Ο μύθος της Amy Winehouse αποκαλύπτεται μέσα από 10 δηλώσεις της που όλες μαζί συγκεντρωμένες φέρνουν μία βαθιά εξομολόγηση.

Σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη γέννηση της Amy Winehouse.

Τι κι αν το φωτεινότατο άστρο της που σαγήνευσε και έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στη λάμψη του, «έσβησε» πριν από πέντε έτη; Ο τεράστιος και ανεπανάληπτος μύθος που δημιούργησε και άφησε πίσω της η Amy Winehouse δεν μπορεί να ξεγραφτεί έτσι απλά, δεν μπορεί να ξεχαστεί.

Τι κι αν πρόλαβε να κυκλοφορήσει μόνο δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ, με το δεύτερο ουσιαστικά να προκαλεί το πρωτοφανές παραλήρημα; Η προσφορά της Amy Winehouse παραμένει ανεξίτηλη και μιλάμε ακόμα γι’ αυτήν.

Η ακαταμάχητη, εύρωστη και αξιοθαύμαστη φωνή της στην οποία δεν αντιστάθηκε κανείς, απουσιάζει έντονα από το σημερινό σκηνικό.

Ποιος άλλος, όμως, θα ήταν ο καταλληλότερος για να ξεδιπλώσει τις πτυχές του μύθου από ό,τι ο ίδιος μύθος;

Οι 10 ακόλουθες δηλώσεις παραθέτουν τις πλευρές της προσωπικότητάς της, σε μία ημέρα διόλου τυχαία. Σε μία ημέρα όπου η Βρετανίδα καλλιτέχνιδα θα συμπλήρωνε το 35ο έτος της ηλικίας της, εάν ζούσε και δεν είχε αποβιώσει σε ηλικία 27 ετών το 2011.

Οι απόψεις και οι στάσεις της για τη μουσική, τις σχέσεις των ανθρώπων, την οικογένεια, όπως παραθέτονται συγκεντρωμένες καταλήγουν σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση.

Το κορίτσι με την «άγρια» γοητεία μιλά για τον εαυτό του:

1Η κριτική στους άλλους

«Θα ήμουν χαρούμενη να τραγουδώ σε μία μπάντα που κάνει διασκευές για την υπόλοιπη ζωή μου. Και δε θα πήγαινα σε αυτά τα (τηλεοπτικά talent) show ούτε μία στο εκατομμύριο, στο δισεκατομμύριο, επειδή πιστεύω ότι η μουσικότητα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σου κρίνουν οι άλλοι.

Η μουσική είναι κάτι που έχεις με τον εαυτό σου. Ακόμα και αν οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε αυτά τα show είναι σκατά, σε ζημιώνει πραγματικά να σου λένε τι είσαι.» – στο Q Magazine, Ιανουάριος 2004.

2Η μοίρα, το κάρμα & οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων

«Πιστεύω στη μοίρα και πιστεύω ότι τα πράγματα συμβαίνουν για ένα λόγο, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει μία ανώτερη δύναμη, αναγκαστικά.

Πιστεύω πάρα πολύ όμως στο κάρμα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αγενείς άνθρωποι τριγύρω και υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου πραγματικούς φίλους.

Και οι σχέσεις με τους ανθρώπους – με τη μητέρα σου, την παραμάνα σου, το σκύλο σου – είναι ό,τι περισσότερη ευτυχία μπορείς να πάρεις στη ζωή. Εκτός από τα παπούτσια και τις τσάντες.» – στο Q magazine, Ιανουάριος 2004.

3Από την Kylie Minogue & τη Madonna στο hip hop

«Όταν ήμουν έξι ή εφτά… Μου άρεσε η Kylie (Minogue) και αγαπούσα τη Madonna. Άκουγα το «Immaculate Collection» της Madonna καθημερινά έως τα 11 και μετά ανακάλυψα τους Salt ‘n’ Pepa και τους TLC.

