HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Σεπτέμβρης 2011.To Hit Channel  είχε την μεγάλη τύχη να μιλήσει με ένα θρυλικό μουσικό, τον Andy  Fraser. Ήταν συνιδρυτής των Free σε ηλικία μόλις 15 ετών και συν-έγραψε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής, το “All Right Now”. Έπαιξε επίσης με τους John Mayall και τους Sharks, έγραψε  hits  για τους Robert Palmer και Joe Cocker και έχει μια πολύ επιτυχημένη εταιρία, την McTrax  International. Το τελευταίο solo album  ονομάζεται “On Assignement”. Διαβάστε παρακάτω τα ενδιαφέρονται πράγματα που μας είπε:

 

andy1Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα  του ‘On Assignement’ solo  album σας; Πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε αυτά τα τραγούδια;

Νιώθω ότι το ‘On  Assignement’ είναι η πλέον ηχητικά ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι σήμερα, και ότι έχω συμπεριλάβει  τις τρέχουσες διαδικασίες ηχογράφησης που αλλάζουν ραγδαία.Η αξία του περιεχομένου είναι πάντα μια προσωπική απόφαση για κάθε ακροατή, αλλά για μένα αυτό εκφράζει πολύ σημαντικά ζητήματα. Θεωρώ το  “Naked..and  Finally  Free»  ως άλμπουμ  που «προκλητικό» και κανείς δεν μπορεί να κάνει 2 τέτοια. Μερικά από τα τραγούδια δεν μου πήραν καθόλου χρόνο να τα  γράψω, όπως  μια-δυο ώρες, και μερικά προέρχονται από ένα σύνολο τραγουδιών που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών, και τότε ξαφνικά βλέπω  «Αχ! Αυτό θα πρέπει να ηχογραφηθεί/ τραγουδηθεί / ενορχηστρωθεί / εκτελεσθεί.. Συχνά νιώθω γράψιμό μου είναι μπροστά από την ικανότητά μου να  το εκτελέσω, και μόνο αργότερα  νιώθω «ουάου, αυτό είναι ένα πολύ καλό τραγούδι, και πρέπει να γίνει κάπως έτσι». Είμαι πολύ ικανοποιημένος που εκπροσωπεί με ειλικρίνεια και εκφράζει αυτό που  είμαι τώρα , ή ίσως και πριν από ένα χρόνο, και αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος ως καλλιτέχνης.

 

Θα θέλατε να περιοδεύσετε περισσότερο για το ‘On  Assignement’;

Μου αρέσει πάντα να περιοδεύω, αλλά αυτές τις μέρες είναι ένα θέμα του πόσο ταιριάζει αυτό στη ζωή μου. Όλο και περισσότεροι βρίσκω ότι χρειάζομαι τουλάχιστον 36 ώρες την ημέρα.Η παλέττα μου είναι πολύ γεμάτη. Μόλις έκανα ένα μακρόχρονο  promo  tour για την εισαγωγή του   TOBI και του νέο του άλμπουμ, και αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι  απολαμβάνω όλα τα ταξίδια.

 

Πόσο δύσκολο ήταν να ξεπερασετε τα προβλήματα υγείας σας και να επιστρέψετε στη μουσική; Υποθέτω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο ..

Ήταν δύσκολο, και μερικές φορές σχεδόν αδιανόητο. Αλλά πραγματικά, για μια στιγμή τώρα, δεν μπορώ να πιστέψω πόσο καλά αισθάνομαι.Υπάρχει μια ισορροπία στη ζωή μου, η οποία περιλαμβάνει τον ύπνο, τη διατροφή, την άσκηση, ξέροντας πότε πρέπει να το αφήσω, και συχνά παρατηρώ πόσο δεν πονάω, πόσο νέος αισθάνομαι, και βλέπω πολλούς σύγχρονούς μου που είναι πλέον νεκροί και δεν μπορώ  να το πιστέψω ότι είμαι ακόμα δυνατός. Υπήρξε μια εποχή που σηκωνόμουν από το κρεβάτι, έπρεπε να ξεπεράσω στο παρελθόν του πόνους και την αρνητικότητα που έρχεται μέρα με τη μέρα όταν  αισθάνεσαι χάλια, που φαίνεται τώρα πολύ παρελθόν. Ίσως απλά εκτιμώ τα «κανονικά» αφού τα είχα στερηθεί τόσο. Μια αλλαγή στις αξίες.

 

Πώς σας ήρθε με την ιδέα να συνθέσετε ένα τραγούδι για τον Μπαράκ Ομπάμα, το  “Obama (Yes,We  Can)”;

Τον βρήκα αναζωογονητικό, εμπνευσμένο, και στη συνέχεια, όταν είδα τη  Michelle επίσης να μιλάει χωρίς σημειώσεις σε μια αρένα, με την ικανότητα ενός τραγουδιού της  Aretha  Franklin, σκέφτηκα εδώ υπήρχε ένα ζευγάρι των νικητών. Και οι δύο καταλαβαίνουν τη δύναμη που προέρχεται από ένα μέρος της σιωπής, κάνοντας κάθε λέξη  στο ενδιάμεσο να μετράει, και αυξάνεται σε ένα κρεσέντο κατά την οδήγηση στο σπίτι από ένα σημείο. Με δεδομένη την κατάσταση που κληρονόμησε, θα ήταν κατανοητό αν κάποιος αποτύχει. Δεν είναι μια δουλειά, θα  αναλάμβανα.

Αλλά από τις επιλογές, ήταν προφανώς η καλύτερη. Όλοι γνωρίζουν ότι, εάν η οικονομία πάει καλύτερα,δεν πρόκειται να χάσει την επανεκλογή,έτσι δεν απορεί κανένας αν οι αντίπαλοί του θέλουν συμβεί.απέναντι από το να συμβεί. Όταν αυτό επηρεάζει επίσης τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα περισσότερο μη-πατριωτικό, μη-Χριστιανικό, ανήθικο – όλα τα πράγματα που ισχυρίζονται ότι είναι.Το ίδιο το τραγούδι, κατά κάποιο τρόπο γράφτηκε μόνο του, ενώ έκανα ντους … Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να σπεύσω να το στούντιο στον πάνω όροφο, και να το καταγράψω πριν χάσω τη στιγμή. Ήταν όλα τόσο γρήγορα όσο αυτό.

 

andy3Σας λείπουν παλιοί φίλοι, όπως ο Paul Kossoff, ο Robert Palmer και ο Alexis Korner;

Πάρα πολύ. Ανέφερες σίγουρα 3 μεγάλους εδώ. Ο  Koss, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως τόσο έξυπνος, πνευματώδης, δυνατός, με  αίσθηση του χιούμορ,να τον  παρακολουθήσεις  να μετατρέπεται σε ακριβώς το αντίθετο ήταν μια πραγματικά οδυνηρή περίοδο στη ζωή μου. Έκανα τόσα πολλά για να αλλάξει το αποτέλεσμα, και αισθάνονται ότι απέτυχα. Πολύ δύσκολο.

O  Robert, ο οποίος όταν τον πρωτογνώρισα στη γενέτειρά του ως Scarsborough Allan Robert Palmer, πάντα μ’ άρεσε, όταν ήρθε να μας δει σε  club του τόπου του, όπου παίξαμε. Πάντα πίστευω ότι ήρθε να δει τον  Rodgers, ως τραγουδιστής, αλλά αργότερα έμαθα ότι σκεφτάτον  τον εαυτό του μπασίστα και γι ‘αυτό ήρθε.
Όταν πήγε κάτω στο Λονδίνο, και  υπέγραψε με την  Island  Records, αρχικά με τον Vinegar Joe, ήρθαμε πολύ κοντά, και μάλιστα ήταν αυτός που με γύρισε στον Marvin Gaye. Μου έπαιξε το  “What’s Going On”   και μου τίναξε το μυαλό μου. Ήμουν ενθουσιασμένος όταν έκανε μερικά από τα τραγούδια μου και είχε τέτοια επιτυχία με το  “Every Kinda People”.

 

Πόσο χρόνο αφιερώνετε την ημέρα στη McTrax  International;

Η  Mctrax έχει γίνει κάτι που να καλύπτει όλα. Πολύ μεγαλύτερη από εμένα προσωπικά. Ο  Andy  Fraser  είναι μόνο ένα μέρος της  Mctrax. Έτσι,όλη η αλλαγή των γεγονότων με έχει εκπλήξει. Τώρα που έχουμε υπογράψει τον  TOBI, ένα  16 χρονών τραγουδιστή/κιθαρίστα/συνθέτη από το Λονδίνο, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το πρώτο του  album, ‘Spirit in Me’,και το πρώτο  single και βίντεο ‘Brighten up my Day’ ,το οποίο τη στιγμή που μιλάμε είναι το # 2 στο top 20 στο iHeart ραδιοφώνο σε ζήτηση, και μπορεί να μπει σε περίπου 10 Grammy κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης αυτή του «καλύτερου νέου καλλιτέχνη» έχει σήμαινε ότι πρέπει να δίνω μεγάλη προσοχή σ’αυτόν και στην εταιρία. Ο  TOBI, ακόμα και στα 16 του, είναι μια έμπνευση. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι ένας  “John Mayer”  στη συναυλία, και ένας  “Justin Beiber” με τα κορίτσια.

Μαζί περάσαμε τους τελευταίους 3 μήνες σε μια βορειοαμερικανική  promo περιοδεία, που επισκεπτόμαστε τοπικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, υπενθυμίζοντας σε όλους να πάτε στο  http://www.artistssupportjapan.com   και να βοηθήσετε τον ιαπωνικό λαό σε μια συνεχιζόμενη κρίση, που δεν έχει εξαφανιστεί, αν και  έχει από τα πρωτοσέλιδα. Είναι μια αποστολή εξίσου σημαντική για εμάς και τα δύο αυτά.

 

Έχετε καθόλου  ξεκάθαρες αναμνήσειςαπό το Isle of Wight Festival το 1970; Μήπως είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον Jim Morrison;

Οι  αναμνήσεις μου είναι ακόμα ζωντανές. Πετάξαμε με ελικόπτερο, η πρώτη βόλτα μου, κατ ‘εντολή του Chris Blackwell από την Island, ο οποίος ήταν αρκετά σοφός να γνωρίζει ότι η ενέργεια που θα δαπανήσουμε απλά για  να πάρουμε μέρος σε μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους, ακόμη και για τους καλλιτέχνες, μπορεί να σταγγαλιστική, που να μην έχει μείνει καμία ενέργεια για να δώσουμε  τη μέγιστη απόδοση. Ήταν συγκλονιστικό, και ήμασταν φρέσκοι ​​και είναι έτοιμου να ξεκινήσουμε. Αν και μόνο για περίπου 15/20 λεπτά, ένιωσε την ενέργεια αυτών  που όπως μου είπαν ήταν 750.000 άνθρωποι, και αυτά που δώσαμε  μας άφησε εξαντλημένους έτσι κι αλλιώς. Δεν συνάντησα τον Jim Morrison, αλλά  επηρρεάστηκα πολύ  από τον Pete Townsend των Who, ένα συγκρότημα που πάντα πίστευα ότι έδινε   εξαιρετικές συναυλίες, και ειδικά το παίξιμο τηςκιθάρα του, με ενέπνευσε για να γράψω  το riff κιθάρας στο “Alright  Now”. Πάντα πίστευα ότι ήταν «βασιλιάς των  μεγάλων χορδών». Είχα μια περίεργη συνάντηση με τον  Tiny Tim, έμοιαζε σαν να ήταν από άλλο πλανήτη

 

Έχετε επικοινωνία σήμερα με τον  Simon  Kirke  και τον  Paul  Rodgers; Σας έχει ποτέ προσφερθεί μια επανένωση των  Free;

O  Simon και εγώ  παραμένουμε πολύ καλοί φίλοι.Ο  Paul και εγώ, όχι τόσο πολύ. Υπάρχει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση μια προσφορά  από τους διοργανωτές, για ένα  reunion  συναυλία των Free. Υπάρχει μόνιμη πρόσκληση για μας για να παίξουμε στο  London 02. Αλλά δυστυχώς, η σχέση μεταξύ του  Paul και εμένα είναι τέτοια, ώστε το μόνο πράγμα που συμφωνούμε, είναι ότι είμαστε σε διαφορετικές σελίδες τώρα. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παντρευτούμε τις πρώην συζύγους μας,από το να επανενωθούν οι  Free.

 

fraser4Έχετε γράψει δύο από τα πιο δημοφιλή τραγούδια σε σύγχρονη μουσική  το ‘All Right Now’ και ‘Every  Kinda  People’ για τον  Robert Palmer;

Απλά σκεφτομαι το ‘Someone is Watching Over Me’, και μου δίνει πίστη για να συνεχίσω.

 

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχατε συνεργαστεί περισσότερο με τον  Chris  Spedding;

Μια περίεργη ερώτηση, αλλά ενδιαφέρουσα. Είναι ένας σπουδαίος κιθαρίστας, και αν οι  Sharks  είχαν πάει σε λάθος κατεύθυνση, μια περαιτέρω συνεργασία θα ήταν υπέροχη νομίζω.

 

Έχετε ερθεί ποτέ στην Ελλάδα; Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς.

Περιμένω με ανυπομονησία την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να με τον  TOBI. Έχω επίγνωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας κάποτε μεγάλης αυτοκρατορίας. Υπάρχει ένα μάθημα εκεί για όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων και ίσως και των  ΗΠΑ, όπου ζω τώρα.Προς το παρόν, να θυμάστε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, λόγω της τεράστιας κρίσης του. Πηγαίνετε στο artistssupportjapan.com  και βοηθήστε με ένα 1-2 δολάρια.

 

Ένα μεγάλο  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»  στον  Andy Fraser  και στον Edwin Coolidge.

Τσεκάρετε το http://www.andyfraser.com

 

Αφήστε το σχόλιό σας