HIT-CHANNEL – EXCLUSIVE: Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι τραγουδιστής, μουσικός, στιχουργός και συνθέτης. Έχει αφήσει πίσω του τεράστιες επιτυχίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα τραγούδια που γράφει αγγίζουν τον κόσμο κι αυτό συνεπάγεται στο να έχει μεγάλο κοινό που τον στηρίζει σε κάθε του βήμα. 

Συνέντευξη – Ηρώ Τζημίκα

Σάββατο βράδυ και βρέθηκα στο Acro, το μαγαζί που υποδέχεται για φέτος το χειμώνα τον Γιώργο Σαμπάνη. Λίγο πριν την εμφάνιση του στη σκηνή, βρέθηκα στο καμαρίνι του για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνέντευξη. Γελαστός, καλοσυνάτος και ευδιάθετος με καλωσόρισε κι αρχίσαμε μια ωραία κουβέντα.

– Καλησπέρα Γιώργο, καλώς σε βρήκα! Για αρχή, να επισημάνω ότι βρισκόμαστε στο Acro. Τι περίοδο διανύεις και τι παρουσιάζεις μέσα από τις εμφανίσεις σου εδώ ;

– Καλησπέρα Ηρώ. Ναι, βρισκόμαστε στο Acro. Είναι ο χώρος που επέλεξα να εργάζομαι για φέτος. Αυτό που κάνουμε εδώ, είναι μία παράσταση που έχει γίνει πάνω στην απόλυτη μουσική αισθητική μου. Εξίσου λάτρεψα το χώρο του μαγαζιού γι αυτό κι είμαι εδώ για φέτος το χειμώνα. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σχέση με όλη την ελληνική μουσική αλλά κι με την ξένη, διότι έχουμε και ξένα κομμάτια. Ξεκινάμε με club μουσική,  όμως δεν παίζει μόνο club. Παίζει μουσική από τη δική μου δισκογραφική πορεία, παίζει τραγούδια που έχω γράψει εγώ για άλλους Έλληνες καλλιτέχνες κι έχουμε μουσικές επιλογές ακόμα κι από λαικά κομμάτια από παλαιότερες δεκαετίες. Είναι ένα ταξίδι στη μουσική που ξεκινάει γύρω στη 1 και τελειώνει 6 το πρωί.

– Εδώ, στο Acro, από ότι μαθαίνω περνάτε τέλεια και κάθε φορά έχει περισσότερο κόσμο! Πώς είναι η σχέση σου μαζί τους; 

– Είναι μια σχέση έρωτα κι αγάπης. Ο κόσμος έρχεται με θετική διάθεση σε πολύ δύσκολες εποχές. Το ποτό εδώ έχει 10 ευρώ και για να τα δίνουν ώστε να έρθουν να με δουν έχει μεγάλη σημασία και το κάνουν με αγάπη. Θέλω να μένουν ευχαριστημένοι και να υπάρχει ψυχική ανάταση σε αυτούς. Οπότε κι η δικιά μου η αντιμετώπιση είναι ακριβώς ίδια, τους αντιμετωπίζω με αγάπη. Είμαι θετικά προκατειλημμένος κάθε βραδιά.

– Λίγο πριν τις εμφανίσεις σου στο μαγαζί, συνέπεσε κι η κυκλοφορία του single «Μη μιλάς» μαζί με το video clip! Πες μου λίγα λόγια γι’αυτό. 

– «Κι όταν μια λέξη λέω, δυο λες εσύ. Η άμυνά σου στάση επιθετική.» Το «Μη μιλάς» είναι ένα κομμάτι το οποίο το πίστεψα πάρα πολύ πριν από περίπου 2 χρόνια που ξεκίνησε να γίνεται η ηχογράφηση των τραγουδιών, η ενορχήστρωση και το στήσιμο τους. Γράφτηκε το χειμώνα του 2011. Είναι από τα τραγούδια που ήξερα ότι θα βγει ως single και είναι το 4o κατά σειρά single από το δίσκο «Δεν είμαι ήρωας». Πιο πριν είχαν ακολουθήσει το «Μόνο αν θες εμένα¨, «Ώρα μηδέν» και το «Ότι και να είμαι». Είναι ένα αγαπημένο μου τραγούδι κι έχει μεγάλη σημασία το πώς εκφράζεται μέσω των στίχων της η Ελεάννα Βραχάλη. Έτσι λοιπόν, μου το εμπιστεύτηκε πάνω σε μια μουσική που της είχα στείλει. Το μισό γράφτηκε πάνω σε μια ιδέα από στίχους και το υπόλοιπο ολοκληρώθηκε πάνω στην ιδέα της μουσικής που είχε ήδη τελειώσει! Είναι από τα καλύτερα τραγούδια που έχω τραγουδήσει μαζί με το «Μυστήριο τρένο», το «Μεταξύ μας» και το αγαπημένο μου το «Ότι και να είμαι». Θεωρώ ότι ανήκει στην κατηγορία των τραγουδιών που με εκπροσωπούν 100%.

– Τα τραγούδια ουσιαστικά που γράφεις, μιλάνε για εσένα. 

– Ακριβώς, μιλάνε για μένα, για τη ζωή μου, γι αυτά που νιώθω και ζω. Κι όταν τα αγαπάει ο κόσμος αυτό είναι ότι καλύτερο. Το βλέπω και στο μαγαζί κάθε βράδυ.

– Πριν μερικούς μήνες είχες και την απονομή του δίσκου «Δεν είμαι ήρωας» που επικυρώθηκε τότε ως χρυσός! Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

– Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω πολύ όμορφα που ο κόσμος αγάπησε το δίσκο μου και πήγε και τον αγόρασε. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ανθρώπους ακόμα και για την αγορά ενός προϊόντος των 10 ευρώ.

– Μέσα από τα τραγούδια σου, όπως αναφέραμε μιλάς στον κόσμο. Θεωρείς ότι μέσα από αυτά, σε μαθαίνουν και καλύτερα; Γιατί σε αγαπάνε πολύ.

– Μέσα από τα τραγούδια μου πιστεύω ότι με αγαπάνε αλλά στην ουσία μου. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από καλή μουσική. Όσο μπορώ να προσφέρω τραγούδια τα οποία θα μιλάνε στη ψυχή τους, ελπίζω ότι δεν θα με προδώσουν. Δεν είναι προσωποκεντρική η αγάπη. Δεν θεωρώ ότι αγαπούν εμένα, δεν μπορούν να με αγαπήσουν γιατί δεν με γνωρίζουν σαν άνθρωπο. Έχει μεγαλύτερη σημασία το ότι αγαπούν αυτά που νιώθω, αισθάνομαι και πιστεύω. Αγαπούν τη μουσική μου, το δημιούργημα που βγαίνει από μέσα μου. Όσο λοιπόν δεν τους προδίδω εγώ, άλλο τόσο δεν με προδίδουν κι αυτοί.

– Είσαι τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης. Εμείς όμως σε γνωρίσαμε πριν από 6 χρόνια σαν συνθέτη στο «Φιλί της ζωής». Ποιο από όλα αυτά σε πληρεί περισσότερο; 

– Ακριβώς. πριν από 6 χρόνια και το «Φιλί της ζωής» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007. Πάνω σε αυτό έχω να σου απαντήσω μόνο ότι δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Έκφραση της ψυχής μου είναι να τραγουδώ, έκφραση της ψυχής μου είναι να γράφω!

Γιώργος Σαμπάνης
Γιώργος Σαμπάνης

– Αυτό το διάστημα, στα social media, βλέπουμε πολλές φωτογραφίες δικές σου με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Καρράς, η Καίτη Γαρμπή κ.α. Τι ετοιμάζεται;

– Αυτή τη χρονιά ήμουν αρκετά δραστήριος. Έγινε, γιατί δεν μπορείς να το αποφάσεις αυτό,  ώστε να κάτσω να γράψω κι είπα ότι δεν θα τα κρατήσω στο συρτάρι μου όπως έκανα προηγούμενες χρονιές. Έτσι, διέθεσα τα τραγούδια μου σε ανθρώπους που μπορούν να τα πουν και γράφτηκαν γι’ αυτούς. Μπορώ να σου αποκαλύψω μερικά απ’αυτά. Ας αρχίσω πρώτα με τις κυρίες και μετά θα περάσω στους κυρίους. Αυτή τη χρονική περίοδο, θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος της Καίτης Γαρμπή με 11 τραγούδια, από τα οποία τα 5 τα έχω κάνει εγώ. Έχω ακόμη ένα τραγούδι στο δίσκο που θα κάνει η Πέγκυ Ζήνα κι έχω γράψει 1 τραγούδι στη Δέσποινα Βανδή που θα βρίσκεται μέσα στο νέο της άλμπουμ και περιμένουμε απάντηση για να προχωρήσουμε και σε ένα ακόμη. Έδωσα 3 τραγούδια στον Πάνο Κιάμο και ήδη το 1 απ’ αυτά το «Δεν θέλω επαφή» ακούστηκε πολύ κι έγινε no1 στα charts. Στον Αντώνη Ρέμο το «Μην ξαναρθείς» κι επίσης συμμετέχω στη νέα δουλειά του Νίκου Οικονομόπουλου. Παρόλα αυτά έγραψα κι 1 τραγούδι για τη θεατρική παράσταση του Κώστα Σπυρόπουλου η οποία λέγεται «Αγάπη ρε» και θα τραγουδάει ο Πάνος Κιάμος! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον και θα έχει ένα σατιρικό-χιουμοριστικό τραγούδι που θα προκαλέσει, με την καλή έννοια, αλλά και θα αρέσει πολύ! Τελευταίο, επειδή θέλω να αναφερθώ ειδικά σε αυτό, υπάρχει μια σπουδαία συνεργασία πια, είναι αυτή με τον Βασίλη Καρρά. Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τραγούδια μαζί και κατάφερε να με κερδίσει πολύ σαν άνθρωπος. Αφήνω παρά πέρα τη μουσική και θέλω να σου πω ότι ο Βασίλης, όσο μεγάλος συναισθηματικός ερμηνευτής είναι κι όσο νιώθει τις λέξεις που λέει και σπάει τη φωνή του με τέτοιο τρόπο που σε κάνει νιώθεις ακριβώς  τη πιο απλή λέξη, έτσι είναι κι ως άνθρωπος. Μέσα σε ένα απόγευμα μπορεί να σε κάνει να τον αγαπήσεις.

– Αφού αναφέραμε όλα τα καινούργια, ας περάσουμε σε κάτι άλλο. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι θα έκανες αν δεν συνέχιζες αυτό που κάνεις τώρα; 

– Δεν θεωρώ ότι κάνω μια δουλειά, θεωρώ ότι κάνω αυτό που είμαι. Πιστεύω θα έκανα το ίδιο απλά μπορεί να μην ήταν τόσο διαδεδομένο. Μπορεί να τραγουδούσα σε μικρά μαγαζάκια, σε ταβερνάκια είτε στο δρόμο, είτε στο μετρό. Αλλά αυτή είναι η οντότητα μου. Η ουσία μου είναι η μουσική.  Σπούδασα μουσική από την ηλικία των 5 χρονών κι ακόμα σπουδάζω! Ήταν το μοναδικό, ουσιαστικό 100% ενδιαφέρον μου. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μου αρέσουν, δεν είμαι μονόχνοτος ή μονοδιάστατος αλλά το 100% ήταν κι είναι αυτό.

– Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχες διάφορες εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Πώς πήγανε;

– Ναι, είχαμε κάνει μερικές εμφανίσεις ώστε να συναντήσουμε τους φίλους μας κι ήταν ουσιαστικά μια παρουσίαση του νέου μου άλμπουμ. Θέλησα να βρεθώ πολλές φορές και χωρίς χρήματα κοντά σε φίλους και να παρουσιάσω το άλμπουμ μου. Κάτι σαν διαφήμιση. Ήρθα εδώ, σας τραγουδάω, ακούστε με! Οι πωλήσεις δεν γίνονται από μόνες τους, πρέπει να το τρέξεις. Φυσικά υπήρξαν κι εμφανίσεις σε μεγάλα club σε όλη την Ελλάδα κι είχε φοβερά μεγάλη ανταπόκριση από τους fans!

– Αφού έχεις εμφανιστεί σε πολλά μαγαζιά κι έχεις πολλές εμπειρίες, πες μου ένα περιστατικό που σου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου.

–  Θα σου πω για την έναρξη φέτος στο acro. Μετά από 9 μήνες που είχα να τραγουδήσω στην Αθήνα, από επιλογή γιατί μετά τις εμφανίσεις μου στο Baraonda δεν ξαναεμφανίστηκα, πήγα στη Θεσσαλονίκη. Όταν ανέβηκα στη σκηνή λοιπόν, έμεινα άφωνος γιατί δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση. Είδα όλους τους μουσικούς μου φίλους μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και  συγκινήθηκα αφάνταστα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουμε αυτή τη σχέση 5  χρόνια τώρα κι απλά τους ευχαριστώ που είναι στο πλευρό μου κάθε φορά.

– Οι φίλοι κι ο κόσμος που σε στηρίζει για σένα είναι κάτι σημαντικό. Σου έχει πει κάποιος κάτι που να το έχεις κρατήσει μέχρι και σήμερα; 

– Μου έχουν πει διάφορα πράγματα, αλλά αυτό που θεωρώ εγώ σημαντικό και συγκινητικό, είναι όταν έρχονται και μου λένε ότι αγαπηθήκαμε μέσα από τα τραγούδια σου ή ότι παντρευτήκαμε με αυτά. Συγκεκριμένα έχει συμβεί με το «Μόνο αν θες εμένα», το «Μέρες που δε σου’ πα σ’αγαπώ» και το «Σαν το φύλλο στον αέρα».

– Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Παρατηρείς διαφορά στην αντιμετώπιση του κόσμου προς εσένα; 

– Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Κι αυτή φταίει για τη τόση επιτυχία των live εμφανίσεων μου! Αλλά δεν μπορώ να διαχωρίσω τα μουσικά κοινά όπου και να παίζω. Έχω φοβερή σχέση με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Με την νοοτροπία και την ζεστασιά αυτών των ανθρώπων και με τον τρόπο που διαχειρίζονται εμάς τους καλλιτέχνες. Έχω στη Θεσσαλονίκη δικούς μου ανθρώπους και δεν είναι τυχαίο που η μουσική μου ομάδα είναι όλη από τη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη υπάρχει όντως μεγαλύτερη συννεφιά εδώ στην πρωτεύουσα κι είναι λογικό. Τόσα εκατομμύρια κόσμος μαζεμένος. Όσο πιο μικρό είναι ένα μέρος τόσο πιο ζεστό είναι.

– Είπαμε για αγαπημένους τόπους. Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα που σου αρέσει να χαλαρώνεις;

– Στα Χανιά! Στα Χανιά είμαι κάτοικος εκεί, θα με βρεις μόνιμα! Με έχουν συνηθίσει πια εκεί, γιατί μου αρέσει να πηγαίνω. Θέλω να βλέπω τη θάλασσα των Χανίων, θέλω να κάνω βόλτες στο λιμάνι, να βλέπω τους συγγενείς μου.

– Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις; Πώς περνάς;

– Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σινεμά. Παρακολουθώ πολύ παλιές ταινίες αλλά και τις εξελίξεις. Μου αρέσει πολύ το θέατρο και κάνουμε πλέον και πραγματάκια μουσικοθεατρικά μαζί με τον Κώστα Σπυρόπουλου και πειραματιζόμαστε πάνω σε διάφορες ιστορίες, τραγούδια, soundtrack κτλ. Επίσης μου αρέσει το διάβασμα. Έτσι διαβάζω βιβλιαράκια για να παίρνω ιδέες. Αυτό που αγαπώ περισσότερο όμως είναι να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους. Να βγαίνουμε έξω, κάπου χαλαρά, για μια μπύρα ή οτιδήποτε.

– Για το κλείσιμο, θα ήθελα να μου πεις εκτός απ’ αυτά που προαναφέραμε, τι άλλο να περιμένουμε από εσένα; 

– Θέλω να δω τι θα γίνει με το Acro γιατί η ημερομηνία κλεισίματος δεν μου έχει γίνει γνωστή. Χαρακτηριστικά μου είπαν «Όποτε…»! Η πρώτη σεζόν είναι μέχρι τον Γενάρη, αν θα πάρει μετά παράταση δεν το γνωρίζω γιατί οι επιχειρηματίες ήδη το συζητούν. Αν δεν πάρει παράταση θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη με κάτι που ήδη έχει κλείσει!

– Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο γι’ αυτή τη συνέντευξη!

– Εγώ σε ευχαριστώ, να’ σαι καλά!

Μαζί με τον Γιώργο Σαμπάνη
Μαζί με τον Γιώργο Σαμπάνη

Αφήστε το σχόλιό σας