Ο Θεσσαλονικιός rapper, Sanjuro λίγο καιρό μετά την επιτυχημένη του εμφάνιση στα Mad Awards, μαζί με τους Onirama, για το αγαπημένο  τραγούδι «Να την Προσέχεις«, μίλησε στο Hit Channel για την αγάπη του κόσμου προς το τραγούδι του, τα σχέδια του αλλά και από που προέρχεται το όνομα του!

 

Μάλιστα μας εξιστορεί όλο το «παρασκήνιο» πίσω από την συνεργασία με τους Onirama αλλά και γιατί επέλεξε το rap ως τρόπο έκφρασης! Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε:

 

Μιλάμε λίγο καιρό μετά την εμφάνιση σου στα Mad Awards. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Πρωτόγνωρη και όμορφη. Ειδικά όταν ξεκίνησα να τραγουδάω και ένιωσα την ζεστή  ανταπόκριση από το κοινό, και τις φωνές τους να με συνοδεύουν σε κάθε στίχο ήταν κάτι απερίγραπτο. Από ‘κει και πέρα όσον αφορά την ίδια την διοργάνωση, πρέπει κάποιος να το δει από κοντά για να καταλάβει. Από τεχνικής μέχρι αισθητικής άποψης, υπήρξε απίστευτη οργάνωση. Εύχομαι να μπορέσω στο μέλλον να παρευρεθώ ξανά στα Mad Awards.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τους Onirama;
Η συνεργασία αυτή οφείλεται στο MAD TV και πιο συγκεκριμένα στον διευθυντή ρεπερτορίου Νίκο Τάγη και στην αγάπη του για το τραγούδι  «Να την προσέχεις». Ο Νίκος ήρθε σε επαφή με μένα και τους συνεργάτες μου προτείνοντας μας να γίνει κάποιο remix του τραγουδιού από κάποιο συγκρότημα, ώστε να παρουσιαστεί στα Mad Awards. Η πρώτη του σκέψη ήταν οι Onirama. Το θεωρήσαμε πολύ καλή ιδέα και αμέσως έγινε η αντίστοιχη πρόταση στους Onirama οι οποίοι με την σειρά τους συμφώνησαν. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε από κοντά και τα «βρήκαμε» αμέσως. Τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά.

Οι στίχοι του «Να την προσέχεις» είναι εμπνευσμένοι από κάποια αληθινή ιστορία;
Όλα μου τα τραγούδια περιγράφουν καταστάσεις και εμπειρίες που έχω βιώσει. Έτσι είναι και με το «Να την προσέχεις». Δεν είμαι καλός στο να φτιάχνω ψεύτικες ιστορίες, αλλά ακόμα και αν είχα αυτή την ικανότητα δεν θα την χρησιμοποιούσα στους στίχους μου. Για μένα αυτό είναι και ένας άγραφος νόμος, να εκφράζω το ποιος είμαι πραγματικά.

Λοιπόν, το όνομα σου προέρχεται από τον ήρωα του Kurosawa; Γιατί το επέλεξες;
Καταρχήν ο Akira Kurosawa είναι αναμφίβολα μια σκηνοθετική ιδιοφυΐα. Όσες ταινίες του είχα την τύχη να παρακολουθήσω μέχρι και τώρα, ήταν μπροστά από την εποχή τους και πάντα είχαν κάτι να με διδάξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί σημαντικοί σκηνοθέτες της δύσης επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτόν. Τον «Sanjuro» στην ταινία «Yojimbo» τον υποδύεται ένας επίσης κορυφαίος άνθρωπος της τέχνης,  ο Toshiro Mifune. Αυτό που με γοήτευσε σε αυτόν τον χαρακτήρα είναι κάτι πολύ απλό. Η πίστη του στις ηθικές αρχές και η δυνατή αίσθηση της φιλίας που τον διακατείχε. Αυτές οι αξίες είναι πολύ σημαντικές για μένα και προσπαθώ να ζήσω την ζωή μου βασισμένος σε αυτές. Και λέω «προσπαθώ» γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο ειδικά στα χρόνια που ζούμε. Οπότε μπορείς να θεωρήσεις ότι το όνομα «Sanjuro» αποτελεί μια υπενθύμιση και ένα ταρακούνημα, για τις φορές που «χάνω τον δρόμο μου».

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά πριν αρκετά χρόνια, κάπου στα τέλη του 90. Όσο  αναπτυσσόταν η τεχνολογία γινόταν ακόμα πιο εύκολο για μένα να υλοποιήσω αυτά που ήθελα πάνω στην μουσική. Όταν πλέον είχα στα χέρια μου ένα αξιοπρεπές υλικό ανέβασα τα τραγούδια μου στο ίντερνετ. Υπήρξε αποδοχή της μουσικής μου από πολλούς ανθρώπους πράγμα που με βοήθησε να συνεχίσω μέχρι και σήμερα με πιο επαγγελματικά μέσα. Στην καρδιά όμως παραμένω «ερασιτέχνης» για να μην ξεχνάω από που ξεκίνησα.

Τι σε τράβηξε στο να εκφραστείς μέσω του rap;
Το rap το ανακάλυψα στις αρχές της εφηβείας μου και όταν είσαι έφηβος όλα μέσα σου «βράζουν»,  είτε αυτό έχει να κάνει με τα συναισθήματα σου είτε με το τρόπο που αντιμετωπίζεις την κοινωνία. Τα πρώτα ελληνικά hip-hop συγκροτήματα,  κατά κάποιο τρόπο μου ξεδιάλυναν την μπερδεμένη εικόνα που είχα τότε για την ζωή. Ταυτίστηκα με τον τρόπο έκφρασης τους και βρήκα μια «οικογένεια» να με καταλαβαίνει χωρίς να χλευάζει το νεαρό της ηλικίας μου και τις προσωπικές μου ανησυχίες.

Τι σε ωθεί συνήθως να γράψεις στίχους;
Η ζωή η ίδια και κυρίως η ανάγκη να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου. Τις περισσότερες φορές μου είναι πιο εύκολο να εκφραστώ πάνω στο χαρτί απ’  το να μιλήσω σε κάποιον για αυτά που με «τρώνε». Ίσως γιατί ακόμα και η πιο άσχημη κατάσταση, όταν «ντύνεται» με στίχους φαντάζει να έχει μια γλυκιά ομορφιά.

Ετοιμάζεις νέο υλικό;
Ναι, ασχολούμαι με καινούριο υλικό, αλλά το πότε θα έχω έτοιμο κάτι, δεν το ξέρω ούτε εγώ. Γενικά είμαι απρόβλεπτος με την μουσική, άλλωστε η διάθεση και η έμπνευση είναι απρόβλεπτες από μόνες τους. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η πρώτη μου επίσημη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Sanjuro – Να την προσέχεις» από την εταιρία Final Touch-διανομή Universal, η οποία περιέχει παλιά αλλά και κάποια καινούρια κομμάτια.

Στο μέλλον θα υπάρξει κάποια παρόμοια συνεργασία, όπως αυτή των Mad awards;
Αυτό δεν το ξέρω, βλέποντας και κάνοντας. Γενικά έχω στο μυαλό μου καλλιτέχνες με τους
οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ και πιστεύω θα ταιριάζαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας. Το μέλλον θα δείξει.

Οι επόμενες εμφανίσεις σου;
Δεν εμφανίζομαι κάπου σταθερά, αλλά lives γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα ήμουν στο Κιλκίς και τα αμέσως επόμενα είναι στην Πτολεμαΐδα την 1η Δεκεμβρίου και στην Ονειρούπολη Δράμας στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Ευχαριστούμε τον Sanjuro για τον χρόνο του. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο facebook fanpage του.

Αφήστε το σχόλιό σας