To Hit Channel επικοινώνησε με τους ανατρεπτικούς X Darawish. Τώρα θα απορείτε σε ποια γλώσσα απ’ όλες καθώς το συγκρότημα αποτελείται από Έλληνες και Ιταλούς και τραγουδάει και στην ισπανική γλώσσα! Τελικά τα βρήκαμε κάπου στη μέση και κάναμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Οι X DARAWISH ιδρύθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997 και αποτελούνται από τους Στράτο Διαμαντή, Έντσο Λεόνε, Δημοσθένη Τσάμη και Τζουζέπε Μπέρλεν. Έχουν εμφανιστεί σε εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν δώσει πάνω από εξακόσιες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ. Το 2008 κυκλοφόρησε η τελευταία δισκογραφική δουλειά τους με τοv τίτλο «Domino». Για πλήρες βιογραφικό πατήστε εδώ

 

 

Τι σημαίνει  X DARAWISH;
DARAWISH στα  αραβικά είναι ο απλός άνθρωπος, ο άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στην αναζήτηση του Θεού ενώ το Χ είναι το σύμβολο της δύσης.

Ποιό είναι το είδος μουσικής που πρεσβεύει ο ήχος σας;
Ο ήχος μας δεν νομίζω ότι πρεσβεύει κάποιο συγκεκριμένο είδος, κάποιοι μας  κατατάσσουν  στην world music, εμείς όμως έχουμε ονομάσει τις μουσικές μας  «Μπάσταρδες Μεσογειακές Μουσικές». Η ιδέα μας είναι πως αυτό που θα λάβει μια φανταστική κεραία στο κέντρο της Μεσογείου, θα είναι ήχοι και μελωδίες από  Ελλάδα, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια ,Τουρκία, Νότια Ιταλία… αυτό είναι και το είδος της μουσικής που παίζουμε ,τα μουσικά ιδιώματα της μεσογείου, μπασταρδεμένα από τους θορύβους της εποχής μας.

Ποιούς καλλιτέχνες ή ποια τραγούδια θα προτείνατε σε κάποιον να ακούσει ώστε να «μυηθεί» στην μουσική σας;
Πρίν  γράψουμε τα πρώτα μας τραγούδια , ακούγαμε φανατικά τους Dissidenten , τους 3 mustaphas 3, τους Rainarai, τον Cheb Hasni,τον Franco Battiato, τους Les Negresses Vertes, τον Νusrat fateh ali khan,  την Νatacha Atlas , τους  Area. Aκούγοντας κάποιος λίγο απ όλα αυτά ίσως να τα κατάφερνε να μας καταλάβει.

Πως συναντήθηκαν ένας Έλληνας και ένας Ιταλός και είπαν να παίξουν μαζί μουσική;
Ο Στράτος και ο Έντσο σπούδαζαμε στο Μπάρι της Ιταλίας και συναντήθηκαμε σε ένα από τα πολλά πάρτι όπου έπαιζαν μουσική διάφοροι φοιτητές στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα  . Μαζί με έναν Άραβα και δυό ακόμη Ιταλούς φτιάξαμε τότε τους Al Darawish ένα πολυεθνικό μουσικό σχήμα με το οποίο εκτός από δύο δίσκους με πωλήσεις πάνω από 30.000 αντίτυπα φτάσαμε να κάνουμε πάνω από 80 συναυλίες το χρόνο και να ζούμε πραγματικά μόνο για τη μουσική.
Όταν οι Al Darawish το 1996 διαλύθηκαν φτιάξαμε τους X Darawish  μαζί με τους Άντζελο Πανταλέο , Κωστή Μαραβέγια και Ντομένικο Ρίκο.

Στα πρώτα μέλη της μπάντας ανήκει και ο Κωστής Μαραβέγιας. Πως προέκυψε η συνεργασία;
Ο Κωστής τότε έπαιζε μουσική σε κάποιες γιορτές Ελλήνων φοιτητών. Μας άρεσε και του ζητήσαμε να δοκιμάσει μαζί μας.

Διατηρείτε ακόμα επαφές;
Όχι πια. Ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους.

No Tengo Gana de Trabajar! Ο ήρωας του τραγουδιού, Μουσταφά, που τρέχει να βγάλει το ψωμί του, μήπως είμαστε τελικά όλοι εμείς;
Φυσικά είμαστε όλοι εμείς. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μας κάνουν  για πάντα δούλους και το κατάφεραν μέσω του ΔΝΤ. Βέβαια υπήρξε μια δεκαετία περίπου προετοιμασίας, με εύκολα δάνεια, χρηματιστήρια, αυτοκίνητα ,κινητά… και τώρα ο Μουσταφά μόνο μπορεί να μας σώσει!

Το τελευταίο σας άλμπουμ «Ντόμινο» κυκλοφόρησε το 2008. Έχει περάσει καιρός από τότε…
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια! Ετοιμάζουμε πολλά καινούργια πράγματα τα οποία δεν θέλουμε να βιαστούμε να τα βγάλουμε προς τα έξω πριν ωριμάσουν. Το βασικό για ένα συγκρότημα είναι οι συναυλίες και η επικοινωνία με το κοινό και όχι τόσο το αν θα βγάζει συχνά κάποια άλμπουμ. Πάντως βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση.

Ο τίτλος του άλμπουμ είναι χαρακτηριστικός της σύνθεσης σας! Τελικά Έλληνες και Ιταλούς, τι μας κάνει μια φάτσα;
Δεν είμαστε μία φάτσα! Άλλωστε αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως όταν κάποιος από τους δύο κάνει κάποια πονηριά. Έχουμε και οι δύο λαοί παρόμοιο ταμπεραμέντο, ευρηματικότητα αγάπη για τη θάλασσα και τον ήλιο . Στην περίπτωση όμως των X Darawish χρειάστηκαν πολλά χρόνια φιλίας και αγάπης για να φτάσουμε  να παίζουμε οι Έλληνες, ταραντέλες σαν Ιταλοί και οι Ιταλοί, να χορεύουν χασάπικο σαν Έλληνες, με νταλκά και πάθος.

Έχετε μοιραστεί την σκηνή με καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Nick Cave, James Taylor, Elvis Costello! Γνωρίσατε προσωπικά κάποιον από αυτούς;
Απλά συμμετείχαμε στα ίδια φεστιβάλ και μοιραστήκαμε την ίδια σκηνή.

Η δυναμική σκηνική παρουσία σας είναι κάτι χαρακτηριστικό των X Darawish! Από που πηγάζει αυτή η ενέργεια;
Η σκηνή είναι ένας ιερός χώρος για μας. Προσπαθούμε να βγάλουμε όλα όσα  έχουμε ζήσει, μελετήσει και δουλέψει σε κάθε συναυλία. Κάθε φορά που παίζουμε, μεταμορφωνόμαστε έστω για τις 2 περίπου ώρες που γίνεται αυτό, σε πραγματικούς  ντερβίσιδες και αυτό είναι που μας δίνει όλη αυτή την ενέργεια .

Επόμενες ζωντανές εμφανίσεις;
Στις 25 Ιουνίου παίζουμε στο Μπάρι της Ιταλίας και το καλοκαίρι υπάρχουν  κάποια Φεστιβάλ χωρίς δυστυχώς να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Μιας και το τραγούδι σας «Bomba Nucleare» είναι επίκαιρο λόγω του θέματος στην Ιαπωνία. Ποιά είναι η γνώμη σας για όλα αυτά τα γεγονότα;
Η Ιαπωνία δεν φταίει. Εμείς τι θα κάναμε αν αύριο μας έλεγαν ότι μας σβήνουν το (υποτιθέμενο) χρέος , αν επιτρέψουμε την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλα τα νησιά μας. Δεν ξέρω και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κάναμε και πολλά για να το αποτρέψουμε. ΕΛΠΙΖΩ  και εύχομαι ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.

Τι προβλέπετε για το μέλλον;
Για το μέλλον των X Darawish θα ήθελα να έχουμε λίγη τύχη παραπάνω και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει, γιατί το καλό με την τύχη είναι ότι πάντα αλλάζει. Όσον αφορά το γενικότερο άμεσο μέλλον… Dum spiro spero!!

Περισσότερα για τους X Darawish θα βρείτε στις ιστοσελίδες: Επίσημη Ιστοσελίδα, MySpace

Αφήστε το σχόλιό σας