Ο Bob Dynal προσθέτει στην τροπαιοθήκη της μακράς και καταξιωμένης πορείας του το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ως αναγνώριση της δημιουργικής προσφοράς του στο τραγούδι.

Μόλις ανακοινώθηκε: Ο κορυφαίος και ξακουστός Bob Dylan κατακτά το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016!

Στα σχεδόν εξήντα έτη της σταδιοδρομίας του, ο Αμερικανός ερμηνευτής και τραγουδοποιός έχει επιδράσει στη μουσική κουλτούρα όσο λίγοι, διαθέτοντας ανυπολόγιστη προσφορά.

Οι σχολές pop δημιουργικής γραφής που σύστησε και η αναθεώρηση του ρόλου του τραγουδιστή στην κυρίαρχη μουσική αποτελούν αναντίρρητα δύο από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που τον ανέδειξαν στο πάνθεον της μουσικής.

Στα 75 χρόνια του ο Bob Dylan εξακολουθεί να έχει προφανή επιρροή.

«Knockin’ on heaven’s door»

Ο ύψιστος και καθολικά αναγνωρισμένος θεσμός που καθιέρωσε ο Σουηδός Alfred Nobel (επινοητής επίσης της δυναμίτιδας) απονέμει τα βραβεία του ανελλιπώς από το 1901 σε πέντε κατηγορίες των επιστημών και των τεχνών ως αναγνώριση των αντίστοιχων επιτευγμάτων.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία παραδίνονται σε επιτεύγματα που αφορά τη χημεία, τη λογοτεχνία, την ειρήνη, τη φυσική, την ιατρική και (από το 1968) την οικονομία.

Στις 13 Οκτωβρίου, η ακαδημαϊκή επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε ότι απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 στον Bod Dylan επειδή «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις εντός της σπουδαίας Αμερικανικής παράδοσης στο τραγούδι».

Άλλη μία υπέρτατη αναγνώριση για τον Bob Dylan, καθώς το 2008 κατέκτησε το Βραβείο Πούλιτζερ για την «έκδηλη επίδρασή του στην κυρίαρχη μουσική και στην Αμερικανική κουλτούρα, που σημαδεύτηκε από λυρικές συνθέσεις αξιοσημείωτης δύναμης».

«Hurricane»

Στην τροπαιοθήκη του συγκαταλέγονται επιπλέον έντεκα Grammy, μία Χρυσή Σφαίρα και ένα Όσκαρ. Επίσης ανήκει στους εμπορικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων στο Rock and Roll Hall of Fame.

Το 2012, ο (οσονούπω απερχόμενος) Πρόεδρος Barack Obama του παρέδωσε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Αφήστε το σχόλιό σας