HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μάιος 2014. Είχαμε την τεράστια τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό rock and roll φωτογράφο: τον Bob Gruen. Λίγο καιρό μετά την μετακόμιση του John Lennon στην Νέα Υόρκη το 1971, ο Bob έγινε φίλος και προσωπικός φωτογράφος του John και της Yoko και τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία του John Lennon στην οποία φοράει ένα λευκό t-shirt που γράφει “New York City”. Μερικοί από τις διάσημους καλλιτέχνες που έχουν φωτογραφηθεί από τον Gruen είναι οι ακόλουθοι: Led Zeppelin, The Clash, Rolling Stones, Ike & Tina Turner, David Bowie, Andy Warhol, Sex Pistols, Elton John, New York Dolls και ο Bob Dylan. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Rock Seen”, μια εκπληκτική συλλογή από φωτογραφίες κάποιων εκ των μεγαλύτερων αστέρων της rock μουσικής. Διαβάστε παρακάτω τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε:

 

bob1Πόσο δύσκολο ήταν να επιλέξετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες για το βιβλίο σας “Rock Seen”;

Λοιπόν, είναι δύσκολο να πω πόσο δύσκολο ήταν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχω μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες μου και έπρεπε να επιλέξω ποιες είναι οι καλύτερες. Έτσι, το βιβλίο έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει όσες περισσότερες χωράνε. Και 4 ή 5 σελίδες έπρεπε να περιλαμβάνουν 40 ή περισσότερες φωτογραφίες για να χωρέσουν περισσότερες φωτογραφίες στο βιβλίο. Έτσι, είχαμε περίπου 500 φωτογραφίες στο βιβλίο.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Οι φωτογραφίες μου πρόκειται να συμπεριληφθούν σε μια έκθεση φωτογραφίων των Rolling Stones που πρόκειται να ανοίξει στην Ισπανία τον Ιούνιο. Θα κάνω μια έκθεση εδώ στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο και θα κάνω μια μεγάλη έκθεση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στο Λονδίνο. Επίσης, δουλεύω πάνω σε ένα-δυο βιβλία: Υπάρχει ένα βιβλίο με φωτογραφίες μου της Yoko Ono για το οποίο δουλεύω με έναν εκδότη για να τελειώσει και δουλεύω με έναν συγγραφέα για μια αυτοβιογραφία.

 

Το 2010, εμφανιστήκατε στο “LennoNYC”, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του John Lennon στη Νέα Υόρκη. Είστε ικανοποιημένος με το τελικό του αποτέλεσμα;

Νομίζω ότι το “LennoNYC” είναι ένα από τα καλύτερα video που καταγράφουν τη ζωή του John. Σίγουρα για τα χρόνια που ήταν εδώ στη Νέα Υόρκη. Αυτή η ταινία περιλαμβάνει εμένα και πολλούς από τους στενούς φίλους του και τους ανθρώπους που γνώριζαν πραγματικά τον John. Και επιπλέον, περιλαμβάνει πολύ υλικό που τους έδωσε η Yoko Ono από προσωπικές στιγμές του John Lennon. Νομίζω ότι το “LennoNYC” είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γίνει για τον John Lennon.

 

Πώς συνέβη να γίνετε ο προσωπικός φωτογράφος του John Lennon;

Γνώρισα τον John Lennon και τη Yoko Ono λίγο μετά την άφιξή τους στη Νέα Υόρκη εξαιτίας μιας φωτογράφησης. Είχαν κάνει μια συνέντευξη και τους άρεσαν τις φωτογραφίες που τράβηξα και με προσκάλεσαν να ξαναπάω και να τραβήξω περισσότερες και τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, γίναμε φίλοι. Ζούσαν στην παρακάτω γωνία από μένα και τους άρεσαν οι φωτογραφίες μου, αλλά άρεσε επίσης κι ο ένας στον άλλον. Είχαμε ένα παρόμοιο είδος κυνικής αίσθησης του χιούμορ –μια Νεοϋόρκέζικη αίσθηση του χιούμορ- και μας άρεσαν τα ίδια φαγητά και η μουσική και απλά γίναμε φίλοι με τον τρόπο που οι άνθρωποι γίνονται φίλοι.

 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του John Lennon στην οποία φοράει ένα t-shirt της Νέας Υόρκης το 1974;

Το καλοκαίρι του 1974 ο John μου ζήτησε να πάω στο διαμέρισμά του για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες του για ένα εξώφυλλο. Οι φωτογραφίες για ένα εξώφυλλο απαιτούσαν απλά μια σειρά από κοντινές φωτογραφίες στο πρόσωπό του. Και αφού τραβήξαμε τις φωτογραφίες, απλά ήθελε να βγάλουμε μερικές περισσότερες φωτογραφίες ώστε να συνοδέψουν κάποια δελτία τύπου που ήταν έτοιμα. Βρισκόμασταν στην ταράτσα του ρετιρέ που είχε εδώ στη Νέα Υόρκη και βγάζαμε φωτογραφίες στην ταράτσα και επειδή είχαμε θέα όλο τον ορίζοντα εκεί, ρώτησα τον John αν είχε ακόμα το μπλουζάκι που του είχα δώσει πριν από ένα χρόνο. Συνήθιζα να φοράω ένα t-shirt της Νέας Υόρκης, αυτό το είδος t-shirt όλη την ώρα και είχα μια ντουζίνα από αυτά και είχα δώσει ένα ως δώρο στον John Lennon το 1973. Και το καλοκαίρι του 1974, όταν βγάζαμε αυτές τις φωτογραφίες τον ρώτησα αν το είχε ακόμη και είπε ότι το είχε και το φόρεσε και βγάλαμε αυτήν την εμβληματική φωτογραφία.

 

bob3Περιμένατε ότι αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία θα γινόταν τόσο σημαντική για την ιστορία της μουσικής;

Όχι. Την στιγμή που την βγάλαμε, ήταν απλά μία από τις πολλές φωτογραφίες που βγάλαμε εκείνη την ημέρα. Δεν είχαμε ιδέα ότι η φωτογραφία θα γινόταν τόσο σημαντική.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τον John Lennon;

Συνάντησα τον John την 5η και την 6η Δεκεμβρίου (σ.σ.: του 1980) στο Record Plant Studio και περάσαμε όλη τη νύχτα μιλώντας για τα σχέδιά του για το μέλλον.

 

Βγάλατε μερικές φωτογραφίες του Andy Warhol με τον John Lennon στο Record Plant Studio το 1972. Εντυπωσιαστήκατε από την προσωπικότητα του Andy Warhol;

Λοιπόν, ο Andy δημοσίως φαινόταν πολύ ντροπαλός και πραγματικά δεν μιλούσε πολύ . Έτσι, δεν γνωρίζω πάρα πολλά για την προσωπικότητά του.

 

Πόσο αυθόρμητη ήταν η διάσημη φωτογραφία σας με τους Led Zeppelin μπροστά από το αεροπλάνο τους;

Πραγματικά την τράβηξα την πρώτη μέρα που γνώρισα τους Led Zeppelin. Νομίζω ότι θα πετούσαμε για το Pittsburgh με το αεροπλάνο τους και όπως κατευθυνόμασταν προς στο αεροπλάνο, κάποιος πρότεινε να βγάλουμε μια φωτογραφία τους με το αεροπλάνο. Και πάλι, δεν είχαμε ιδέα ότι αυτή η φωτογραφία επρόκειτο να γίνει τόσο σημαντική.

 

Τα πηγαίνατε καλά με τον manager των Led Zeppelin, τον Peter Grant;

Προσπαθούσα να μην μιλάω ποτέ με τον Peter Grant. Ήταν πολύ επικίνδυνος άνθρωπος.

