εξήγησε: «Ο Bono ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Ιρλανδός ήταν επίσης παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο και στην εταιρεία «Guernsey» που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο.

U2 - Bono - live - Hit Channel

Ο Bono είναι γνωστός ευρέως για το έργο του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, η One Campaign και η Make Poverty History και έχει δεχθεί και στο παρελθόν κριτική για τις φορολογικές συναλλαγές του.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να βοηθήσει στον περιορισμό της φτώχειας στη γενέτειρά του την Ιρλανδία, με τη διατήρηση της φορολογικής έδρας των U2 στη χώρα.

Ο Bono δεν απολογήθηκε για τις προηγούμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις. Το 2012 είπε ότι οι U2 κατέβαλαν «μια περιουσία σε φόρους», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Αναφερόμενος σε προηγούμενη απόφαση του συγκροτήματος να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ολλανδία είπε ότι «υπάρχουν απλώς κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι που εργάζονται για μας και προσπαθούν να υπάρχει λογική στον τρόπο, με τον οποίο φορολογούμαστε. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις εταιρείες μας. Υπάρχουν πολλές εταιρείες» δήλωσε.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα «Paradise Papers» αποσαφήνισε πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και καταπιστεύματα. «Η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα:
Οι U2 βραβεύονται με το βραβείο «Global Icon» στα MTV EMA 2017

U2 (band) - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας