Εκατομμύρια δολάρια απέκτησαν επιτήδειοι στη μαύρη αγορά, με καλλιτέχνες όπως οι Adele, Ed Sheeran, Drake στο επίκεντρο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ηλεκτρονικό αρχείο 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων γνωστών ως «Paradise Papars» διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Η δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία μετά τα «Panama Papers» πέρυσι, αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία και τις ακίνητες περιουσίες προσώπων όπως ο Bono, η Madonna και η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Μία εβδομάδα μετά τη διαρροή, μία έρευνα από το «CBC» και την «Toronto Star» αποκάλυψε την απάτη που είχε κέρδος πολλά εκατομμύρια δολάρια, με μεγάλα ονόματα καλιτεχνών όπως η Adele, ο Ed Sheeran, οι Metallica και ο Drake τα εισιτήρια των οποίων πωλούνταν σε αστραπιαίο χρόνο και μεταπωλούνταν με «καπέλο» που εξασφάλιζε μεγάλο κέρδος.

Στα έγγραφα που διέρρευσαν, ένας Καναδός εν ονόματι Julien Lavallée παρουσιάζεται με κάποιο τρόπο να αγοράζει εισιτήρια συναυλιών λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τη διάθεσή τους σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Μόντρεαλ.

Εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα «κορυφαίων πωλητών» του StubHub για λιανοπωλητές που αποδεικνύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τζίρο πάνω από 50.000 δολάρια το χρόνο, ο Lavallée κατάφερε να στήσει μία επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εις βάρος των αθώων μουσικόφιλων.

Η διαρροή αποκαλύπτει το «Top Seller Handbook» του StubHub, που δείχνει ότι ο λιανοπωλητής προσφέρει οικονομικά κίνητρα για μεταπωλητές μεγάλου όγκου, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αποφέρουν κέρδη 10% σε κάθε εισιτήριο που πωλείται.

Σε ανακοίνωσή του, το StubHub παραδέχτηκε ότι είχε πρόγραμμα κορυφαίων πωλητών, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι λιανοπωλητές είναι εγγεγραμμένοι ή ποιο ποσοστό των πωλήσεων μέσω του StubHub διευκολύνεται από αυτές τις βιομηχανίες κλίμακας μεταπώλησης εισιτηρίων με μεγάλο κέρδος.

Αν και ο Lavallée έχει παραδεχθεί τη «συνεργασία» με την εταιρεία, το StubHub δε σχολίασε τη δυνητική συμμετοχή του στην υπόθεση, λέγοντας ότι «διατηρεί όλους τους πωλητές σε πολύ υψηλό επίπεδο και απαιτεί να τηρούν όλους τους σχετικούς νόμους».

Αφήστε το σχόλιό σας