 

bob2Είχατε καθόλου προβλήματα με τα punk rock συγκροτήματα λόγω των προηγούμενων συνεργασιών σας με τον John Lennon και τους Ike & Tina Turner;

Όχι, νομίζω ότι στην πραγματικότητα ένας από τους λόγους που τα πήγαινα τόσο καλά με τα punk συγκροτήματα, ήταν επειδή σεβόντουσαν τον John Lennon. Και ενώ δεν σέβονταν πάρα πολύ κάποιους άλλους ανθρώπους από το παρελθόν, όντως σέβονταν τον John Lennon. Και νομίζω ότι η σχέση μου μαζί του βοήθησε τους punks ώστε να με σέβονται.

 

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς ως επαγγελματίας να δουλέψετε μέσα στο χάος που δημιουργούσαν οι Sex Pistols;

Απολάμβανα να δουλεύω μέσα στο χάος. Δεν το βρήκα τόσο δύσκολο αυτό, αλλά το βρήκα συναρπαστικό.

 

Γνωρίζατε τον Malcolm McLaren (manager των Sex Pistols) αρκετά καλά. Ενδιαφερόταν πραγματικά ο Malcolm McLaren για τη μουσική ή απλά ήταν μια αυθεντία στο μάρκετινγκ;

Ναι, πιστεύω ότι ο Malcolm νοιαζόταν πολύ για τη μουσική, ήταν σημαντική για αυτόν και γι’ αυτό δούλευε με τη μουσική. Αλλά ήταν επίσης μια ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ. Νομίζω ότι ο Malcolm ήταν σίγουρα οπαδός της καλής μουσικής.

 

Ξέρω ότι πήγατε στο Woodstock Festival για να παρακολουθήσετε τους Who. Τι θυμάστε περισσότερο από την εμφάνισή τους;

Θυμάμαι ότι ο Roger Daltrey χοροπηδούσε σε όλη την σκηνή φορώντας ένα τζάκετ με κρόσια μοιάζοντας με αετό, ένα όμορφο πουλί και θυμάμαι τον Pete Townshend να παίζει την κιθάρα του σαν ανεμόμυλος, το σήμα-κατατεθέν του. Απλά θυμάμαι την εμφάνισή τους ως φανταστική. Έπαιξαν πολύ αργά το βράδυ, κάπου στις 3 το πρωί. Αλλά ήταν πραγματικά φανταστικοί.

 

bob7Προτιμάτε να βγάζετε φωτογραφίες σε τεράστια γήπεδα ή σε μικρούς χώρους;

Μου αρέσουν περισσότερο οι μικροί χώροι, αλλά σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί στους ανθρώπους που βγάζουν φωτογραφίες και υπάρχει τόσο πολύς ανταγωνισμός με άλλους ανθρώπους που βγάζουν φωτογραφίες, έτσι δεν βγάζω πραγματικά πολλές φωτογραφίες από live μουσική πλέον.

 

Γνωρίζατε τους New York Dolls, τους Ramones και τη Debbie Harry (Blondie) από τις πρώτες μέρες τους στη μουσική. Πόσο εύκολο ήταν να γίνεις διάσημος στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ‘70;

Όχι πραγματικά. Υπήρξαν μερικά συγκροτήματα που έγιναν διάσημα, αλλά ήταν εκατοντάδες τα συγκροτήματα που έπαιζαν μουσική. Το CBGB έγινε διάσημο εξαιτίας των Blondie, των Talking Heads, της Patti Smith, των Ramones και μερικών άλλων συγκροτημάτων, ίσως άλλα δύο ή τρία συγκροτήματα να έγιναν γνωστά, αλλά το CBGB είχε επτά συγκροτήματα κάθε βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα για περισσότερα από 35 χρόνια. Έτσι, μπορεί να έχεις ακουστά επτά διάσημα συγκροτήματα, αλλά υπήρχαν πάνω από 30.000 που δεν τα έχεις ακούσει. Δεν έγιναν διάσημοι. Δεν νομίζω ότι ήταν εύκολο να γίνεις διάσημος στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ‘70. Βεβαίως, κανείς στο CBGB δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι θα γινόταν διάσημος.

