Το Hit Channel συναντήθηκε με τα Βόρεια Αστέρια, το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν την εμφάνιση τους στην Αθήνα, όπου και μιλήσαμε για την τελευταία κυκλοφορία τους, «5 Αστέρων» αλλά και για διάφορα θέματα σχετικά με το Hip Hop.

Τα Βορ.Ας. δημιουργήθηκαν το 1999 και αποτελούνται από τους: Μικρός Κλέφτης, Ζήνων, Lex, Jamal και Mondi. Χαρακτηριστικό του group είναι πως τα μέλη των Βορ.Ας. αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την σύνθεση και την κυκλοφορία του εκάστοτε δίσκου και έχουν εμφανιστεί μαζί με μεγάλα ονόματα της σκηνής όπως οι GZA of Wu-Tang Clan, Busta Rhymes, Blade κ.α. Αυτό τον καιρό δίνουν συναυλίες ανά την Ελλάδα για την περιοδεία  5 Αστέρων tour.

 

Πώς πάει η περιοδεία;

Ζήνων: Η περιοδεία έχει κοντά ένα μήνα που έχει ξεκινήσει, πάει καλά στις περισσότερες πόλεις, βλέπουμε σωστή ανταπόκριση από τον κόσμο. Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει ακούσει τα νέα μας τραγούδια και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους και ήρθε η στιγμή που ήρθαμε στην πρωτεύουσα και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση:  Ένα πολύ δυνατό live.

 

Η εμπειρία της περιοδείας μπορεί να φέρει αλλαγές σε ένα καλλιτέχνη; Τι αποκομίζετε από κάθε live;

Jamal: Κοίταξε η περιοδεία ουσιαστικά είναι ένα σύνολο από πολλά live. Το ένα μετά το άλλο. Αυτό που αποκομίζουμε είναι αυτό που αποκομίσαμε και από τα προηγούμενα χρόνια που τα live ήταν διάσπαρτα. Δηλαδή δεν έχει να κάνει το ότι είναι κάθε βδομάδα. Έχει να κάνει με το ότι είναι το live ας πούμε, το οποίο έχει μπαλαντέρ το κοινό. Εμείς βγαίνουμε, παίρνουμε και αυτοί το ίδιο. Δηλαδή αυτό που ισχύει σε κάθε live ισχύει και στην περιοδεία απλώς είναι κολλητά το ένα με το άλλο, είναι πιο οργανωμένο. Το συναίσθημα είναι ωραίο, μας αρέσει να επικοινωνούμε με τον κόσμο, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι θέλουμε να του πούμε εμείς και αυτό είναι ωραίο.

 

Ξεκινήσατε το 1999 με αρκετές κυκλοφορίες εκτός δισκογραφικής εταιρίας. Αυτό είχε μεγάλη δυσκολία στην διάδοση της μουσικής σας;

Lex:  Όσο δίνεις τσάμπα το υλικό και για download ίσα ίσα που είναι και πιο εύκολο. Να το βγάλεις στη δισκογραφική είναι και πιο δύσκολο και θέλει παραπάνω άντερα γιατί πλέον ο κόσμος έχει συνηθίσει να κατεβάζει. Έχει εδώ και 10 χρόνια που ο κόσμος έχει συνηθίσει να κατεβάζει και να μην πληρώνει για να στηρίξει κάτι που κυκλοφορεί δισκογραφικά. Οπότε δεν ήταν δύσκολο χωρίς δισκογραφική. Ήταν πιο εύκολο.
Οι ανεξάρτητες κυκλοφορίες δίνουν στον καλλιτέχνη μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης; Δηλαδή η κυκλοφορία μέσω δισκογραφικής άλλαξε κάτι στην δημιουργία σας;

Μικρός Κλέφτης: Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά και δεν έχουμε εμπειρία με το να κάνεις κάτι με ένα major label, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω στο τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, αν σου λογοκρίνουν κάτι, όσο αφορά το δημιουργικό κομμάτι. Αλλά αυτό που άλλαξε στην ουσία έστω και λίγο τον τρόπο σκέψης μας στο πως γράφουμε είναι ότι το πήραμε δέκα φορές πιο σοβαρά γιατί ήταν το όνειρο μας να δισκογραφήσουμε. Απλά ήταν όλα πιο σοβαρά.
13 άλμπουμ εκφράζουν την πορεία σας στην μουσική. Ποιά περίοδο ή δημιουργία θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Ζήνων: Προσωπικά για μένα ο κάθε δίσκος είναι μια εμπειρία και μια εικόνα του τι ζούσαμε και τι σκεφτόμασταν και γράφαμε στην κάθε εποχή που βγήκε ο δίσκος αλλά αν θα μου πεις εγώ θα ξεχωρίσω το «5 Αστέρων» γιατί πιστεύω ότι είναι ο πιο ώριμος και ο πιο δυνατός δίσκος που έχουμε βγάλει μέχρι στιγμής και είναι αυτός που στην ουσία επενδύουμε ώστε η μουσική μας να περάσει σε όλα τα αυτιά, παντώς τύπου και είδους προτίμησης μουσικής.

 

Σε τι κοινό θα λέγατε ότι απευθύνεται η μουσική σας;

Ζήνων: Πιστεύω ότι κάποιος που ακούει Βόρεια Αστέρια πρέπει να ακούει και Rap. Δηλαδή να γουστάρει μια σκληρή συμπεριφορά στο μικρόφωνο για να γουστάρει τα Βόρεια Αστέρια. Αλλά πιστεύω ότι εκφράζει μεγάλη μάζα κόσμου. Δηλαδή υπάρχουν πολλοί που μας ακούνε και δεν ακούνε Rap, μπορεί να είναι RockN’ Rollάδες, μπορεί να είναι απλά τύποι που γουστάρουν Βόρεια Αστέρια. Δεν έχει να κάνει στο ότι απευθύνεται κάπου συγκεκριμένα. Η μουσική πάει παντού σε όποιον έχει διάθεση να ακούσει αυτά που λέμε εμείς, αυτό που εκπροσωπούμε και πρεσβεύουμε.

Μικρός Κλέφτης: Επειδή είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην πόλη είναι κυρίως μουσική την οποία πιο εύκολα θα καταλάβει κάποιος που ζει και αυτός σε μια πόλη. Δηλαδή είναι αυτού του τόπου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σε ένα νησί καταλαβαίνει ακριβώς αυτό το οποίο εννοούμε. Όχι ότι αποκλείεται αλλά αυτό το είδος μουσικής που φτιάχνουμε είναι κατασκευασμένο για να απευθύνεται σε τέτοιο κόσμο.

Ζήνων: Για πιο μπετό φάση.
Ποιοί rappers θα λέγατε ότι σας δημιούργησαν την επιθυμία να εκφραστείτε μέσω της ραψωδίας;

Μικρός Κλέφτης: Κοίταξε, κυρίως αμερικάνικα πρότυπα είχαμε. Κυρίως ακούσματα της Νέας Υόρκης και αυτά είναι που μας καύλωσαν να κάνουμε αυτό που κάνουμε σήμερα.
Πως επιλέξατε να ονομάσετε το group Βόρεια Αστέρια;

Μικρός Κλέφτης: Ήταν μια ατάκα σε ένα ρεφραίν. Δεν το σκεφτήκαμε.

Ζήνων: Μας άρεσε σαν ατάκα και το κρατήσαμε.
Τι εκφράζουν μέσα από τις ρίμες τους τα Βορ.Ας;

Jamal: Λογικά οτιδήποτε θέλει να εκφράσει ο κάθε καλλιτέχνης ο οποίος γράφει και επιμελείται ο ίδιος την μουσική του και την χρησιμοποιεί ως μέσο του να δείξει ακριβώς ποιος είναι. Υπάρχει περίπτωση να γράφει κάποιος την μουσική του αλλά να θέλει να δείξει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Την ψυχολογία μας, την νοοτροπία μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς ως προς πράγματα που απασχολούν πολύ κόσμο και εμάς και γενικά την φάση να εκφραστούμε. Έχει την ανάγκη να το κάνει [ο κόσμος], την έχουμε και εμείς.
Το Hip-Hop είναι μια μουσική που αναπτύχθηκε στον δρόμο. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το style σε σχέση με τους δημιουργούς του στην Αμερική;

Μικρός Κλέφτης: Το street εννοείς. Σίγουρα υπάρχει, απλά υπάρχει σε αντιστοιχία με την χώρα που βρισκόμαστε, με την Ελλάδα. Φυσικά υπάρχει αλλά αν θες να είμαστε ρεαλιστές κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο «δρόμος» που αναφέρεσαι απέχει πολύ από την ποιότητα κόσμου που έχει το Rap στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι υπάρχουν rappers που ζουν στον δρόμο, που έχουν ανάλογες εμπειρίες απλά κατά κύριο λόγο δεν ισχύει αυτό.

Ζήνων: Κάθε πόλη έχει τον χαρακτήρα της και την ποιότητα κόσμου. Συγκρίνουμε ηλίθια μεγέθη.

 

Όχι σαν σύγκριση, σαν στυλ.

Ζήνων: Εδώ διαφέρει πόλη με πόλη στην Ελλάδα, Ελλάδα με Αμερική δεν θα διαφέρει; Δηλαδή είναι αυτονόητο ότι είναι άλλο lifestyle, καθαρά. Εμείς αποτυπώνουμε στα κομμάτια μας πράγματα που ζούμε, τώρα αν κάποια πράγματα μοιάζουν, εντάξει είναι άλλος τρόπος ζωής. Βασικά μόνο τα μεγέθη των πόλεων. Όσο είναι εκεί μια περιοχή είναι εδώ μια πόλη. Αυτοί εκπροσωπούν πόλη, γειτονιά και εμείς χώρα, σε πληθυσμιακά μεγέθη.

 

«Ψάχνω λίγη ανθρωπιά μέσα στην ανθρωπότητα». Που την χάσαμε;

Μικρός Κλέφτης: Ότι έχουμε είμαστε εμείς.
«Για αυτούς που το σεβάστηκαν». Πως ζεις αληθινά το Hip-Hop;

Μικρός Κλέφτης: Εντάξει, πέρα από το ιδεατό και την γενική ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει μια κουλτούρα, είναι καθαρά ατομικό πράγμα. Και μέσα σε αυτά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σεβασμό και να μάθει να σέβεται. Είναι αυτό έλεγαν οι T-X-C: Δείξε σεβασμό.
Μελλοντικά σχέδια; Συναυλίες, νέο άλμπουμ;

Μικρός Κλέφτης: Προς το παρόν είμαστε στο tour.

Ζήνων: Γενικά αυτή την εποχή επικεντρωνόμαστε καθαρά στο θέμα προώθησης της νέας και πρώτης μας, επίσημα, δισκογραφικής δουλειάς.

 

Περισσότερα για τα Βόρεια Αστέρια θα βρείτε στις ιστοσελίδες: facebookMySpace

Αφήστε το σχόλιό σας