Ο Monsieur Minimal παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω του Coca-Cola Soundwave και τα τελευταία πέντε χρόνια μας χαρίζει όμορφες indie pop δημιουργίες, από τις οποίες δεν λείπουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ ενώ τραγούδια του ακούγονται σε εκπομπές του αμερικάνικου MTV, ενώ έχει παρουσιάσει την δουλειά του και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

 

Αυτό τον καιρό δίνει συναυλίες αν την Ελλάδα και ετοιμάζεται να μπεί στο στούντιο για την ηχογράφηση του νέου του αγγλόφωνου άλμπουμ. Το Hit Channel επικοινώνησε μαζί του, λίγες μέρες μετά την εμφάνιση στο Μουσείο Ακρόπολης και σας μεταφέρει τα όσα ενδιαφέροντα μας δήλωσε:

 

 

Μιλάμε λίγο καιρό μετά την συναυλία σου με τον Moby! Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Εξαιρετική ευκαιρία και μεγάλη εμπειρία να παίζεις πλάι σε έναν καλλιτέχνη που θαυμάζεις από την εφηβεία σου. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Το αξιοσημείωτο είναι πως μετά το τέλος της συναυλίας ο Μoby ανέφερε στο twitter  του ,εκτός από τα ευχαριστήρια του για το κοινό της Θεσσαλονίκης, τα εύσημα του στο support group , ότι ήταν πολύ καλό και του άρεσε πολύ. Όπως καταλαβαίνεις η επιβράβευση ήταν πολύ μεγάλη όπως και από το κοινό της Θεσσαλονίκης φυσικά που με τίμησε με την παρουσία του και την συμμέτοχη του κατά την διάρκεια της δίκης μου εμφάνισης.

Με βάση τις «ηλεκτρονικές πινελιές» που ντύνουν την μουσική σου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Moby είναι μια επιρροή στον ήχο σου;
Ναι φυσικά. Απο το «Early Underground» ακόμα και το  «Animal Rights» πιο παλιά μέχρι και το «Play».

Ποιους καλλιτέχνες θα θεωρούσες «υπεύθυνους» για την μουσική σου;
Είχα πολλά ακούσματα και επιρροές (θέλω να πιστεύω ότι είχα και έχω πάντα τα αυτιά μου ανοιχτά σε ότι καλό υπάρχει και χωρίς κανένα κόμπλεξ) τα μουσικά ακούσματα  πάντως που με επηρέασαν περισσότερο είναι αυτά της  indie pop, alternative grunge, electronicα αλλά και disco σκηνής (λατρεύω την δεκαετία του 80 και την αισθητική της). Ονόματα όπως Moby ,jj-Johansson, Pulp, Belle and Sebastian, Antony and the Johnson, Jens Lekman, Nirvana, Pearl Jam, Placebo, Radiohead, Sonic Youth μεχρι και Tool αλλά και Michael Jackson και George Michael, είναι μερικά από τα αγαπημένα μου. Όλα αυτά και πολλά από τα νεότερα όπως trentemoller, Ulrich Snaus  και νεότερα μουσικά ρεύματα όπως η techno-house μουσική σκηνή της Γερμανίας (kompact) και τώρα τα ρεύματα του synth disco pop (hot chip, empire of the sun, Rapture, Washed out).

Από τα τραγούδια σου πάντα εκπέμπει ένα όμορφο άρωμα νοσταλγίας. Τι είναι αυτό που εκφράζει μέσα από αυτά ο Monsier Minimal;
Ιστορίες  μου μιλούν για έρωτες. Kι όταν μιλώ για ερώτα δεν εννοώ  μόνο για αυτό που εύκολα καταλαβαίνουμε όλοι και ίσως κάποιες φορές είναι και ο σημαντικότερος. Μιλώ  γενικότερα για την ομορφιά της  ζωής και της καθημερινότητας  μας  που μπορεί αυτή να είναι κάποιες  φορές  πιο φωτεινή και κάποιες άλλες πιο εσωτερική και σκοτεινή. Για τον έρωτα που συνδυάζεται με την ευτυχία μέσα από μια όμορφη εικόνα, τον έρωτα για την καλαισθησία και την αισθητική. Τον έρωτα μέσα από μια φιλική στιγμή, μέσα από μια ολοκληρωμένη οικογενειακή θαλπωρή . Απλές έννοιες με ατελείωτη σημασία.

Μια από τις δημιουργίες σου που με έχουν εντυπωσιάσει είναι το «Call Girl». Νομίζω ότι ο τίτλος λέει πολύ περισσότερα από τους στίχους του τραγουδιού. Προσωπικά πιστεύω ότι απλά άφησες χώρο στον καθένα να πλάσει ο ίδιος αυτή την ιστορία, καθοδηγώντας τον με λίγες λέξεις και δίνοντας το συναίσθημα μέσω της μουσικής.
Το συγκεκριμένο τραγούδι ντύθηκε κατά την άποψη μου άψογα με εικόνα από τον φίλο μου και σκηνοθέτη Μάριο Σπυρογλου. Εκεί υπήρχε μια μικρή καθοδήγηση, αλλά γενικότερα το κομμάτι έχει μια αόριστη έννοια.

Πως βλέπεις την μουσική σκηνή της χώρας μας; Δίνεται χώρος στους νέους καλλιτέχνες;
Αρκετά ελπιδοφόρα, και δεν μιλώ μόνο για αυτά που καταφέρνουν τελικά να ακουστούν σε ένα ευρύτερο ή μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού. Υπάρχουν πολύ καλές ελληνικές παράγωγες πλέον, τόσο στο επίπεδο της σύνθεσης όσο και στο τελικό στάδιο της μουσικής επεξεργασίας( παραγωγής). Προσωπικά  ζηλεύω, με την καλή έννοια, αρκετές από αυτές και αυτό με κάνει να προσπαθώ και εγώ για κάτι ακόμα καλύτερο .

Το γαλλογερμανικό κανάλι Arte TV σε κάλεσε να παρουσιάσεις το «Lollipop», το αμερικανικό MTV χρησιμοποιεί τα τραγούδια σου για τις εκπομπές του και εταιρίες του εξωτερικού για τις διαφημίσεις τους. Στην Ελλάδα βλέπεις ανάλογη ανταπόκριση;
Όλα τα παραπάνω είναι μια από κοινού προσπάθεια με την εταιρία μου που έχει να κάνει με την προσπάθεια μας να ξεπεράσουμε τα Ελληνικά σύνορα. Το ίδιο φυσικά επιδιώξαμε και στην Ελλάδα και είχε μεγάλη ανταπόκριση στον βαθμό που μας αναλογεί φυσικά. Δεν έχω παράπονο, τόσο το ελληνικό κοινό όσο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας τα όποια αναπαρήγαγαν σε ικανοποιητικό, αλλά όχι υπερβολικό βαθμό, αγκάλιασαν την μουσική μου με μεγάλο σεβασμό.

Το πρώτο σου άλμπουμ ήταν αγγλόφωνο. Στην συνέχεια ήρθε το «Πάστα Φλώρα» με ελληνικό στίχο και για το τρίτο σου άλμπουμ ετοιμάζεις τραγούδια με αγγλικό στίχο. Σε τι οφείλεται αυτή η εναλλαγή;
Είναι δυο άλμπουμ τα όποια κυκλοφόρησαν από την The sound of everything σε διαφορετική γλώσσα αλλά με κοινό τόπο την μουσική. Είναι τραγούδια που γραφτήκαν πολύ κοντά, ως προς τον χρόνο και τα συναισθήματα, μεταξύ τους. Το «Lollipop» αποτελούσε όνειρο ζωής. Από την εφηβεία μου ακόμα επιδίωκα αυτή την στιγμή (οπου θα καταφέρω να κυκλοφορήσω ένα δίσκο με όλες τις έως τότε μουσικές που είχα πλάσει στο μυαλό μου). Μουσικά είναι στην ουσία ένα compilation από 11 διαφορετικά μεταξύ τους, σαν ύφος, κομμάτια. Όλα μέσα στα πλαίσια της καθαριστικής indie»pop» αισθητικής με κάποιες αισθητές ηλεκτρονικές παρεμβάσεις. Το «Παστά Φλώρα» είναι η κατά το ήμισυ μουσική μου συνέχεια . Μουσικά συνεχίζεται η ανεμελιά της καθαριστικής ποπ μέσα απο το ομώνυμο κομμάτι και φτάνει άλλες φορές την electronica και tech house μεχρι τα όρια του post rock. Η μουσική για μένα είναι η βάση, τον στίχο τον χρησιμοποιώ περισσότερο σαν ένα επιπλέον όργανο. Δεν αλλάζει η  αισθητική της μουσικής. Υπάρχουν μουσικές διαφορές αναφορικά με το Lollipop και αυτό μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό πάντα στα πλαίσια της δικής μου αισθητικής και εξέλιξης της μουσικής μου. Τα υπόλοιπα στο επερχόμενο αγγλόφωνο άλμπουμ.

Για πότε περίπου να περιμένουμε την κυκλοφορία του;
Αυτή την περίοδο  θέλω να μπω στο στούντιο για το επόμενο μου άλμπουμ. Έχω μαζέψει αρκετό υλικό για το οποίο  νιώθω αρκετά ικανοποιημένος. Θα είναι αγγλόφωνο πάλι και μουσικά θα είναι μια εξέλιξη ως προς το ύφος του σε σχέση με τα 2 προηγούμενα . Ίσως λίγο πιο άγριο κάποιες στιγμές, πιο σκοτεινό σε μερικά σημεία, με την  ίδια όμως αισιόδοξη ποπ αισθητική εκεί που πρέπει. Ένα συνονθύλευμα  διαφόρων μουσικών επιρροών το οποίο ελπίζω να αποτυπωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη του 2012 μαζί με 2 ή 3 video clip.

Εμφανίζεσαι μόνος στη σκηνή, με την συνοδεία μουσικών οργάνων. Είναι κάτι που έχεις επιλέξει για συγκεκριμένους λόγους;
Στην σκηνή εμφανίζομαι είτε μόνος πλαισιωμένος από ακόμα ένα άτομο στο laptop, είτε πλαισιωμένος από περισσότερους μουσικούς (αυτό στα πλαίσια της μπάντας που δημιούργησα πρόσφατα και εγκαινιάσαμε την παρουσία μας με ένα εκπληκτικό live στο νέο μουσείο της Ακρόπολης).

Επόμενες ζωντανές εμφανίσεις;
Θα γίνουν κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τόσο με την  νεοσύστατη μου μπάντα όσο και το ηλεκτρονικό  project και ίσως και σε κάποιες  άλλες πόλεις της επαρχίας. Παράλληλα είμαστε κοντά να κλείσουμε ένα live στην πόλη του Παρισιού μέσα στον Δεκέμβριο στα πλαίσια της περσινής προσπάθειας μου όπου εμφανίστηκα στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.

 

Ευχαριστούμε τον Monsieur Minimal για τον χρόνο του. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες: Επίσημη Ιστοσελίδα, facebook fanpage, MySpace

Αφήστε το σχόλιό σας