HIT-CHANNEL – EXCLUSIVE: Ο Risco ήρθε για να μείνει! Είναι γνωστός mc και τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει δυναμικά στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. 

Εμείς τον γνωρίσαμε μέσα από το τραγούδι «Τα ποτήρια ψηλά» που από το πρώτο άκουσμα έκανε εντύπωση! Βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες για μία συνέντευξη ώστε μέσα από εδώ, να τον μάθετε ακόμα καλύτερα!

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

 

– Καλησπέρα Risco! Βρεθήκαμε στο Why Sleep στο Γκάζι, όπου κάνεις κάποιες εμφανίσεις εδώ. Μίλησε μου λίγο γι’αυτές.

– Καλησπέρα Ηρώ. Ακριβώς, είμαστε στο Why Sleep, στο Γκάζι και κάθε Τρίτη έχουμε πάρτι με μια ομάδα που πρώτα είμαστε φίλοι μεταξύ μας και μετά διοργανωτές αυτών των πάρτι. Είναι δύο dj, o KayCee κι ο Dj past, εγώ στο μικρόφωνο κι ο Μινάς κάνει χαβαλέ με τον κόσμο κάτι σαν Stand Up Comedy. Παίζουμε rnb, hip-hop και reggaeton. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μας βρει, όχι μόνο εδώ κάθε Τρίτη αλλά και τις Κυριακές με το ίδιο πάρτι στην Πάτρα στο Soho. Εκεί βέβαια αλλάζουν κι οι μουσικές επιλογές μας γιατί κι ο χώρος είναι διαφορετικός!

– Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

– Ο κόσμος το γουστάρει πάρα πολύ, τους αρέσει γενικότερα όλο το σκηνικό. Έχουμε ένα δυνατό πυρήνα που είναι fans αυτού του πάρτι. Έχουμε φτιάξει και κάτι μπλούζες «Lay Low» και γενικότερα υπάρχουν διάφορα δώρα. Παίρνουμε μεγάλη αγάπη από τον κόσμο κι αυτό μας κάνει ώστε να συνεχίζουμε πιο δυνατά.

risco
risco

– Ας περάσουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Πριν λίγες εβδομάδες έκανες το πρώτο σου δισκογραφικό βήμα με «Τα ποτήρια ψηλά». Τι έχεις να μου πεις σχετικά με αυτό;

– Κι αυτό κάπως έτσι έγινε, όπως το πάρτι μας. Παρείστικα! Πηγαίναμε σε κάποια πάρτι για να δούμε τους Vegas, έπαιρνα εγώ το μικρόφωνο κι έκανα αυτοσχεδιασμό κτλ, τα λέγαμε, είχαμε γίνει φίλοι κι έτσι επειδή τους είπα ότι γράφω στίχους, μου είπαν φέρε να δούμε και να ακούσουμε. Έτσι, ηχογραφούσα εγώ κομμάτια και τα πήγαινα σε αυτούς. Βρεθήκαμε ένα βράδυ στο στούντιο, τους πήγα τους στίχους και γράψαμε τη μουσική με τον Πάνο Νικολακόπουλο που είναι κι ο παραγωγός. Μετέπειτα με τον Zeraw, είπαμε ότι θα λέγετε έτσι το κομμάτι «Τα ποτήρια ψηλά». Στη συνέχεια το πήγαμε στην εταιρεία, το δώσαμε, τους άρεσε και βγήκε!

– Επίσης, είχατε κι ένα εξαιρετικό video clip! Πώς ήταν στα γυρίσματα; 

– Ήταν τρομερή εμπειρία για εμένα γιατί ήταν και το πρώτο μου video clip. Ο Βαγγέλης Τσαουσόπουλος είναι απίστευτος. Με έκανε να νιώσω πολύ άνετα. Είχαμε και μια πρωτότυπη ιδέα, αυτή με τον Jay Garderi που ήταν στο χορευτικό  με τη στολή τη ρομποτική κι αυτό ανέβασε πολλά επίπεδα το video clip. Πάει πολύ καλά και παίρνουμε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο.

– Να πάμε λίγο πίσω τώρα. Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή σου; 

– Η μουσική προέκυψε από τότε που ήμουν πιτσιρικάς, με κάτι κασέτες του Eminem! Κόλλησα με αυτό τον ήχο κι έλεγα τι λέει αυτός ο τύπος ας πούμε. «Πώς τα λέει έτσι;!» Ε, μετά ψάχτηκα και λίγο περισσότερο με το ελληνικό hip-hop, τότε ήταν στα πάνω τους τα Ημισκούμπρια. Ψάχναμε να βρούμε παντελόνια home boy, τότε που ήταν σπάνιο να βρεις, θέλαμε κουκούλες, τα λεγόμενα hoodies! Από το δημοτικό κόλλησα κι ήταν μια πολύ ωραία φάση αυτή που περάσαμε τότε. Και γύρω στα 15 μου σκέφτηκα γιατί να μη το κάνω κι εγώ με τον τρόπο μου στα ελληνικά;

– Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;

– Η αρχική μου επιρροή κι ο λόγος για να ασχοληθώ περισσότερο με το hip-hop είναι ο Eminem. Γενικά με επηρεάζει οτιδήποτε. Ακόμα κι από ροκ καλλιτέχνες και μπάντες. Έχω ακούσει και new metal, jazz κτλ. Μου αρέσει πάρα πολύ να πειραματίζομαι. Δηλαδή σκέφτομαι πως θα ήταν αυτό σε τέτοιο ύφος πάνω σε ένα δικό μου κομμάτι. Επίσης μου αρέσουν ο  Jay Z και τώρα τελευταία κόλλησα και με έναν άλλον, τον Kendrick lamar!

– Πώς είσαι σαν άνθρωπος; Μπορεί να σε πλησιάσει κάποιος εύκολα;

– Μπορεί πανεύκολα αλλά εξαρτάται τον σκοπό που θα έχει. Εγώ συνήθως λειτουργώ με τους ανθρώπους βάση ενστίκτου. Αν έρθει και με πλησιάσει κάποιος και δω στο πρόσωπό του ή στο πώς μιλάει κάτι που με ενοχλεί, δεν δίνω σημασία και σταματάει εκεί.

– Αν δεν έκανες αυτό που κάνεις τώρα, πώς θα ήθελες να εξελιχτεί η ζωή σου;

– Έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα μέχρι τώρα και δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από αυτό. Έχω δουλέψει από σερβιτόρος μέχρι και σε εργοστάσιο για να καταλάβεις! Δεν μπορούσα σε καμιά δουλειά χωρίς μουσική! Ήταν μονόδρομος.

– Ο τρόπος που μπήκες μέσα στα πράγματα της μουσικής ήταν έτσι όπως τον φανταζόσουν; Μέσω μιας δισκογραφικής εταιρείας; 

– Το ήθελα αυτό, να κάνω ένα δισκογραφικό βήμα αλλά το όνειρο μου είναι να ζω από τη μουσική. Αυτό είναι που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Σίγουρα μια δισκογραφική βοηθάει πολύ στο θέμα της προώθησης του καλλιτέχνη. Εγώ ας πούμε, πριν υπογράψω με τη δισκογραφική μου, είχα κάνει κάποια κομμάτια και τα ανέβαζα στο Youtube ή τα έλεγα σε live μου. Τότε μου έλεγαν άνθρωποι που έκαναν ραδιόφωνο αν μπορούσαν να παίξουν το κομμάτι, τους έλεγα ότι βέβαια μπορούν αλλά δεν είναι από εταιρεία κι έτσι η συνέχεια ήταν ότι δεν μπορούσαν να το παίξουν!

– Υπάρχουν πολλοί νέοι τραγουδιστές εκεί έξω. Για εσένα, τι πρέπει να έχεις ένας νέος για να μείνει;

– Πρέπει να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Όποιος το αγαπάει θα μείνει κιόλας, γιατί μέσα από αυτό εξελίσσεται. Δεν πρέπει να κάνουν αρπαχτές και να βγάζουν έτσι κομμάτια απλά για να είναι στο προσκήνιο.

risco
risco

– Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ίντερνετ για εσένα στην εποχή μας; 

– Πιστεύω πλέον είναι το σημαντικότερο πόσο μάλλον για έναν καλλιτέχνη που δεν είναι καν σε εταιρεία. Υπάρχουν παραδείγματα που έχουν κάνει video και τα έχουν ανεβάσει και ξεπηδάνε από παντού και γίνονται γνωστοί. Όχι απαραίτητα μόνο στη μουσική, ακόμα κι αστεία video! Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να κάνουν τα πράγματα μόνοι τους κι είναι ανεξάρτητοι διότι δεν είναι κι υπέρ της δισκογραφίας.

– Ζούμε σε εποχές δύσκολες και λόγο γι’αυτό έχει η κρίση. Πιστεύεις ότι είναι εμπόδιο ώστε να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου; Γενικότερα για τον κάθε νέο. 

