Το νέο video clip της Beyoncé υψώνει τη «φωνή» του.

Η Beyoncé σε μία απρόσμενη κίνηση αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες ολοκαίνουριο single.

Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου studio album της τραγουδίστριας. Η ίδια είχε αφήσει να πλανάται αέρας μυστηρίου σχετικά με οποιαδήποτε είδηση αφορά τον επόμενο δίσκο της. Οι τελευταίες φήμες έκαναν λόγο για δημοσίευση καινούριου υλικού αμέσως μετά την προγραμματισμένη εμφάνισή της με τους Coldplay στο ημίχρονο του «Super Bowl», στις 7 Φεβρουαρίου.

Τελικά η Beyoncé διέψευσε εν μέρει τα προγνωστικά και παράλληλα τα επιβεβαίωσε, επιδεικνύοντας το νέο τραγούδι της λίγες ώρες προτού συμμετάσχει στο μουσικό σκέλος της διάσημης αθλητικής εκδήλωσης.

Μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό, τις διακρίσεις και τη βία.

Οι πολιτικές και βιωματικές προεκτάσεις του «Formation» έχουν μετατοπιστεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Beyonce - Formation - official video - flood - Hit Channel

Το κομμάτι συνοδεύεται από το αντίστοιχο video clip που γυρίστηκε στη Νέα Ορλεάνη. Το πρώτο πλάνο της Beyoncé στο πλημμυρισμένο τοπίο παραπέμπει στη φονική περίοδο του τυφώνα «Κατρίνα» το 2005, όπου η Νέα Ορλεάνη γνώρισε τεράστιο μέγεθος καταστροφής. Το βυθιζόμενο περιπολικό στο οποίο στέκεται η τραγουδίστρια υπενθυμίζει σε πολλούς την κριτική που δέχθηκαν οι τοπικές αρχές για την ανεπάρκεια βοήθειας στους Αφροαμερικανούς.

Beyonce - Formation - official video - sunken patrol - Hit Channel

«What happened after New Orleans?»

Ηχητικά, το «Formation» ξεκινά με τη φωνή του Messy Mya και το ερώτημα «Τι συνέβη μετά τη Νέα Ορλεάνη;». Ο Mya δολοφονήθηκε στην πόλη το 2010.

Haters, Paparazzi

Οι στίχοι «συνδιαλέγονται» προσωπικά με τη Beyoncé και τη βγάζουν σε ευθεία αντιπαράθεση με όσους την έχουν υποτιμήσει με (κάτι παραπάνω από) αιχμηρές τοποθετήσεις: «Yall haters corny with that illuminati mess / Paparazzi, catch my fly, and my cocky fresh»

Στο «Formation» η Beyoncé ξεσκεπάζει τη «βρώμικη» hip hop πλευρά της. Τα βιωματικά στοιχεία εντείνονται στην αναφορά της καταγωγής της: «My daddy Alabama, momma Louisiana». Ουσιαστικά, η 34χρονη τραγουδίστρια δηλώνει το προσωπικό της status quo.

Beyonce - Formation - official video - Blue Ivy - Hit Channel

Στα πλάνα θα εντοπίσετε τη μικρή Blue Ivy, τον καρπό του έρωτα της τραγουδίστριας με τον Jay Z.

«More Than A Dreamer»

Beyonce - Formation - official video -Martin Luther King - Hit Channel

Η εμβληματική φυσιογνωμία του Martin Luther King, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, περνά από τα καρέ του video clip ως πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τον πηχυαίο τίτλο «More Than A Dreamer».

«Stop Shooting Us»

Beyonce - Formation - official video - swat - Hit Channel

Η αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών έχει ανεβάσει δραματικά τα ποσοστά της στην Αμερική. Το κίνημα «Black Lives Matter» αναφέρεται με την απεικόνιση του γκράφιτι «Stop Shooting Us». Μία ημέρα πριν την ανεπίσημη κυκλοφορία του «Formation» ο Jay Z δώρισε 1,5 εκατομμύριο δολάρια στον οργανισμό μέσω του Tidal. Το μπαλέτο που πλαισίωσε τη Beyoncé στο πεντηκοστό «Super Bowl» ντύθηκε στα πρότυπα των «Black Panthers», ενός πολιτικού κινήματος που ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια των ’60s.


Η δουλεία στην προπολεμική εποχή

Beyonce - Formation - official video (2) - Hit ChannelΓυρίζοντας στο video clip, η εμφάνιση της pop star σε vintage σκηνικό και αντίστοιχη ενδυμασία έχει θεωρηθεί ότι συνδέεται με την προπολεμική περίοδο των Ηνωμένων Πολιτειών, μία εποχή που χαρακτηρίσθηκε από τη χρήση δουλείας.

Επί του παρόντος, το «Formation» είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Tidal. Ωστόσο, το video clip έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Beyoncé. Δείτε το εδώ.

 

Αφήστε το σχόλιό σας