Αρτέμης - Λυκόσχημος Αμνός
Αρτέμης - Λυκόσχημος Αμνός

Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Terror X Crew η «Πόλις Εάλω«. ‘Ενα από τα τραγούδια που περιείχε ήταν το «Δείξε Σεβασμό«. 15 χρόνια μετά και πολλές αλλαγές στην μουσική πορεία του, το μόνο που έχουμε να πούμε για τον Αρτέμη είναι: ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Το νέο σόλο άλμπουμ του Αρτέμη φέρει τον τίτλο «Λυκόσχημος Αμνός» και περιέχει 12 τραγούδια τα οποία κινούνται μουσικά και κυρίως στιχουργικά στο ίδιο ύφος που τον έχουμε συνηθίσει από την εποχή του «Έσσεται Ήμαρ«. Ένα ύφος μοναδικό στο είδος του που σαφώς αναβαθμίζει την ελληνική Hip Hop μουσική σε… ελληνική! Είναι προφανές πως και εδώ ο Αρτέμης μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του και τις απόψεις του για πράγματα που έχει μελετήσει ο ίδιος, μεταφέροντας όμορφες ρίμες και βεβαίως πέρα από την δημοτική!

 

Ο «Λυκόσχημος Αμνός» ξεκινάει με ένα τραγούδι που κάνει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν με αποσπάσματα από την «Επιστροφή», «Κάντε Χώρο» κ. α. Και εδώ ξεκινάει το καλό! Δυναμίτης! Το «Από δόξης εις δόξαν» το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε βίντεο κλιπ έχει μια καταπληκτική-δυναμική παραγωγή και στίχους που μιλούν ξεκάθαρα γιατί δείχνουμε σεβασμό στον μεγαλύτερο Έλληνα MC.

 

Ἀναμμένη ἡ δᾶς!
Ἰσχυρά ἡ ὁμάς!
Εἴν’ ἡμέρα ἀποφράς!
Ἡμέρα ἀποφράς, διά τούς μισοῦντας ἠμᾶς!

 

Για όσους απορούν για το ποιός είναι ο Ἐλπήνωρ, είναι σύντροφος του Οδυσσέα, παράδειγμα απερισκεψίας! «Δεν πίνω μπάφους ούτε παίζω pro». Κατηγορία για την μόδα της εποχής μας; Η κατάθεση ψυχής του Αρτέμη έχει παιδευτικό χαρακτήρα. Πραγματικά πόσοι θα είχαμε την ευκαιρία να  ακούμε την Αρχαία Ελληνική γλώσσα; Το να ραπάρεις στα Αρχαία Ελληνικά είναι σαφώς μια μεγάλη πρωτοτυπία, φαντάζομαι έχει δυσκολίες αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη επαναστατική κίνηση.

 

Στο τρίτο τραγούδι, «50-50» συμμετέχει ο Ευθύμης. Α/Ε λοιπόν στα μικρόφωνα και είναι fifty fifty, rap και graffiti! H φάση τους ανήκει. Διαφωνεί κανείς; Μην ξεχνάμε ότι το rap είναι ποίηση. Ένας ύμνος του Αρτέμη προς τον Οδυσσέα αποτελεί το «Οδυσσεύς 2011» το οποίο με τη συνοδεία της σύνθεσης των Παναγιώτη Αντωνάκη και Γιώργου Σπηλιόπουλου, αφηγείται την περιπέτεια του ήρωα του Ομηρικού έπους και πως αυτή συνδέεται με την σημερινή εποχή. Αλήθεια, ο Οδυσσέας θα επέστρεφε σε μια πατρίδα καταπατημένη από βάρβαρους και εξαπατημένη από το ψέμα της ύλης; Οι σκιές έχουν κυριεύσει τον τόπο του και όλα οδηγούν στη Φλέγρα, τον τόπο της φωτιάς όπου έγινε η μάχη ανάμεσα στους Ολύμπιους και του Τιτάνες.

 

Στη συνέχεια ακούμε το ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ ενώ ακολουθεί η αφήγηση μιας ιστορίας. Μαξ (Πάθη και Αρετές). Είναι η ιστορία του Μάξιμου, ο οποίος βρέθηκε σε μια φάση ζωής όπου τα λάθη του παρελθόντος του άνοιξαν τον δρόμο για μια άσχημη πορεία. Ναρκωτικά, ψυχιατρεία, φυλακές, όμως η ζωή του μετά από μεγάλες δυσκολίες αλλάζει και ο Μαξ επιστρέφει ξανά στην κοινωνία. Ένα θετικό μήνυμα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αλλά και μια ανησυχία για το ότι πάντα ερχόμαστε αντιμέτωποι των πράξεων μας…

 

Το «Πρελούδιον» αποτελεί ένα ορχηστρικό κομμάτι του Βάιου Χριστοδούλου που μας μεταφέρει στην νέα έκδοση του τραγουδιού που ακούσαμε στο «Έσσεται Ήμαρ¨, Το Ξόδι. Τώρα έχουμε λοιπόν «Το Ξόδι νο2 (Η πικρή δικαίωση)«. Πλέον η αρρώστεια μας έφαγε το πόδι (επικαιροποίηση του ρεφραίν του παλιού τραγουδιού) και πλήρης αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας μας μαζί με το πως και γιατί.

 

Στο «Supreme Team» συμμετέχει ο Lars Gurofski (Atom One). Ο «Μαρμαρωμένος» είναι ισως το πιο «αρχαϊζων τραγούδι του άλμπουμ. Στίχοι και μουσική του Αρτέμη αφηγούνται την ιστορία του μαρμαρωμένου της Ρωμιοσύνης…

 

Το τέλος του Λυκόσχημου Αμνού φτάνει με τα «Ανάστασις Πρώτη» και «Μαλφάνξιον«. Το πρώτο είναι ορχηστρικό κομμάτι που συνδυάζει το beat με την παραδοσιακή μουσική ενώ το δεύτερο περιέχει κάποιες λεπτεομέρειες από την ηχογράφηση.

 

Γενικά ακούμε ένα καταπληκτικό άλμπουμ, το οποίο αφορά όχι μόνο τους φίλους του συγκεκριμένου είδους μουσικής, αλλά τον οποιοδήποτε επιθυμεί να ακούσει κάτι διαφορετικό, περα από το ρεύμα της εποχής σαν σύνολο αλλά με σύγχρονο ήχο. Πολλά συγχαρητήρια για ένα ακόμη κατόρθωμα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας