Λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η λειτουργία του Hit Channel έφτασε η στιγμή για το πρώτο μας live report, που δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση δίσκου των Cyanna, για το End Is Near. Εμφανώς ψαρωμένος και σε φάση ΔενΞέρωΤιΜουΓίνεται πήγα στο Κ44 και συνάντησα τα παιδιά. Το αρχικό μου άγχος σβήστηκε από την άκρως φιλική συμπεριφορά των μελών της μπάντας. Η αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν για την συνέχεια του όλου πράγματος ήρθε την επόμενη μέρα. Στην πρώτη γραμμή της επίσημης ιστοσελίδας των Cyanna ήταν το κείμενο και οι φωτογραφίες μου από το live! Αυτούς τους λίγους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε έχω γράψει δεκάδες reports πλέον, όμως πάντα η… πρώτη φορά είναι η αξέχαστη.

 

Οι Cyanna δημιουργήθηκαν το 2002 και αποτελούνται από τους: Nick Sid (πιάνο, synth), Spyreas Sid (φωνητικά), Anthony (κιθάρες), Jason (drums) και Nais (μπάσο). Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους ενώ έχουν συνεργαστεί με την Δήμητρα Γαλάνη στο album της «Πίξελ». Έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Ευρώπης ενώ έχουν μοιραστεί την σκηνή με καλλιτέχνες όπως οι MGMT, The Stranglers, IAMX, Fischerspooner και Gorillaz Soundsystem.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας των Cyanna;
Ήμασταν μια ομάδα καυλωμένων με τη μουσική εφήβων που προσπαθούσαν να βρουν μια ισορροπία στη αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος και γιατί το επιλέξατε;
Η Cyanna είναι η μούσα μας. Θέλαμε μια γυναίκα μες στη μπάντα και έτσι την έχουμε πάντα μαζί μας.

Στη μουσική που δημιουργείτε, ακούμε κυρίως rock n’ roll και electro στοιχεία. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;
Είναι ένα μείγμα αυτών που προανέφερες. Δε μας ενδιαφέρουν οι αυστηρές ηχητικές ταμπέλες, παρά μόνο η αίσθηση ότι υπάρχει μια ταυτότητα δική μας.

Ποιοί καλλιτέχνες επηρεάζουν τη μουσική σας; Θα προσπαθούσατε να αναμίξετε κάποιους αγαπημένους σας από αυτούς για να βγάλετε ένα ξεχωριστό ήχο και αν ναι ποιοί θα ήταν αυτοί;
Οι Danzig, ο Johnny Cash, οι AC/DC, οι BRMC, οι Prodigy, οι Editors, οι Cult. Η ανάμιξη των επιρροών μας από όλους αυτούς και άλλους τόσους γίνεται ούτως ή άλλως και το αποτέλεσμα είναι αυτό που κάνουμε. Δεχόμαστε διαρκώς κύματα ιδεών που προσπαθούμε να διοχετεύσουμε στο δικό μας όραμα.

Το 2008, το «Shine» κέρδισε μία υποψηφιότητα στην κατηγορία GreekAct για το MTV European Music Awards 2008. Στη συνέχεια επιλέχθηκε για το διαφημιστικό σπότ μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Απ’ όσο γνωρίζουμε κάποιος από την εν λόγω εταιρεία άκουσε το κομμάτι στο ραδιόφωνο (ήταν ήδη 1 χρόνος που είχε κυκλοφορήσει το album «Just A Crash») και ήταν αυτό που έψαχναν για να επενδύσουν τη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας. Από ‘κει και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους μέσω της δισκογραφικής μας και της διαφημιστικής εταιρείας. Δεν υπάρχει κάποια φοβερή ιστορία από πίσω δηλαδή, απλά έτυχε αυτό το κομμάτι να εκφράσει το όραμα των δημιουργών του διαφημιστικού ως ένα anthem.

Πολλοί τότε θεώρησαν ότι το τραγούδι ήταν κάποιου ξένου καλλιτέχνη. Μάλιστα στο YouTube τα περισσότερα σχόλια είχαν να κάνουν με τη δυσπιστία αρκετών ότι είστε Έλληνες! Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Η αγγλόφωνη μουσική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν μέχρι προσφάτως ένα μυστικό για τους φανατικά μουσικόφιλους και ο ήχος μας ως κάτι μακρυά από το ελληνικό mainstream ποπ ή ροκ που έχει συνηθίσει ο μέσος ακροατής, ακούγεται ως κάτι ξενόφερτο. Μας πήρε και εμάς αρκετό καιρό να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβαινε και με το Shine και με τα άλλα 2 singles του Just A Crash που ακούστηκαν τότε αρκετά και ήταν διαρκής αυτή η αίσθηση ότι δεν πρόκειται για ελληνική παραγωγή. Από τη μία αυτό μας κολάκευε, αφού το ελληνικό ροκ και ποπ πλέον ταυτίζεται είτε με τα σκυλάδικα είτε με τη Eurovision, από την άλλη όμως η άγνοια του κόσμου ότι επρόκειτο για Έλληνες μας έχει κοστίσει, αφού εδώ μένουμε, εδώ παίζουμε, εδώ δημιουργούμε.

Πρώτη θέση στο ελληνικό Coca-Cola Soundwave, εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Hurricane Festival στη Γερμανία και το St.Gallen Open Air Festival στην Ελβετία. Πώς ήταν σαν εμπειρία να βρίσκεσαι σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις; Έχετε δει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα από άποψης οργάνωσης κλπ;
Ναι έχουμε παίξει και σε ελληνικές διοργανώσεις αντίστοιχου επιπέδου, αλλά ναι δεν είναι συχνό φαινόμενο. Δυστυχώς όλα στην Ελλάδα είναι θέμα εμπορικής αξίας της εκάστοτε περιόδου και ο χώρος που κινούμαστε κακά τα ψέμματα δεν έχει τη δυναμική να στηρίξει τέτοιες διοργανώσεις συχνά, μόνο σε περιπτώσεις όπου το μεράκι κάποιων ανθρώπων και η πίστη ότι κάτι θα μείνει οδηγεί σε τέτοιες εμπειρίες. Έξω υπάρχουν υποδομές που ξεκινάνε από το κράτος και την παιδεία και διαμορφώνουν και το εμπορικό κομμάτι ανάλογα, ο ρόλος της μουσικής και της συναυλίας είναι τελείως διαφορετικός στην καθημερινότητα του ανθρώπου.  Η εμπειρία του να λαμβάνεις μέρος σε μια κατάσταση όπου ως καλλιτέχνης καλείσαι να ασχοληθείς μόνο με το έργο σου και τίποτα άλλο είναι πάντα μια απόλαυση.

Νέο άλμπουμ, το «End is near». Tί καινούριο ακούμε στην τελευταία σας δουλειά;
Είναι ο ζωντανός ήχος των Cyanna, ξεγυμνωμένος από τα πολλά ηλεκτρονικά layers. Είναι λίγο πιο ωμός και τραχύς, με τραγούδια που γράφτηκαν σε ένα πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο προηγούμενο album, οπότε και πιο ομογενή.

H έγκυος στο εξώφυλλο του δίσκου συμβολίζει την εγκυμονούσα κατάσταση που οδηγεί στο τέλος;
Η έγκυος όπως και το τέλος του τίτλου συμβολίζει κατ’ αρχήν ότι θες εσύ. Ο καθένας όπως το αντιλαμβάνεται, αυτό είναι το καλό και με τα οξύμωρα. Τώρα εμείς τι είχαμε στο μυαλό μας ακριβώς όταν σκεφτήκαμε αυτό το εξώφυλλο, μάλλον αυτό που εγκυμονείται είναι η αρχή που έρχεται μετά το τέλος. Τέλος είναι και ο σκοπός άλλωστε, ο στόχος. «A means to an end» αγγλιστί.

