Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων ανάγκασαν ακόμη μία εταιρεία, ναυαρχίδα στο χώρο των εκδόσεων, να βάλει λουκέτο.

 

Ο Όμιλος Λυμπέρη, όμιλος με σημαντικό μερίδιο της αγοράς των περιοδικών, έχοντας στην κατοχή του και αναγνωρίσιμους ραδιοφωνικούς σταθμούς σταματά από σήμερα τη λειτουργία του. Η δανειακή ανάσα που περίμενε ο όμιλος δεν εγκρίθηκε και τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν.

Ήταν 1981 όταν ο Αντώνης Λυμπέρης, ιδρυτής του ομίλου, κυκλοφόρησε το «Surf και Ski», βάζοντας τα θεμέλια μίας λαμπρής εκδοτικής πορείας. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1986, λανσάρεται η «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.», εταιρεία που έμελλε να πρωτοπορήσει στο χώρο των εκδόσεων και όχι μόνο.

26 χρόνια μετά, με ιδιοκτησία δεκάδων τίτλων περιοδικών αναγνωρίσιμων και προτιμώμενων από το κοινό, με ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα fm, ο όμιλος βρίσκεται σε ένα τέλος εποχής, λίγους μήνες μετά και το κλείσιμο της Imako του Πέτρου Κωστόπουλου.

Η εταιρία από τα 93εκ. € τζίρου το 2008 μπορεί να έπεσε στα 30εκ. € του 2012, όμως παρ’όλα αυτά τη χρονιά που κλείνει καταγράφει EBITDA (κέρδη πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) ύψους 1εκ. €! Νούμερο που σίγουρα δεν φάνταζε τη συνέχεια που ήρθε.

Το μέλλον για τις ιδιοκτησίες του ομίλου μοιάζει δυσοίωνο, το ίδιο και για πάνω από 400 εργαζομένους του οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στο δρόμο.

Τα δικαιώματα των τίτλων των «Hello», «ΕΓΩ! Weekly», «7 Μέρες TV» και «Τηλεκοντρόλ» πέρασαν στην κατοχή της νεοσυσταθείσας Alpha Editions, εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και με ένα μικρό ποσοστό ο  Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και οι Αττικές Εκδόσεις.
Για περιοδικά όπως τα «Lucky», «Vogue», «Men’s Health» και «Glamour» φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Δάφνη Επικοινωνίες του Ομίλου Ant1, ενώ για και για τους υπόλοιπους τίτλους διεθνών οίκων φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Το μέλλον είναι άγνωστο και για πολλά ακόμη περιοδικά του ομίλου. Ανάμεσά τους και τα «Focus»«Life & Style»«Lucky»«Status»«4 Τροχοί»«Auto Bild» τα οποία περιμένουν αγωνιωδώς τις αποφάσεις για το μέλλον τους με κάποια από αυτά να αναμένονται να αναστείλουν την κυκλοφορία τους.

Τέλος οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Best 92,6 και VFM 88,3 μαζί με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις φαίνεται να παραμένουν στον Όμιλο Λυμπέρη.

Αφήστε το σχόλιό σας