– Σίγουρα είναι εμπόδιο διότι υπάρχει αρνητική ενέργεια από παντού. Βλέπεις τον κόσμο να μην έχει όρεξη, δεν υπάρχουν λεφτά και με όλα αυτά είναι δύσκολο να περάσεις ένα θετικό μήνυμα.  Είμαι θετικός άνθρωπος και θέλω να περνάω όμορφα πράγματα μέσα από τη μουσική μου. Πλέον όμως δεν μπορώ να κάτσω να δω ούτε 2 λεπτά ειδήσεις. Με πιάνει κάτι! Ενημερώνομαι, αλλά με επηρεάζει πολύ. Μετά όμως είναι και το θέμα το οικονομικό που δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Αυτό το βλέπεις και στα μαγαζιά. Παλιότερα ένα μαγαζί μπορεί να είχε 500 άτομα όταν έκανε πάρτι και τώρα ούτε τα μισά.

– Σιγά, σιγά γίνεσαι όλο και πιο αναγνωρίσιμος. Αυτό σου προκαλεί φόβο;

– Δεν θα το έλεγα φόβο. Θα το έλεγα ευθύνη. Όσο πιο πολύ ανεβαίνεις κι έχεις επιρροή, έχεις ταυτόχρονα και παραπάνω ευθύνη απέναντι τους. Αν δεν υπήρχε ο κόσμος δεν θα ήμουν εδώ ώστε να μου πάρεις συνέντευξη με λίγα λόγια. Πρέπει να τους σέβεσαι γιατί δίνουν λεφτά για να έρθουν να σε δουν και μέρα με τη μέρα να δείχνεις ότι αξίζεις.

– Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;  Είσαι τύπος του καλοκαιριού ή του χειμώνα;

– Αφιερώνω πολύ χρόνο στη μουσική μου. Ακούω ότι φρέσκο βγαίνει γιατί θέλω να είμαι ενημερωμένος. Επίσης παίζω ποδόσφαιρο! Μαζευόμαστε με φιλαράκια που και που και πηγαίνουμε σε γηπεδάκια, πάω κινηματογράφο και το κλασσικό μαζευόμαστε σε σπίτια για επιτραπέζια, ηλεκτρονικά κτλ. Είμαι πιο πολύ όμως του χειμώνα. Ο χειμώνας μου δίνει περισσότερη έμπνευση. Το καλοκαίρι είναι όλοι στο ίδιο mood, ωραίο εννοείται, σε ποιον δεν αρέσει αλλά ο χειμώνας με βάζει σε περισσότερη σκέψη.

– Ποια στιγμή στα live σου θεωρείς καλύτερη και θα σου μείνει χαραγμένη στο μυαλό; 

– Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση! Το πρώτο μου party θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστο. Πρώτον γιατί ήταν η αρχή και δεύτερον γιατί το μαγαζί γέμισε από δικούς μου ανθρώπους, φίλους και γνωστούς οι οποίοι μου έλεγαν «μπράβο», «συνέχισε έτσι», «το’πες και το’κανες»,  «το αξίζεις» και γενικά ήταν όλοι πολύ χαρούμενοι και μου ευχόντουσαν τα καλύτερα. Οπότε αυτό ήταν η αρχική ώθηση για να συνεχίσω! Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σ’αγαπάνε και να βλέπεις ότι χαίρονται όταν πετυχαίνεις κάτι!

– Υπάρχει κάτι που να σου έχουν πει και κάθε φορά που το σκέφτεσαι να σου δίνει δύναμη;

– Μου έχουν πει το «Κάνε το, αλλά μη ξεχάσεις από που ξεκίνησες, να είσαι αληθινός».

– Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια; Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα; 

– Σίγουρα σε μερικούς μήνες θα βγει το δεύτερο single που θα έχει και video clip. Δεν μπορώ να σου αποκαλύψω πολλά ακόμα αλλά σίγουρα θέλω να είναι κάτι διαφορετικό. Δεν θέλω να είναι πάλι ένα κλαμπ κομμάτι. Κάποια στιγμή μετά από αυτό θέλω να έρθει κι ένας ολοκληρωμένος δίσκος. Θέλω να μπω στη διαδικασία να μπω στο στούντιο, να δουλεύω, να ακούω διάφορες μουσικές από διάφορους παραγωγούς κι όλα αυτά τα ωραία!

– Κλείνοντας θα ήθελα να πεις κάτι στα νέα παιδιά που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας. 

– Εύχομαι να μη τους κόψουν τα φτερά και να μη τους κλέψουν το χαμόγελο. Είτε είναι πολιτικοί, είτε κοντινοί τους άνθρωποι που έρχονται με κακία να τους ρίξουν. Να ακολουθούν το στόχο τους κι όλα θα γίνουν.

– Σε ευχαριστώ Risco! 

– Εγώ σε ευχαριστώ!

 

μαζί με τον Risco
μαζί με τον Risco

Αφήστε το σχόλιό σας