Η «ουτοπία» της Björk ξετυλίγεται στις οθόνες μας.

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού, δέκατου δίσκου της με τίτλο «Utopia», το οποίο περιλαμβάνει επικά τραγούδια όπως τα «The Gate» και «Blissing Me», η Björk οπτικοποιεί το ομότιτλο τραγούδι.

Το τραγούδι αφορά το φανταστικό ονειρικό κόσμο της Björk, την «ουτοπία» της. Εκεί συνδέεται με τη φύση. Τα πουλιά δημιουργούν το ηχητικό τοπίο αυτού του κόσμου ως ένα είδος φυσικών φλάουτων. Η «ουτοπία» θρυμματίζεται, καθώς συνειδητοποιεί ότι ο αέρας έχει δηλητηριαστεί.

Η ιδέα της απειλούμενης βιόσφαιρας στην «Utopia» της περιλαμβάνει επίσης το υπάρχον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αναφέρει επανειλημμένα η Björk και προειδοποιεί σχετικά.

Μουσικά, το «Utopia» δίδει μεγάλη έμφαση στο φλάουτο, με τα φωνητικά να περνούν ελαφρώς στο παρασκήνιο, ώστε να δώσουν την άνεση στη μελωδία να λειτουργήσει. Το αποτέλεσμα είναι μια απίστευτα χαλαρωτική, σχεδόν γαλήνια εμπειρία ακρόασης.

Από την άλλη πλευρά, το video clip κινείται σε αντίθετο πλαίσιο. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι απίστευτα διεγερτικό, με την ηχητική ομορφιά να μετατρέπεται σε οπτική.

Με τη σκηνοθεσία των Warren Du Preez και Nick Thornton Jones, το όραμα της Björk έρχεται στη ζωή και το βίντεο αμέσως ξεχωρίζει αντικατοπτρίζοντας σκηνές από το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ. Η Ισλανδή τραγουδίστρια – τραγουδοποιός εμφανίζεται ως ένα ξωτικό που παίζει φλάουτο μαζί με άλλα ξωτικά.

Με ζωντανά χρώματα και απίστευτα, αλλόκοτα τοπία, το video clip για το «Utopia» είναι συνολικά ένα εξαιρετικά εκπληκτικό έργο εικαστικής τέχνης, που δεν είχαμε δει στο παρελθόν από μουσικό.

Bjork - «Utopia» (Στίχοι - Stixoi - Lyrics)

[Verse 1]
Bird species never seen or heard before
The first flute carved from the first fauna

[Refrain 1]
Utopia
It’s not elsewhere
Let’s purify

[Verse 2]
You assigned me to protect our lantern
To be intentional about the light

[Refrain 2]
Utopia
It isn’t elsewhere
It’s here

[Verse 3]
My instinct has been shouting at me for years
Saying, «Let’s get out of here!»
Huge toxic tumour bulging underneath the ground here
Purify, purify, purify, purify toxicity

Αφήστε το σχόλιό σας