76 χρόνια ζωής συμπληρώνει η Aretha Franklin.

Η Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια Aretha Franklin γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942. Στους θαυμαστές της είναι γνωστή ως «Βασίλισσα της Soul».

Είναι φημισμένη για τις soul ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στιλ και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Η Franklin, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς.

Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Vocal Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Aretha».

Η Franklin είχε ένα σύνολο από είκοσι singles στο Νο1 του Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το «Respect» τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον George Michael  τη δεκαετία του 1980, «I Knew You Were Waiting (For Me)» ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του «Billboard Hot 100».

Τα πρώτα χρόνια

Η Franklin γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Aretha ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα.

Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Franklin απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Aretha, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το «Songs of Faith». Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Mahalia Jackson και Clara Ward, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Aretha γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της.

Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της.

Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)», «Today I Sing The Blues», «Won’t Be Long» και «Operation Heartbreak».

Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν»

Βραβεία και επιτεύγματα

Το 1985, ο τότε κυβερνήτης του Μίσιγκαν, James Blanchard ανακήρυξε την φωνή της Aretha Franklin ως «εθνικό αγαθό».

Στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Bill Clinton.

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην έναη θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time. Να σημειώσουμε δε, ότι στις πιο πάνω θέσεις προηγούνται οι Beatles, ο Bob Dylan, ο Elvis Presley, οι Rolling Stones, ο Chuck Berry, ο Jimi Hendrix, ο James Brown και ο Little Richard, ενώ ακολούθησε ο Ray Charles στη δέκατη θέση.

Το 2005 της απονεμήθηκε το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush.

Αφήστε το σχόλιό σας