 

Ήσασταν μεγάλος οπαδός των New York Dolls. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερο δημοφιλείς;

Είναι πάρα πολύ κακό ότι οι New York Dolls δεν έγιναν πιο δημοφιλείς, αλλά νομίζω ότι ήταν μπροστά από την εποχή τους. Οι άνθρωποι ήταν πολύ σοκαρισμένοι από τον τρόπο που φαινόντουσαν και δεν καταλάβαιναν ποια ήταν η στάση τους και η μουσική τους ήταν ουσιαστικά R’n’B , αλλά απλά το έπαιζαν λίγο πιο γρήγορα. Νομίζω ότι ήταν μπροστά από την εποχή τους. Θα έπρεπε να γίνουν περίσσοτερο διάσημοι.

 

Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το καλό σας φίλο Joe Strummer (The Clash);

Ο Joe ήταν ένας ηγέτης. Ξέρεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους. Και ήταν πάντα πολύ καλός, όχι μόνο στο να μιλάει στους ανθρώπους, αλλά να ακούει τους ανθρώπους. Πολλά αστέρια της pop μουσικής απλά μιλάνε στους ανθρώπους για τον εαυτό τους. Ο Joe πάντα ενδιαφερόταν να μάθει για τους άλλους ανθρώπους, για το πώς οι άλλοι άνθρωποι ζούσαν και για το πώς ένιωθαν. Ήταν επίσης ένα σπουδαίο άτομο για να βγεις έξω μαζί του και να διασκεδάσεις. Η γυναίκα μου και εγώ, συνηθίζαμε να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλο, ότι αν επρόκειτο να δειπνήσουμε με τον Joe Strummer, έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε μαζί μας γυαλιά ηλίου. Επειδή μετά το δείπνο, θα πηγαίναμε για ποτό και βγαίναμε από το bar στις 9 ή 10 η ώρα το πρωί, που πραγματικά χρειάζεσαι τα γυαλιά ηλίου σου.

 

bob6Πήγατε να δειτε τους Clash live στο Leeds, όταν ο Joe Strummer ξεκίνησε ένα παιχνίδι με το κοινό, όπου φώναζε «Όχι άλλη Βασίλισσα Ελισάβετ» «Ναι!» κλπ. Θα θέλατε να επαναλάβετε αυτή την ιστορία στους αναγνώστες μας;

Λοιπόν, αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, επειδή ήμουν στον εξώστη με τον Lester Bangs, τον rock ‘n’ roll κριτικό, όταν οι Clash έπαιζαν ζωντανά στο Leeds και είχαμε και οι δύο επίγνωση της ιστορικής σημασίας γιατί αγαπούσαμε το “Live at Leeds” album των Who. Και κατά τη διάρκεια της συναυλίας σε κάποιο σημείο ο Joe Strummer μαζί με πολλούς άλλους punk είπε «Όχι άλλοι Led Zeppelin» και όλοι επευφημούσαν και είπε: «Όχι άλλοι Beatles» και όλοι επευφημούσαν και είπε: «Όχι άλλοι Rolling Stones» και όλοι επευφημούσαν και είπε: «Όχι άλλη Βασίλισσα Ελισάβετ» και όλοι επευφημούσαν. Στη συνέχεια είπε: “John Lennon rules, ok!” και όλοι επευφημούσαν. Και ο Lester κι εγώ, αναρωτιόμασταν : «Γιατί είπε ότι ο John Lennon είναι εντάξει;», αλλά σκεφτήκαμε ότι ο John Lennon ήταν πραγματικά ένας punk. Από τους αληθινά αυθεντικούς.

