Aφιέρωμα στους Delerium!

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,991ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
843ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

delerium
Delerium

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν ξεκινάω να κάνω ένα αφιέρωμα δεν ξέρω πως να το αρχίσω.Ξέρω ότι είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να πω.Τόσα πολλά που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σαν εισαγωγή ,μα κανένα μα κανένα στο τέλος δεν μου κάνει.

Αυτή είναι μια από αυτές τις φορές.Ίσως γιατί αντί για λέξεις θα προτιμούσα να ανοίξω το αφιέρωμα με ένα τραγούδι.Πρόκειται να μιλήσουμε για μια από της πιο μελωδικές, τις πιο επιτυχημένες, τις πιο πολύπλευρες μουσικά μπάντες.Αγαπητοί φίλοι αυτοί είναι οι Delerium!

Ταξιδεύουμε λοιπόν μέχρι το  Vancouver του Καναδά και στους ήχους και τα βήματα των Delerium!

Όλα για τους Delerium λοιπόν ξεκίνησαν τον 1987. Ένα κατ’ εξοχήν μουσικό δυο. Αλλά στην ουσία ένα είναι το βασικό της μέλος.Ο Bill Leeb.Αρχικά ξεκίνησαν σαν ένα παράλληλο project του ισχυρού industrial μουσικού σχήματος των Front Line Assembly(FLA).Σε όλη την ιστορία της μπάντας, το μουσικό ύφος τους έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα,από dark ethereal ambient trance, industrial,και ηλεκτρονική ποπ.

Όπως είπαμε οι Delerium ήταν ανέκαθεν ένα έργο δύο ατόμων, αλλά το μόνο σταθερό μέλος σε όλη την ιστορία τους είναι ο Bill Leeb. Ο Leeb ήταν προσκεκλημένος μουσικός και πρώτος υποστηρικτής των  πρωτοπόρων industrial dance Skinny Puppy, αλλά έφυγε το 1986, για να δημιουργήσει το δικό του project.Τους Front Line Assembly, με συνεργάτη τον Michael Balch. Αργότερα, οι δύο τους εργάστηκαν στο παράλληλο project των  Delerium και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album, Faces, Forms & Illusions.

Λίγο μετά ο Michael Balch εγκαταλείπει τους Delerium, αλλά και τους Front Line Assembly.Τότε ο Leeb συνεργάζεται με τον  Rhys Fulber, και οι δυο τους κάτω από την ονομασία των  Delerium κυκλοφορούν αρκετούς δίσκους,αλλάζοντας πολλά μουσικά στιλ όλα αυτά τα χρόνια.Από σκοτεινούς ήχους και  ambient σε περισσότερο χορευτικούς.

Το 1997 κυκλοφορούν το Karma.Το άλμπουμ με την μεγαλύτερη εμπορικά επιτυχία.Άλμπουμ που έχει το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι τους το “Silence”.Τραγούδι που χαρακτήρισε την εμπορική επιτυχία της μπάντας, με τα εκπληκτικά φωνητικά της Sarah McLachlan. Το 2000, τρία χρόνια μετά την αρχική έκδοση του άλμπουμ Κarma, κυκλοφόρησε μια σειρά από remixes του “Silence”, που παράγονται από μεγάλους DJ όπως του DJ Sasha and Digweed, DJ Tiësto, Airscape, Fade και άλλων,δίνοντας έναν άλλο αέρα πιο χορευτικό στο τραγούδι. Αποτέλεσμα το single να φτάσει στο # 3 στα διαγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Όμως λίγο μετά την κυκλοφορία του Karma,ο Fulber αποχωρεί και ακολουθεί άλλα ενδιαφέροντα(την παράγωγη άλμπουμ με τους P.O.D., Sarah Brightman, David Foster, και  Fear Factory).Ενώ ο Leeb συνεργάζεται με τον παραγωγό Chris Peterson και απελευθερώνουν το Poem.

Το 2003 έχουμε την επιστροφή του Rhys Fulber στο σχήμα και μαζί Leed και Fulber την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το Chimera (δισκάρα με πιο χαρακτηριστικά τραγούδια τα “After All”, “Run for It” και “Fallen”), που ακολουθείται από Nuages du Monde, το 2006.

 

Όμως οι Delerium δεν είναι μόνο ο Leed και οι συνεργάτες του.Οι Delerium σαν project έχουν πολλές συνεργασίες με πολλους τραγουδίστες.Κυρίος γυναίκες.Όπως η  Kristy Thirsk,η Sarah McLachlan,η Leigh Nash (των Sixpence None the Richer), η Lisa Gerrard (δειγματοληπτικά μόνο), η Jaël (της ελβετικής μπαντας Lunik), Camille Henderson, Nerina Pallot, Emily Haines(των Metric ), Jacqui Hunt (των  Single Gun Theory), Isabel Bayrakdarian και Harland Shelley.

 


Αντρικά φωνητικά σε άλμπουμ των Delerium πέρα από του Leed είχαμε αυτά του Matthew Sweet  στο τραγούδι “Daylight“, από το άλμπουμ Poem και του Greg Froese στο”Apparition“, που βρίσκεται στο  Nuages du Monde.Σε αυτά να προσθέσουμε και το sampler του Baaba Maal στο “Awakenings” από το Spiritual Archives.

 

Οι  Delerium επίσης συνεργάστηκαν και με τους  Mediaeval Baebes (γυναικείο μουσικό σχήμα από την Αγγλία)  στα φωνητικά του, Aria,(Poem).Τα φωνητικά είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή του τραγουδιού των Mediaeval Baebes “All Turns to Yesterday” από το άλμπουμ  Worldes Blysse. Επίσης, συνεργάζονται και σε άλλα δύο τραγούδια των Delerium απο το  Nuages du Monde το “Extollere” και “Sister Sojourn Ghost“.

 

Αν και μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι Front Line Assembly το πιο αγαπητό από τα project του  Leeb και των συνεργατών του ,οι Delerium είναι αναμφίβολα το πιο οικονομικά επιτυχημένο.

Τώρα εκτός από αυτούς τους δύο “πυρήνες”, που αφορούν έργα των Leeb, Fulber, Peterson, στην οικογένεια Balch μεταξύ των άλλων πελαμβανονται οι Equinox, Intermix, Noise Unit, Pro-Tech, και οι Synaesthesia.To 2007 Leeb και Fulber συνεργάστηκαν  με την  Leigh Nash κάτω από την ονομασία Fauxliage ,επίσης ο Rhys Fulber διατηρεί το Conjure One ένα solo project που έκανε κατά την προσωρινή αποχώρηση του από τους Delerium το 1997.

Μεγάλη στιγμή για την μπάντα ήταν όταν περιόδευσαν για πρώτη φορά το 2003 (σε αντίθεση με τους Front Line Assembly,οι  οποίοι περιόδευαν με συνέπεια σε όλη την καριέρα τους). Kristy Thirsk και Shelley Harland τραγουδούν κατά τη διάρκεια της περιοδείας.Τον Ιανουάριο του 2005, οι Delerium εμφανίζομαι στη  φιλανθρωπικού σκοπού συναυλία “One World” στο  Vancouver ,για το ασιατικό πλήγμα από το  τσουνάμι του 2004, όπου παρουσιάζουν  το “Silence” ζωντανά για πρώτη φορά με την Sarah McLachlan, η οποίος συμμετείχε επίσης στην συναυλία.

 

Τελευταία δουλεία των  Delerium είναι το “Vaice:An acustic collection”.Με ακυκλοφόρητα ακουστικά τραγούδια των Delerium και όχι μόνο…

Εδω είναι η δισκογραφια των Delerium:

* Faces, Forms & Illusions (Dossier, 1989), LP / CD
* Morpheus (Dossier, 1989), LP / CD
* Syrophenikan (Dossier, 1990), LP / CD
* Stone Tower (Dossier, 1991), LP / CD
* Euphoric (Third Mind, 1991), EP / CD
* Spiritual Archives (Dossier, 1991), CD
* Spheres (Dossier, 1994), CD
* Spheres 2 (Dossier, 1994), CD
* Semantic Spaces (Nettwerk, 1994), CD
* Karma (Nettwerk, 1997), CD
* Karma (w / bonus disc) (Nettwerk, 1997, 1999, 2000), 2CD
* Poem (Nettwerk, 2000), LP / CD
* Poem (w / bonus disc) (Nettwerk, 2000), 2CD
* Chimera (Nettwerk, 2003), CD
* Chimera (w / bonus disc) (Nettwerk, 2003), 2CD
* Nuages du Monde (Nettwerk, 2006), CD

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας