Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης (6/8) ο πολυγραφότατος Κώστας Βίρβος.

Ο στιχουργός Κώστας Βίρβος απεβίωσε στις 6 Αυγούστου σε ηλικία 89 ετών. Γεννημένος στην πόλη των Τρικάλων το 1926, σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το 1943 εμπλέκεται στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ. Συνελήφθη για τη δράση του (σ.σ. εν προκειμένω συνθήματα σε τοίχους), βασανίσθηκε και μετά την απελευθέρωσή του αναχωρεί για τα οροπέδια της χώρας όπου συναντά τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

Η στιχουργική πορεία του ξεκίνησε εν μέσω εμφυλίου με τις μελοποιήσεις του Απόστολου Καλδάρα. Εκτιμάται ότι έχει εμπνευστεί τους στίχους σε περισσότερα από 2.000 τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους συνθέτες και τις σημαντικότερες φωνές της εποχής: Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου και λοιπούς.

Πολλά από τα έργα του Κώστα Βίρβου δραπέτευαν από το ύφος της λαϊκής, ρεμπέτικης ή έντεχνης μουσικής και αποκτούσαν κοινωνική και πολιτική διάσταση. Ένα μικρό αντιπροσωπευτικά δείγμα της δουλειάς του είναι τα κομμάτια «Ένα Αμάξι Με Δυο Άλογα», «Της Γερακίνας Γιος», «Καταχνιά», «Ο Κυρ Θάνος Πέθανε», «Μια Παλιά Ιστορία».

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από μία περίοδο κατ’ οίκον διασωλήνωσης, η οποία επήλθε μετά την εκδήλωση ενός βαρύ εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφήστε το σχόλιό σας