 

Έχετε απορρίψει ποτέ κάποια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση, επειδή ήσασταν απασχολημένος ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο;

Μερικές φορές μπορεί να είσαι πάρα πολύ απασχολημένος και πρέπει να κάνεις επιλογή. Αλλά γενικά, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να απορρίψω κάθε είδους προσφορά, διότι πάντα έβγαζα πολύ λίγα χρήματα. Πάντα ήλπιζα ότι θα έχω όλο και περισσότερη δουλειά και προσπαθώ να κάνω όσες περισσότερες δουλειές μπορώ.

 

Είστε απογοητευμένος με την κατάρρευση του μουσικού τύπου;

Όχι, δεν είμαι απογοητευμένος με αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν και η ζωή αλλάζει μαζί μ’ αυτό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ζωντανός και ζω σε μια εποχή για να δω αυτές τις αλλαγές. Δεν περιμένω τα πράγματα να παραμείνουν τα ίδια.

 

Ποια είναι η καλύτερη συναυλία στην οποία έχετε πάει ποτέ;

Έχω πάει σε πολλές πραγματικά σπουδαίες συναυλίες. Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω ένα #1 ή #2. Κάθε συναυλία που είδα της Tina Turner ήταν η καλύτερη. Κάθε συναυλία που είδα των Clash ήταν μία από τις καλύτερες. Βλέποντας τον John Lennon στο Madison Square Garden ήταν μία από τις καλύτερες. Βλέποντας τους Rolling Stones στο Madison Square Garden ήταν μία από τις καλύτερες. Βλέποντας τους Who στο Woodstock ήταν φανταστικά. Έτσι, δεν μπορώ να βγάλω πραγματικά ένα #1 ή #2 ή #3.

 

bob9Αισθάνεστε τυχερός που έχετε συναντήσει όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους;

ισθάνομαι πολύ τυχερός αλλά νομίζω ότι η τύχη είναι επίσης ένα κομμάτι αυτού που έχεις δημιουργήσει. Ξυπνάς κάθε μέρα και θα πρέπει να επωφεληθείς από όσες ευκαιρίες μπορείς.

 

Ποιος είναι το πιο cool άτομο στην rock’ n’ roll βιομηχανία;

Εγώ (γέλια). Δεν ξέρω. Και πάλι, είναι δύσκολο να κάνω μια λίστα.

 

Έχετε κάποια επαγγελματική φιλοδοξία που θα θέλατε να εκπληρώσετε;

Ναι, φυσικά. Θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω. Θα ήθελα να συνεχίσω να δείχνω τις φωτογραφίες μου δημόσια και ελπίζω να εμπνέω τους ανθρώπους.

 

Θα μου προτείνατε να μετακομίσω στη Νέα Υόρκη;

Νομίζω ότι η Νέα Υόρκη είναι ένα πραγματικά cool μέρος, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολύ πλάκα. Το περασμένο καλοκαίρι, πήγα στην Κρήτη. Ξέρω ένα συγκρότημα που ονομάζεται Barb Wired Dolls που είναι από την Κρήτη. Μας προσκάλεσαν να την επισκεφθούμε και περάσαμε υπέροχες στιγμές. Εάν ζεις στην Κρήτη, δεν ξέρω αν θα ‘πρεπε να έρθεις στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να ζεις. Η Νέα Υόρκη είναι επίσης πολύ ακριβή. Μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο, είναι αρκετά δύσκολο να βρεις σήμερα δουλειά στη Νέα Υόρκη. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια έκθεση με τις φωτογραφίες μου στην Ελλάδα, να τους πεις να επικοινωνήσουν μαζί μου γιατί θα ήθελα πολύ να ξανάρθω.

 

Photos by Bob Gruen.
Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Bob Gruen για τον χρόνο του.
Bob Gruen official website: http://www.bobgruen.com
Αγοράστε το τελευταίο βιβλίο του Bob Gruen, “Rock Seen” εδώ .

Αφήστε το σχόλιό σας