O Νικηφόρος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1988. Μοίρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στην Πρέβεζα και τη Ρόδο, τις ιδιαίτερες πατρίδες του πατέρα και της μητέρας του αντιστοίχως. Από μικρός γοητευόταν από τους ήχους και τις νότες. Μεγαλώνοντας έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας και παράλληλα θεωρητικές σπουδές dictee, solfez και αρμονία. 

Ο Νικηφόρος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από το talent show «X Factor 2», όπου αναγνωρίστηκε ως ερμηνευτής με εκφραστική δύναμη και με ευρεία γκάμα δυνατοτήτων, επιλέγοντας καλά τραγούδια χωρίς να βάζει ταμπέλες ανά είδος.

Τον Νικηφόρο, τον συνάντησα στο καμαρίνι του την περασμένη Παρασκευή, στο μαγαζί Φωταέριο, όπου κι εμφανίζεται για φέτος το χειμώνα. Με όμορφη διάθεση με υποδέχτηκε κι αρχίσαμε να συζητάμε.

– Καλησπέρα Νικηφόρε! 

– Καλησπέρα Ηρώ!

– Καταρχάς πώς είσαι; 

– Είμαι μια χαρά, βέβαια αυτή τη στιγμή είμαι λίγο κρυωμένος αλλά κατά τα άλλα όλα καλά!

– Τι περίοδος είναι αυτή για εσένα; 

– Είναι μια περίοδος με πολλή δουλειά! Έχω αρχικά το καινούργιο μου τραγούδι «Ερωτευμένος είμαι» το οποίο το προωθώ όσο μπορώ και ταυτόχρονα έχώ και το Φωταέριο όπου βρίσκομαι εδώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Επίσης, αυτό το διάστημα, κάνουμε και περιοδεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

– Βρισκόμαστε στο Φωταέριο όπου εμφανίζεσαι φέτος το χειμώνα. Πες μου μερικά λόγια για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.

– Αρχικά είχα συνεργαστεί με την Καίτη Γαρμπή στην επανεκτέλεση του τραγουδιού «Ιεροσυλία» στα MAD VMA όπου κι ήταν μια άποψη συνεργασία και κάτι μοναδικό για εμένα. Με τον Γιώργο Μαζωνάκη έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν κι επειδή υπήρχε θέση σε αυτό το σχήμα, μου έγινε κι η πρόταση κι εννοείται ότι είπα αμέσως ναι!

Νικηφόρος– Συνεργασία με Γιώργο Μαζωνάκη και Καίτη Γαρμπή. Πώς είναι να συνεργάζεσαι με δύο τόσο μεγάλα ονόματα;

– Είναι ωραία εμπειρία. Βλέπεις πώς δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κάνει καριέρες. Μαθαίνεις πράγματα όχι αναγκαστικά επειδή θα σου πούνε κάτι, απλά και μόνο παρατηρώντας τους μπορείς να υιοθετήσεις συμπεριφορές όσον αφορά τον επαγγελματισμό, γενικότερα στο τρόπο που δουλεύουν κι αυτό σε βοηθά ώστε να γίνεσαι κι εσύ καλύτερος.

– Δύσκολες μέρες περνάει ο κόσμος, αλλά κάθε φορά το μαγαζί είναι γεμάτο. Πώς βλέπεις το κοινό; 

– Ο κόσμος πια επιλέγει που θα πάει με περισσότερη σύνεση. Θέλει εκεί που θα πάει να περάσει πραγματικά καλά και να τους προσφέρουν κάτι. Εδώ πιστεύω ότι ο χώρος από μόνος του προσφέρει αλλά και σαν σχήμα, είναι από τα καλύτερα της Αθήνας! Οπότε, μου φαίνεται λογικό ο κόσμος να θέλει να έρθει και να του αρέσει.

– Πάντως, εσύ έχεις και δικό σου fan club. Πώς είναι η σχέση σου μαζί τους; 

– Όταν οι άνθρωποι σε αγαπάνε, το ανταποδίδεις. Γενικά οι σχέσεις των ανθρώπων είναι έτσι. Δίνεις και παίρνεις. Δεν γίνεται μόνο να παίρνεις. Γι’ αυτό έχουμε κι άψογες σχέσεις και τους αγαπώ πάρα πολύ. Τους ευχαριστώ που με στηρίζουν γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχεις απλά.

– Πριν λίγο καιρό, είχατε και ένα τουρ με την Πάολα στο εξωτερικό. Πώς παρατηρείς τον κόσμο εκεί; Έχει διαφορά με τον κόσμο εδώ; 

– Ναι είχαμε τουρ και πήγαμε στη Γερμανία. Η διαφορά είναι τεράστια. Η αλήθεια είναι ότι εκεί πέρα σε περιμένουν πώς και πώς. Είναι πολύ θερμό κοινό. Νιώθουν υπέροχα και μαζί τους νιώθεις κι εσύ υπέροχα που τους επισκέπτεσαι. Πραγματικά κάτι μοναδικό και νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να το ζήσουν κάποια στιγμή. Είμαι ευτυχής που το έχω ζήσει αυτό και θα ήθελα να ξαναπάω.

– Τα τελευταία χρόνια, διανύεις μια ανοδική πορεία. Το «Φτάνω στο θεό», είναι ένα τραγούδι που το τελευταίο διάστημα έκανε τρομερή επιτυχία.  Πες μου μερικά λόγια γι’αυτό. 

– Όλα αυτά πιστεύω είναι θέμα τύχης. Γενικότερα πρέπει να υπάρχει καλό timing. Αλλά ναι, και το κομμάτι ήταν καλό. Για εμένα, πιστεύω ότι έχω βγάλει καλύτερα κομμάτια και δεν πήγαν όσο καλά τα περιμέναμε. Είμαι πολύ χαρούμενος και φυσικά κάθε επιτυχία καλοδεχούμενη!

– Πάντως, έχεις και το καινούργιο σου single «Ερωτευμένος είμαι». Τι έχεις να μου πεις γι’αυτό;

– Είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Με τη διαφορά ότι γράψανε άλλοι δημιουργοί για πρώτη φορά. Αυτή τη φορά είναι ο Νίκος Γαβριηλίδης με τον Θάνο Παπανικολάου. Το κάναμε με τη λογική ότι πρέπει να εξελιχτώ και να κάνω κι εγώ κάτι διαφορετικό κι επίσης είναι πιο έμπειροι, από εμένα τουλάχιστον, και θέλαμε να εμπιστευτούμε χέρια που έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία. Νομίζω ότι μας βγαίνει σε καλό!

– Έρχομαι εγώ τώρα να ρωτήσω. Είσαι ερωτευμένος; Αν όχι, έχεις ερωτευτεί ποτέ; 

– Φυσικά κι έχω ερωτευτεί κι εύχομαι να το ζήσει κάθε άνθρωπος αυτό, έστω και μια φορά στη ζωή του! Αν δεν του έχει συμβεί θα έχει ζήσει άδικα πιστεύω!

– Τι χρειάζεται να έχει μια κοπέλα ώστε να σε κάνει να την ερωτευτείς; 

– Αυτά τώρα δεν έχουν συνταγή. Απλά συμβαίνει κι αν σου τύχει, βουτάς και το ζεις!

– Αναφέραμε πριν μερικά από τα single σου. Ποια είναι τα κριτήρια ώστε να επιλέξεις τα τραγούδια που θα τραγουδήσεις; 

– Επειδή είμαι και δημιουργός, παίζει σημαντικό ρόλο και το συναίσθημα. Εγώ είμαι συναισθηματικά δεμένος με κάποια κομμάτια. Από εκεί και πέρα, μπαίνεις και στο τρυπάκι αν θα αρέσει στον κόσμο, διότι αν σε τελική ανάλυση δεν αρέσουν στον κόσμο, κάτσε και παίξε τα σπίτι σου! Αφού αποφασίζεις, αυτό που γράφεις και τραγουδάς να το εκθέσεις, πρέπει να μπεις η λογική ότι θα πρέπει να παίξει και στα ραδιόφωνα και να περάσει στον κόσμο! Πρέπει να προσπαθήσεις να τα συνδυάσεις όλα μαζί!

– Έχεις πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες. Ποιο είναι το αγαπημένο και σου γιατί; 

– «Ο τρελός» είναι το αγαπημένο μου τραγούδι. Έχει τύχει να με εκφράζουν κι οι στίχοι του κι είναι προίκα για εμένα αυτό το τραγούδι.

– Αγαπημένος καλλιτέχνης με τον οποία θα ήθελες να κάνεις μία συνεργασία; 

– Με τους αγαπημένους μου έχω κάνει κι είναι η Καίτη Γαρμπή κι ο Γιώργος Μαζωνάκης και το εννοώ. Πάντα στα γούστα μου και πρώτη μου επιλογή, ήταν ο Μαζωνάκης. Πάντα εννοώ, από όταν άρχισα στη δισκογραφία κι άρχισα να καταλαβαίνω πιο πολλά για το λαικό τραγούδι γιατί πιο πριν, είχα κι άλλα ακούσματα. Μετά η Καίτη Γαρμπή, είναι από τις αγαπημένες μου γυναικείες φωνές. Να σου πω, ότι πριν γίνει η συνεργασία και πούμε την «Ιεροσυλία», το συγκεκριμένο τραγούδι, το έλεγα στα live μου εδώ και 3 χρόνια!

