Black Gold η συνέντευξη των Stereo MCs στην ιστοσελίδα μας!

 

Το διάσημο συγκρότημα από το Λονδίνο, μίλησε στο Hit Channel μέσω του τραγουδιστή του Rob Birch, με τον οποίο και συζητήσαμε για τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει τα 26 χρόνια που βρίσκεται στην μουσική σκηνή, για την άποψη του τόσο σε πολιτικά όσο και κοινωνικά θέματα αλλά και για την Ελλάδα, της οποίας πάντα δηλώνουν θαυμαστές.

 

Οι Stereo MCs δημιουργήθηκαν το 1985 στο Clapham του Λονδίνου και αποτελούνται από τους Rob B (Rob Birch), The Head (Nick Hallam) και Ian If (Ian Frederick Rossiter). Έγιναν γρήγορα διάσημοι με ένα από τους κύριους λόγους να είναι ο διαφορετικός ήχος τους, ο οποίος κινείται ανάμεσα στο Hip Hop και την ηλεκτρονική μουσική. Από τα πιο γνωστά τραγούδια τους είναι το Deep, Down and Dirty και Black Gold.

 

Ας δούμε τί μας δήλωσε ο Rob και τα νέα που μας μετέφερε για την επόμενη  εμφάνιση τους στη χώρα μας.

 

Stereo MCs από το 1985! Τι συνδέει το γκρουπ και σας οδηγεί στην επιτυχία;

Πάνω από όλα η πηγή.

 

Τον Μάρτιο κυκλοφορεί ο νέος σας δίσκος. Τι θα μας αποκαλύψετε για αυτόν;

Νέες συνεργασίες, νέες εμπνεύσεις, νέο στυλ, νέα ελευθερία, νέα καλοκαιρινά jams.

 

Σε κάθε δίσκο σας, ο ήχος ακούγεται «φρέσκος» και οι στίχοι είναι επίκαιροι αλλά πάντα με το μοναδικό στυλ των StereoMCs. Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη να δημιουργήσετε μουσική;

Είναι ένα θέμα να πάρει τον δρόμο του και δεν το σκέφτομαι πολύ σκληρά. Όταν κάνουμε μια συναυλία, μπορεί να αισθάνομαι λίγο νευρικός, σαν να έχω να αντιμετωπίσω κάποιο μεγάλο φόβο, αλλά από τη στιγμή που είμαι στο μικρόφωνο και νιώθω την ενέργεια του πλήθους, η στάση μου είναι σωστή και βαράει η μουσική, η αγάπη του να κάνω όλο αυτό με συνεπαίρνει.

 

Μετά το Deep Down and Dirty (2001) αποχωρήσατε από την Universal ώστε να είστε ανεξάρτητοι. Για ποιο λόγο πήρατε αυτή την απόφαση; Ο τρόπος που λειτουργούν οι εταιρίες είναι εμπόδιο για τη  δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη;

Αν είσαι σε ένα major label απαιτούν συνήθως ένα ορισμένο έλεγχο και όσο πιο εμπορικά προσανατολισμένη είναι, τόσο μεγαλύτερη πίεση σου ασκούν, μέχρι να σου φορέσουν τον ζουρλομανδύα.  Η Island/Universal είναι καλή εταιρία αλλά τη στιγμή που αποχωρήσαμε δεν τράβαγε.

 

Γιατί άλλοι καλλιτέχνες δεν εγκαταλείπουν τέτοιες εταιρίες; Φοβούνται ότι δεν θα είναι τόσο διάσημοι;

Νομίζω ότι πολλοί επιτυχημένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν επιτύχει χωρίς τη βοήθεια μιας μεγάλης εταιρίας. Το κυρίως θέμα είναι ότι μια μεγάλη εταιρία είναι καλή για την προώθηση και τη στήριξη του καλλιτέχνη αλλά διαρκεί όσο και η επιτυχία σου. Αν θες μακροβιότητα, τότε είναι απαραίτητο να δράσεις ο ίδιος.

 

Ο κόσμος μας είναι σε κρίση. Όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική. Τι πιστεύετε μας οδήγησε σε όλο αυτό;

Είμαστε εκεί που είμαστε, γιατί εκεί είναι που στρέφουμε τις ζωές μας και τις σκέψεις μας.

 

Εσείς πως βλέπετε την κρίση(;) στην Βρετανία;

Μεγάλοι οργανισμοί, πεινασμένοι για κέρδη, αγνοώντας την ευημερία των απλών ανθρώπων χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν. Τα αφεντικά των τραπεζών λαμβάνουν μεγάλα ποσά οδηγώντας κορυφαίες επιχειρήσεις στην καταστροφή. Δήμαρχοι και πολιτικοί μένουν αμίλητοι  και χρησιμοποιούν τον λόγο τους μόνο για να αποκτήσουν περισσότερη  ισχύ και χρησιμοποιούν την εξουσία για να γεμίσουν τις τσέπες τους. Η κοινωνία κατηγορεί την νεολαία για βίαιη κουλτούρα χωρίς να ρωτήσει ποτέ με τι τάισε τα παιδιά της για να μεγαλώσουν. Παιδιά που δεν έχουν πουθενά να παίξουν και έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης. Φαίνεται ότι όσο ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο τόσο απομακρυνόμαστε από την ενέργεια που ενώνει όλα τα έμβια όντα.

 

Πώς νιώθατε όταν ξεκινήσατε την πρώτη σας παγκόσμια περιοδεία;

Μέχρι τώρα δεν έχουμε περιοδεύσει τον κόσμο αλλά έχουμε κάνει μια καλή αρχή. Όταν ξεκινήσαμε μεγάλες περιοδείες, στις αρχές του ’90, απλά έφτιαξα τη βαλίτσα μου, κοίταξα το πρόγραμμα και είδα ότι είχα μία μέρα στο σπίτι για κάθε τριάντα-εξήντα που θα είμαι μακριά., πήρα τις βιταμίνες μου και λαχταρούσα να είμαι στη σκηνή, με το καταφύγιο ή ιερό μου, τη μουσική.

 

Ποιό είναι το συναίσθημα του να βρίσκεσαι σε ένα ξένο μέρος και να είσαι αναγνωρίσιμος παντού;

Όταν ταξιδεύεις πολύ έχεις την τάση να είσαι ενήμερος για το συναίσθημα μέσα σου, είτε είσαι σπίτι είτε όχι, και αυτό το συναίσθημα πρέπει να είναι το μέρος που είσαι. Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με θέματα όπως η φήμη καθώς κρύβουν αυτό που πραγματικά είσαι. Είμαι ένας κανονικός τύπος από την Μεγάλη Βρετανία, αρκετά τυχερός που έχω μια ζωή που έχει να κάνει με τη μουσική, μαζί με κινήματα, επιρροές, τεχνολογικές  επαναστάσεις και γενιές. Αν κάποιος με γνωρίζει ή όχι; Αυτό αλλάζει και είναι αποτέλεσμα της δημοτικότητας η οποία έρχεται και φεύγει όπως ένας εραστής που αλλάζει γνώμη!

 

Τι σας κάνει τόσο προσιτούς σε όλους, ειδικότερα στους θαυμαστές σας;  Μερικοί καλλιτέχνες δεν είναι και τόσο…

Αυτό που ξέρω είναι ότι αγαπώ μια καλή νότα, μια καλή βόλτα και να πηδάω στην ενεργειακή λίμνη.

 

Τι κάνει ένα καλλιτέχνη να φέρεται αλλόκοτα; Γιατί τρελαίνονται όταν γίνονται διάσημοι;

Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για αυτό. Πρέπει να το εμπειριώσεις. Αυτόν τον καιρό είναι μια βιομηχανία το να είσαι celebrity. Δεν είναι δικό μου θέμα και δεν πρόκειται να το προωθήσω στην δική μου ζωή. Οφείλω τα πάντα στην μουσική και στο καθοδηγητικό πνεύμα. Έχω ακούσει πολλά για την φήμη και έχω ζήσει κάτι από αυτό. Αυτό που έμαθα είναι πως είναι το λάθος μέρος να χάσεις τον εαυτό σου.

 

Έχετε άριστη σχέση με τους Έλληνες θαυμαστές σας. Υπάρχει χημεία ανάμεσα μας;

Οπωσδήποτε. Αισθάνεστε την άνοδο του ρυθμού.

 

Πότε θα σας δούμε ξανά στην Ελλάδα για συναυλία ή διακοπές; Θα σου άρεσε να ζήσεις εδώ;

Προφανώς πιο σύντομα από ότι νομίζετε. Προς το παρόν συζητούμε κάποιες συναυλίες και DJsets. Θα λάτρευα να περάσω περισσότερο χρόνο εκεί.

Καλή χρονιά και αγάπη και ειρήνη για το 2011.

Rob Birch, StereoMCs.

 

Περισσότερα για τους Stereo MCs θα βρείτε στις ιστοσελίδες:  MySpace, facebook

Αφήστε το σχόλιό σας