Be the Devil! Τι συμβαίνει με αυτό το Εγώ; Είναι μεγάλο, δεν πεθαίνει. Επιλέγουμε να είμαστε οι αμαρτωλοί, σύμφωνα με το τραγούδι ή επιλέγει εκείνο για εμάς;
Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του το χάος, τα πάντα. Αλλάζει από στιγμή σε στιγμή και κυριεύεται από ένα σωρό θέλω και ορμές. Ειδικά στην εποχή που ζούμε που ο άνθρωπος έχει στραφεί περισσότερο από ποτέ στον εαυτό του λόγω των σύγχρονων συνθηκών ζωής, η ματαιοδοξία του και η ανάγκη μα στηριχθεί στις δυνάμεις του, έχουν δώσει στο Εγώ μια δυναμική πρωτόγνωρη. Διανύουμε μια τέτοια εποχή ατομικισμού και εγωκεντρισμού με τα καλά της και τα κακά της. Το τραγούδι μιλάει για εκείνον που πρέπει με κάποιο τρόπο να ‘χωρέσει’ σε αυτά τα δεδομένα.

Στο video clip του «Perfect Mistake» εμφανίζεστε γυμνοί! Στο άκουσμα του να εμφανιστείτε έτσι, έστω και σε μακρινή λήψη, σας φάνηκε δύσκολο;
Όταν μας το πρότεινε αρχικά ο Δημήτρης Συλβέστρος, ο σκηνοθέτης, η αλήθεια είναι ότι έγινε ένας καταιγισμός από ερωτήσεις για να αντιληφθούμε πλήρως τι είχε στο μυαλό του, τι πηγαίναμε να κάνουμε και τι θα σήμαινε τελικά αυτό σαν χειρονομία. Τελικά αφού συζητήσαμε και νιώσαμε την αναγκαιότητα μιας τέτοιας σκηνής, όταν ήρθε η ώρα να το κάνουμε δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Ευτυχώς δεν είχε ιδιαίτερο κρύο..

Θα κάνετε live εμφανίσεις αυτόν τον καιρό; Πού θα σας ακούσουμε;
Μόλις ολοκληρώσαμε την περιοδεία μας εκτός Αθηνών και ετοιμαζόμαστε για το τελευταίο live που θα γίνει στο ΚΟΟΚΟΟ στο Γκάζι την Παρασκευή. Θα είναι ένα χορταστικό σετ με ολόκληρο το End Is Near, αλλά και τα περισσότερα κομμάτια από το Just A Crash μερικά από τα οποία τα έχουμε επαναπροσεγγίσει, καινούργια κομμάτια που έχουμε γράψει μετά το EIN και κάποιες διασκευές που δοκιμάσαμε στο tour και έχουμε ταυτιστεί. Το live θα ξεκινήσει με τους Bleeze, μια από τις νέες μπάντες που μας αρέσουν πολύ.

Ποιά είναι τα σχέδια και οι στόχοι των Cyanna για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή ηχογραφούμε κάποια νέα τραγούδια και συνθέτουμε μουσική για ένα θεατρικό που θα ανέβει αργότερα μέσα στη χρονιά. Επίσης διασκευάζουμε το «Ο  Διαβάτης της Ζωής» του Αττίκ για ένα project που θα συμμετάσχουμε σύντομα, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με τη μητρική μας γλώσσα ύστερα από πολλά χρόνια. Μέσα από όλες αυτές τις αφορμές πειραματιζόμαστε και ψάχνουμε να δούμε που θα μας πάει ο ήχος μας και η μουσική μας για το επόμενο άλμπουμ το οποίο ελπίζουμε να κυκλοφορήσει το 2012. Φυσικά παράλληλα θα συνεχίσουμε τις συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών και τον Ιούνιο θα παίξουμε στο Elevation Festival της Βουλγαρίας.

Περισσότερα για τους Cyanna θα βρείτε στις ιστοσελίδες: οfficial website ,     MySpace , facebook ,   Cyanna BlogYouTube Channel , twitter

Αφήστε το σχόλιό σας