Αλλάζουν τα πάντα στη μουσική: Η Apple σχεδιάζει να κλείσει το iTunes

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,989ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
855ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Σε μία κοσμογονική αλλαγή που θα επηρεάσει τη μουσική προχωρά η Apple και δείχνει το μέλλον στο streaming.

Η Apple προγραμματίζει τη σταδιακή κατάργηση της αγοράς μουσικής από το iTunes, σύμφωνα με πολλές πηγές που συνδέονται με την πλατφόρμα ή εργάζονται στην ίδια την εταιρεία, όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα «Digital Music News».

Η κατάργηση βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2016. Σε εκείνο το στάδιο, το σχέδιο ήταν να γίνει η απόσυρση της αγοράς μουσικής “μέσα σε δύο χρόνια”. Τώρα, η πτώση των πωλήσεων δημιουργεί πίεση.

Η Apple δήλωσε στο «Digital Music News» ότι δεν υπάρχει σχέδιο σταδιακής κατάργησης. Ωστόσο, μία πηγή επέμεινε επανειλημμένα ότι το σχέδιο όχι μόνο υπάρχει, αλλά ότι είναι σε εξέλιξη ή ακόμα και πιο μπροστά από το αρχικό πρόγραμμα.

Σε όλες τις συζητήσεις με την ιστοσελίδα, οι πηγές ζήτησαν πλήρη εμπιστευτικότητα. Προτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τηλεφωνικές συνομιλίες ή προσωπικοί λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποφευχθεί η εταιρική παρακολούθηση των επικοινωνιών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον πλήρη τερματισμό της υπηρεσίας αγοράς μουσικής μέχρι το 2019, λίγο μετά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2018. Το σχέδιο ελαχιστοποιεί την αναστάτωση μεταξύ των χρηστών του iTunes, παρέχοντας μία μεταβατική περίοδο το 2019.

Η στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση των downloads φέρεται να περιλαμβάνει επίσης μία έξυπνη μετάβαση προς το Apple Music, την πλατφόρμα streaming της εταιρείας. Η εταιρεία πρόκειται να μεταφέρει τις αγορές των χρηστών στο iTunes σε ολοκαίνουριους λογαριασμούς στο Apple Music.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο ενός τριμηνιαίου μεταβατικού δοκιμαστικού λογαριασμού, ολόκληρη η συλλογή του εκάστοτε χρήστη θα μετατραπεί σε streams. Θα μεταφερθούν επίσης όλες οι  λίστες αναπαραγωγής.

Οι αγορές που δε θα είναι διαθέσιμες για streaming, θα αναμένουν τη μελλοντική αδειοδότηση. “Αλλά μπορείτε πάντα να επιστρέψετε και να ακούσετε τις αγορές, θα δουλεύουν πάντα”, σημείωσε άλλη πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, “περισσότερα πράγματα θα παίρνουν άδεια”.

Αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι χρήστες δε θα έχουν τη δυνατότητα για αγορά μουσικής στο κατάστημα του iTunes. “Αυτός ο δρόμος θα είναι κλειστός”, ξεκαθαρίζει η πηγή.

Η απόφαση για μετάβαση στο streaming, λαμβάνεται από την Apple εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάρρευσης των αγορών.

Η κίνηση που θα αλλάζει ριζικά το τοπίο στη μουσική βασίζεται στα δεδομένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράζεται η Nielsen, οι καταγεγραμμένες αγορές καταρρέουν το 2017.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, οι αγορές τραγουδιών σημείωσαν πτώση 24,1% στις ΗΠΑ, ενώ τα ψηφιακά άλμπουμ υποχώρησαν κατά 19,9%. Και οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να γνωρίζουν μείωση 30% ή και μεγαλύτερη το 2018, ώσπου να φθάσουν μελλοντικά σε αμελητέα επίπεδα.

Ο ρόλος του Spotify

Spotify - Hit Channel

Παρά τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα, το Apple Music παραμένει κατά πολύ πίσω από το Spotify, το Σουηδό ηγέτη στο streaming. Στην τελευταία μέτρηση, το Spotify διέθετε υπερδιπλάσιο αριθμό συνδρομητών από το Apple Music. Το Spotify αριθμεί 60 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Apple Music μόλις έφτασε στα 30 εκατομμύρια.

Πρόσφατα, η Spotify ανέφερε ότι η βάση ενεργών χρηστών ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια. Η Apple, προτιμώντας μία πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη μόνο με συνδρομή, έχει πολύ μικρότερο μέγεθος κοινού. Επιπλέον, το Spotify ετοιμάζεται να εισέλθει στο χρηματιστήριο της Wall Street, επισκιάζοντας τις φιλόδοξες προσπάθειες της Apple Music να καταλάβει το θρόνο στο streaming.

Ο Steve Jobs φημιζόταν για τη μετάβαση των καταναλωτών στο μέλλον, ακόμη και όταν δεν ήταν έτοιμοι. Στις ημέρες μας, καινοτόμοι όπως το Spotify είναι εκείνοι σπρώχνουν το κοινό στο μέλλον. Όλα αυτά καθιστούν όλο και πιο δύσκολη για την Apple την παραμονή στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα:
Η Apple αγοράζει το Shazam έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων

Shazam - Hit Channel

Γράψτε το σχόλιό σας