Νικηφόρος
Νικηφόρος

– Έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα με live που έχεις κάνει. Ποια στιγμή θα σου μείνει αξέχαστη; 

– Είναι πολλές κι υπάρχουν μέρη που είχαν πολύ φανατικό κοινό. Αλλά αυτό που μπορώ να θυμηθώ, είναι το πρώτο μου live που έκανα στην Πάτρα όντας δισκογραφημένος. Ήταν με την μπάντα μου κι μου έχει μείνει διότι ήταν πολύ δύσκολο για εμένα. Είχα πολύ άγχος κι ήθελα να δω πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Ουσιαστικά, ήταν ένα τεστ!

 – Το μεγαλύτερο κεφάλαιο, είναι το X-Factor. Πώς πιστεύεις θα είχαν γίνει τα πράγματα αν δεν πήγαινες;

– Κοίτα, δεν μπορείς να ξέρεις αν θα είχαν γίνει αλλιώς, αλλά ήταν εκείνη την περίοδο ένας τρόπος ώστε να κάνεις κάποιος δισκογραφία ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε γιατί δεν έκανε σχεδόν κανένας. Ήταν ένας μπούσουλας, αλλά μέχρι εκεί! Η λογική μου τότε ήταν να πάω κι όχι δεν με βοήθησε μετέπειτα. Απλά σε σχέση με κάποιον άλλον, είχα τη δυνατότητα να κλείσω ένα ραντεβού παραπάνω με κάποια δισκογραφική εταιρεία τότε. Δηλαδή αυτός ο κάποιος άλλος μπορεί απλά να μην ήξερε τον τρόπο ώστε να το κάνει πράξη.

– Να περάσω στο θέμα της Eurovision! Ποια είναι η γνώμη σου; 

– Δεν είναι κάτι που μου αρέσει πολύ ή ξετρελαίνομαι. Το παρακολουθώ. Δεν με νοιάζει τόσο πολύ σε θέμα του στίχου όμως. Οκ, είναι ένας διαγωνισμός που αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να καταλάβουν κι άλλοι το τι λες. Αλλά από τη μουσική και την ερμηνεία μπορεί να πάρει πράγματα ο θεατής-ακροατής. Από εκεί και πέρα θα ήθελα η κάθε χώρα να πήγαινε με το δικό της χαρακτήρα και να μη γίνεται κάτι το οποίο είναι ίδιο. Εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Παράδειγμα οι Σέρβοι που έχουν πάει με δική τους μουσική και γλώσσα κι πήγανε πάρα πολύ καλά, πολλές φορές!

– Τι σου αρέσει να κάνεις όταν δεν έχεις δουλειά; Πώς περνάς; 

– Μου αρέσει να πηγαίνω σινεμά. Σπάνια παίζω και μπάσκετ. Πάντως τώρα τελευταία μου αρέσει να χαλαρώνω στο σπίτι!

– Έρχονται Χριστούγεννα, σου αρέσει αυτή η περίοδος; 

– Είμαι καλοκαιρινός τύπος διότι τον χειμώνα όλο κρυώνω (γέλια) Αν και δεν ξεχωρίζω εποχές ή περιόδους. Κάθε εποχή έχει και τη γλύκα της.

– Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις τι να περιμένουμε από εσένα…

– Τα επόμενα σχέδια είναι μέχρι το καλοκαίρι να βγάλουμε ακόμα 2 single. Τώρα το χειμώνα θα κάνουμε και την επόμενη δισκογραφική κίνηση. Επίσης κάνουμε τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά τα live, θέλουμε να υπάρχουν ωραίες συνθήκες γιατί μέσα από αυτό θα μας μάθει και θα μας αγαπήσει ο κόσμος!

– Και τέλος, δώσε μία ευχή στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξη! 

– Μετά την υγεία, εύχομαι να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Είναι πολύ σημαντικό και το ξεχνάμε πολλές φορές. Αν δεν έχουμε αυτό, είμαστε δυστυχισμένοι.

– Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

– Εγώ, ευχαριστώ!

μαζί με νικηφόρο
μαζί με νικηφόρο

 

Αφήστε το σχόλιό σας