Η Adele αναφέρθηκε στην επιλόχεια ψύχωση και απευθύνθηκε σε όλες τις μητέρες.

Την επιλόχεια κατάθλιψη την έχουν ακουστά οι περισσότεροι, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν την επιλόχεια ψύχωση, για την οποία Adele θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

H Adele σύστησε τη Laura, για την οποία γράφει στο Instagram πως είναι η καλύτερη φίλη της και ότι πριν από έξι μήνες έφερε στον κόσμο τον γιο της, που βάφτισε η Βρετανίδα τραγουδίστρια.

Όπως εξηγεί, η γέννα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η φίλη της, η οποία βρέθηκε να παλεύει με την επιλόχεια ψύχωση.

Αφού η Adele μοιράστηκε το σύνδεσμο για το blog της Laura, στο οποίο η κολλητή της μιλάει για την επιλόχεια ψύχωση, κάλεσε όλες τις μητέρες να μιλούν για τα όσα τους συμβαίνουν όταν αποκτούν παιδί, γιατί έτσι μπορεί να σώσουν τη δική τους ζωή ή τη ζωή κάποιας άλλης γυναίκας.

Η επιλόχεια ψύχωση (postpartum psychosis) εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μόλις περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η απώλεια της επαφής της μητέρας με την πραγματικότητα είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Πρόκειται για μια διαταραχή με βασικά της χαρακτηριστικά την βαριά κατάθλιψη, το παραλήρημα αλλά και τις σκέψεις της μητέρας να βλάψει το παιδί της και τον εαυτό της.

Laura - Adele
Η Adele (δεξιά) με τη φίλη της, Laura (αριστερά).

Η ίδια η Laura αναφέρει στο blog της ότι η επιλόχεια ψύχωση εμφανίζεται περίπου μία φορά στις 1000 γυναίκες και τονίζει πως στη δική της περίπτωση, οι γιατροί εκτιμούν πως ίσως το γεγονός πως είχε τραυματική εμπειρία στη γέννα.

Γέννησε με καισαρική το μωρό της και μολονότι δε ήταν πρόωρο, ήταν πολύ αδύνατο λόγω ενός προβλήματος στον πλακούντα, με αποτέλεσμα η ίδια να σκέφτεται πως το παιδί της λιμοκτονούσε από την πείνα μέσα στην κοιλιά της.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εμφάνιση της επιλόχειας ψύχωσης.

Επίσης η Laura περιγράφει ότι δεν αναγνώριζε τον εαυτό της μετά τη γέννα και αισθάνονταν σαν «απατεώνας» και «εισβολέας στη ίδια τη ζωή της» και πως είχε τάσεις για αυτοκτονία και παρανοϊκές σκέψεις.

Στην πορεία, αναλύει πως μετά την παρέμβαση της οικογένειάς της, τη νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική και την κατάλληλη αγωγή, έγινε καλά και κλείνει το κείμενό της με μία φράση που απευθύνεται σε όλες τις λεχώνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη γέννα:

«Μην ντρέπεστε και μην νιώθετε άσχημα, είναι μια χημική ανισορροπία και μία ορμονική χιονοστιβάδα. ΔΕΝ είναι δικό σας λάθος. Δε χρειάζεστε να δείξετε πως είστε γενναίες και θα το περάσετε μόνες σας. Δε χρειάζεται να κάνετε τις ηρωίδες. Είστε ήδη ηρωίδες!»

 

Αφήστε το σχόλιό σας