Αυτό ήταν (η αντίδρασή μου), “Θεέ μου… αυτή είναι η μουσική μου!” Εγώ και η καλύτερη φίλη μου Juliet ξεκινήσαμε το πρώτο μας συγκρότημα, Sweet ‘n’ Sour (Γλυκό και Αλμυρό). Ήμασταν ράπερ. Εγώ ήμουν το “Αλμυρό” φυσικά» – στον The Obserber, 2004.

4Η ειλικρίνεια

«Η μουσική είναι κάτι στη ζωή μου όπου μπορώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής και ενίοτε δε θέλω να τραγουδώ κάποια από τα τραγούδια επειδή είναι τόσο ανυπόκριτα.» – στο Q Magazine, Ιούνιος 2004.

5«Κανείς δεν μπορεί να με αγγίξει»

«Είμαι ένα κοριτσίστικο κορίτσι. Είναι απλά η μουσική μου. Είναι το μόνο πράγμα που έχω αξιοπρέπεια στη ζωή μου.

Είναι η μία περιοχή στη ζωή μου όπου μπορώ να κρατήσω ψηλά το κεφάλι μου και να πω Κανείς δεν μπορεί να με αγγίξει. Επειδή κανείς δεν μπορεί να με αγγίξει!» – στον The Obserber, 2004.

6Η απλότητα στα τραγούδια

«Είχα βαρεθεί από τις πολύπλοκες συγχορδίες και χρειαζόμουν κάτι περισσότερο άμεσο. Άκουγα πολλά γυναικεία γκρουπ από τα 50’s και τα 60’s.

Μου άρεσε η απλότητα εκείνου του υλικού. Απλά πηγαίνει στο θέμα. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι το να γράψω τραγούδια με αυτόν τον τρόπο.» – Στο ένθετο του «Back To Black», 2006.

7Αυτοβιογραφική μουσική ως διάμεσος εμπειριών

«Εάν δεν το έχω κάνει, απλά δεν μπορώ να το βάλω μέσα σε ένα τραγούδι. Πρέπει να είναι αυτοβιογραφικό. Είναι ένας εξορκισμός. Βγάζω έξω όλο μου το είναι εκεί.

Εάν δεν είχα αυτό το μέσο (σ.σ. τη μουσική) να μεταδώσω τις εμπειρίες μου, θα ήμουν χαμένη.»  – Στο ένθετο του «Back To Black», 2006.

8«Δε μου αρέσουν τα φινετσάτα συγκροτήματα»

«Δεν έχω ευρύ μουσικό φάσμα, πραγματικά. Είμαι κάπως σαν έναν ηλικιωμένο άνδρα. Είμαι κάπως επιλήσμων στο υλικό που κυκλοφορεί. Ξέρω ότι είναι cool και εκείνο που αγαπούν τα παιδιά, αλλά πραγματικά δεν το κατανοώ, ξέρεις τι εννοώ;

Ακούω πολλά doo-wop, soul και Motown γυναικεία γκρουπ των 60’s… Μου αρέσει η στάση και το δράμα τους, (αλλά) δε μου αρέσουν τόσο τα φινετσάτα συγκροτήματα. Δεν είμαι μεγάλη θαυμάστρια των Supremes. Μου αρέσουν garage γυναικεία γκρουπ όπως οι Goldie annd the Gingerbreads.» – στο XXL, 2007.

9«Αγαπώ να κάνω μουσική… αλλά…»

«Αγαπώ να κάνω μουσική και να παίζω σε συναυλίες και είμαι πραγματικά ευγνώμων για την ευκαιρία να το κάνω έτσι. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι το είδος του ατόμου που θα σκεφτεί για τα δημογραφικά.» – στο Billboard, 2007.

10«Τοποθετήθηκα εδώ για να είμαι μία σύζυγος, μία μητέρα…»

«Ξέρω ότι είμαι ταλαντούχα, αλλά δεν τοποθετήθηκα εδώ για να τραγουδώ. Τοποθετήθηκα εδώ για να είμαι μία σύζυγος, μία μητέρα και να φροντίσω την οικογένειά μου. Αγαπώ ό,τι κάνω, αλλά δεν είναι αυτό που εκεί αρχίζει και τελειώνει» – Στο Rolling Stone, 2007.

Η Amy Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983.

 

Αφήστε το σχόλιό σας