Ως «Βασίλισσα του πάλκου» είχε χαρακτηρισθεί η Άννα Χρυσάφη καθώς ήταν η πρώτη -γυναίκα- Ελληνίδα τραγουδίστρια που σηκώθηκε από την καρέκλα ώστε να τραγουδήσει όρθια.

Η φημισμένη τραγουδίστρια Άννα Χρυσάφη έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία των 92 ετών. Το ύστατο χαίρε της δόθηκε από φίλους και συγγενής χθες, Δευτέρα (2/09), όμως η είδηση κυκλοφόρησε στα μέσα σήμερα.

Η «Βασίλισσα του πάλκου», όπως την είχε χαρακτηρίσει το κοινό, υπήρξε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα τραγουδίστρια που σηκώθηκε από την καρέκλα ώστε να τραγουδήσει όρθια στο πάλκο. Μπορεί στις ημέρες μας το γεγονός να ακούγεται στον αναγνώστη παράξενο, αλλά το σύνηθες τις περασμένες δεκαετίες ήταν οι τραγουδιστές να βρίσκονται καθιστοί μαζί με την ορχήστρα τους. Η κίνησή της αποτέλεσε μία μικρή επανάσταση στο χώρο, ανοίγοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους συναδέλφους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αντιθέτως, η καλλιτεχνική πορεία της Άννας Χρυσάφη δεν είναι αξιοσημείωτη μόνο γι΄αυτό το γεγονός. Γεννηθείσα στις 6 Δεκεμβρίου του 1921, υπήρξε η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε περί το 1952 στην ταινία «Ο πύργος των Ιπποτών». Μία ηθογραφική σάτιρα με πρωταγωνιστές τους Μίμη Φωτόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά..

Εκεί, η Άννα Χρυσάφη τραγούδησε στο πλάι του Γιώργου Μητσάκη το «Γυναίκα με δύο άντρες».

Οι συνεργασίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της ήταν αμέτρητες. Μάνος Χατζιδάκις, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Μητσάκης και Μανώλης Χιώτης ήταν μερικά από τα σπουδαία ονόματα με τα οποία συνέπραξε.

Οι επιτυχίες της διαχρονικές. «Πάρε το δαχτυλίδι μου»«Μες στης Πόλης το χαμάμ»«Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω»«Γυναίκα με δύο άντρες» οι χαρακτηριστικότερες που θα συνοδεύουν τη μνήμη τους και θα μείνουν στο χρόνο μαζί με τη «Βασίλισσα του πάλκου»…

Κεντρική φωτογραφία: Η Άννα Χρυσάφη ανάμεσα σε δύο μεγάλες μορφές του λαϊκού τραγουδιού, το Γιώργο Μητσάκη (αριστερά) και το Χρύστο Σύρπο, γνωστότερος ως «Χρηστάκης» (δεξιά).

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας