Η Σαλίνα Γαβαλά μπορεί να έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό για τη θέση της ως καθηγήτρια φωνητικής στην ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους, αλλά μετράει εξίσου μία μεγάλη πορεία αρκετών χρόνων στη μουσική βιομηχανία.

Η Σαλίνα έχει στο βιογραφικό της πολλές και διάφορες συνεργασίες με μεγάλους τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς. Μερικά από τα πιο πετυχημένα singles της είναι τα: «Σ»έχω» και «Ξέρω καλά τι θες να κάνεις» και το ντούετα «Όπως θέλω εγώ» με τον Χρήστο Δάντη, το «Τίποτα άλλο μη λες» με τους C:Real, αλλά και το «Θα’ρθει ξανά» με τον Γιώργο Καραδήμο.

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

Σαλίνα… Είσαι καλά;

Ηρώ! Είμαι πολύ καλά αν κι αυτή την περίοδο τα δικά μου καλλιτεχνικά βήματα τα έχω αφήσει λιγάκι μια κι όλο αυτό το διάστημα έτρεχα αρκετά με το X-Factor. Συγκεκριμένα τους τελευταίους δύο μήνες. Πάντως ετοιμάζω τον τρίτο μου δίσκο από τη νέα σεζόν.

To x factor τελείωσε…  Πώς ήταν ως εμπειρία;

Ήταν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι. Πολλή δουλειά αλλά και κέφι, πλάκες και ωραίες στιγμές. Με την ομάδα που συνεργάστηκα, τα αγόρια κάτω των 25, ήμουν σε μια μόνιμη 5ημερη.

Πώς είναι η σχέση σου μαζί τους;

Πραγματικά θα σου πω ότι περνάμε απίστευτα και κάνουμε καλή παρέα. Είναι κι οι δύο τους πολύ συνεργάσιμοι. Έχουμε και πολύ αστείο υλικό σε φωτογραφίες και video… Συγκεκριμένα τις τελευταίες βδομάδες οι ρυθμοί ήταν έντονοι και χάσαμε λίγο τη «μπάλα» με τα διπλά live. Στις αρχές είχαμε βρει τους ρυθμούς μας, αλλά δεν πτοηθήκαμε ούτε μία στιγμή στο μετέπειτα.

Η ομάδα σου νίκησε! Το περίμενες όμως ότι ο νικητής θα ήταν τελικά ο Ανδρέας Λέοντας;

Ήμουν σίγουρη ότι ο νικητής θα ήταν στην ομάδα μας. Ημουν όμως μοιρασμένη. Ήταν 50/50
Είναι και οι δυο ξεχωριστοί στο είδος τους. Ο Λέοντας ίσως να μίλησε σε πιο πολλούς με τις επιλογές των τραγουδιών του στον τελικό. Εχει και αυτή την γλύκα, την απλότητα, την ωραία χροιά και σε κερδίζει. Από την άλλη ο Ιαν ήταν απ την αρχή το φαβορί, ο σταρ με τον ανατρεπτικό χαρακτήρα, την φωνάρα… Πολλές φορές όμως τα φαβορί ο κόσμος τα έχει ως δεδομένα και κάπως έτσι γίνονται οι ανατροπές… όπως και να έχει, μας έχει κερδίσει και έτσι κι αλλιώς το θέμα είναι από δω και πέρα τι θα γίνει και για τους δυο.

Πες μου τι έγινε μετά τη νίκη… Το γλεντήσατε όλοι μαζί; 

Μετά τη νίκη βγήκαμε όλοι μαζί κατευθείαν στον Σάκη και γιορτάσαμε . Παρολη την κούραση αντέξαμε και βγήκαμε στις 3 που τελειώσαμε μέχρι το πρωί!
Μπορείς να μου αναφέρεις δύο περιστατικά που γελάσατε με τη ψυχή σας;
Οι πιο αστείες στιγμές ήταν κάθε φορά τα βιντεακια που κάναμε στις πρόβες. Τα ανεβάζαμε μετά στο instagram . Στον Ίαν είχαμε βάλει να ακούγεται η προσφώνηση του Ρουβα και μόλις ακουγόταν το όνομα του Ίαν αυτός προσπαθούσε να μπει από την πόρτα κρατώντας μια κιθάρα και του πετάγαμε πράγματα και ακούγονταν γιουχαρισματα! Και του Λέοντα του βάλαμε τον ύμνο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που λεγόταν λέοντας και τον αποθεώναμε. Άλλο να το περιγράφω κι άλλο να το βλέπεις… ανεβάζαμε κάθε βδομάδα βίντεο από πρόβες και πλάκες. Τα γύριζα εγώ και τους έκανα τον σκηνοθέτη (γέλια) είχε πάρα πολύ πλάκα. Ειδικά  σε αυτά τα δυο είχαμε πέσει κάτω από τα γέλια και «χτυπιόμασταν».

Δεν μπορώ όμως να μη ρωτήσω και κάτι παραπλήσιο. Τι έγινε με τη Νωαίνα; Είσαι το πρώτο άτομο μέσα από το X, που τυχαίνει να κάνουμε συνέντευξη μετά το συμβάν. Πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο στην αποχώρησή της και στην απόφαση των κριτών;

Σίγουρα έπαιξε ρόλο. Δεν θέλω να ρίξω όμως και την ευθύνη σε κανέναν. Επίσης κι ο κόσμος σοκαρίστηκε οπότε νομίζω ήταν και στις δύο μεριές μοιρασμένο το αποτέλεσμα. Την συμπαθώ την Νωαίνα, την εκτιμώ σαν καλλιτέχνη και μετά από αυτό και με όλες τις τρέλες της, γιατί αυτό που κάνει on stage είναι εντυπωσιακό. Ήταν μία άτυχη στιγμή πάνω στον αυθορμητισμό της. Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε κανέναν όμως…

Το έκανε όμως κι ο Ίαν αυτό… Κατέβασε το παντελόνι του!

Ναι! Κι αυτός κατέβασε το παντελόνι του για συμπαράσταση, χωρίς να σκεφτεί όμως ότι και του ίδιου θα του κάνει κακό. Καταλαβαίνω πάντως και τους μεν και τους δε. Μερικές φορές οι νέοι καλλιτέχνες χάνουν το μέτρο. Όταν είσαι γνωστός έχεις ένα άλλοθι, όταν δεν είσαι, είναι πιο εύκολο να δεχτείς τα πυρά πολλών.

Στην Ελλάδα του 2016 πιστεύεις ότι τα παιδιά θα βοηθηθούν μέσα από εδώ;

Κοίτα, η ιστορία έχει δείξει ότι γίνονται αρκετά πράγματα κι όχι απαραίτητα για τους νικητές. Κάποιοι είναι πρώτης γραμμής καλλιτέχνες, κάποιοι κάνουν διάφορα, κάποιοι έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχει κινητικότητα όμως γενικά. Πάντως αυτός ο δρόμος είναι πολύ πιο εύκολος από το να προσπαθήσεις μόνος σου να βρεις μία εταιρεία και να ακουστούν τα τραγούδια σου. Ουσιαστικά μέσα από ένα τέτοιο show γίνονται γνωστοί ως πρόσωπα. Μετά από εδώ θα δούμε τι θα κάνουν. Όταν θα αποκτήσουν τα δικά τους τραγούδια και τη δική τους δισκογραφία. Δηλαδή αν τους κρατήσει ο κόσμος και αρέσει αυτό που κάνουν. Εδώ είναι ένας μικρόκοσμος, μετά από εδώ τι γίνεται, είναι άλλο θέμα…

Υπάρχει βελτίωση στους νέους τραγουδιστές καθώς περνάνε τα χρόνια;

Προσωπικά παρατηρώ καινούργιο κι ιδιαίτερο στυλ στις φωνές τους. Έχουν πολλές επιρροές εξωτερικού και καινούργια στοιχεία. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν και με άλλα πρότυπα, πέρα του λαικού. Ναι, έχουν βελτιωθεί. Σκέψου τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε αυτό και με τους Κύπριους τραγουδιστές. Όλοι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε μουσικά σχολεία ή χορό από νωρίς. Έτσι ανακαλύπτεις τα ταλέντα και τα καλλιεργείς.

Ο παράγοντας X ποιος είναι για σένα;

(γέλια) Ο παράγοντας X θα έλεγα ότι δεν είναι η ομορφιά με την κλασσική έννοια, αλλά η γοητεία. Το να είναι γοητευτικός κάποιος πηγαίνει με την αύρα, το μυστήριο και το να γίνεται κάποιος ερωτεύσιμος πάνω στη σκηνή. Όχι να είναι σέξι. Απλά να προκαλούν με τη γοητεία τους όλα τα βλέμματα και να τους βλέπουν και να λιώνουν! Αυτό λέω κι εγώ στα δύο αγόρια μου… Οπότε γοητεία, φωνή, ταλέντο και το συναίσθημα! Να βάζουν ψυχή στις ερμηνείες τους.

Κλείνουμε το κεφάλαιο X-Factor και περνάμε στα δικά σου γιατί δεν ξέρουμε και πολλά  για σένα… Πώς ξεκίνησες;

Ε ναι, δεν ξέρετε γιατί είμαι χαμηλών τόνων! (γέλια) Εγώ γεννήθηκα στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσα στην Κύπρο. Kαθώς μεγάλωσα, πήγα στη Θεσσαλονίκη και σπούδασα ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έτσι ξεκίνησα. Στη συνέχεια τελείωσα και θεατρολογία-ιστορία θεάτρου στην Αθήνα και δούλεψα σε θέατρα αλλά και στην τηλεόραση. Όμως μετά από ένα διάστημα τα παράτησα όλα και πήγα στο Λος Άντζελες όπου σπούδασα υποκριτική τέχνη κινηματογράφου…

Τα παράτησες όλα; 

Ναι! Με πιάνει κατά καιρούς το ότι θέλω την αλλαγή και ότι δεν μπορώ να μείνω σε ένα μέρος. Με πιάνει ανάγκη να ζήσω κι άλλες ζωές. Οπότε τα μηδενίζω όλα και ψάχνω καινούργιες καλλιτεχνικές μορφές. Ήταν -ίσως- η πιο συγκλονιστική φάση της ζωής μου.

Πες μου ένα ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη εκεί… 

Θα σου πω όταν είχα πάει σε ένα πριβέ πάρτι και μετά το συζητούσα με φίλους μου και μου έλεγαν πώς κατάφερες να βρεις πρόσβαση για να πας εκεί! (γέλια) Εγώ που λες νόμιζα ότι αυτό το πάρτι ήταν του Justin Timberlake, και ήμουν κατενθουσιασμένη, όμως έλα που ήταν το πάρτι του Timbaland! (γέλια) Δεν ήξερα όμως ποιος είναι τότε… Πολύ ωραία εμπειρία!

Είναι εύκολο ώστε να εγκατασταθεί κάποιος στην Αμερική;

Στην Αμερική είναι εύκολο να μείνεις εάν έχεις τελειώσει μία σχολή εκεί από το να πας για να βρεις δουλειά, γιατί χρειάζεται η πράσινη κάρτα. Αν ξεκινούσα και πάλι τη ζωή μου, θα είχα φύγει κατευθείαν για την Αμερική και δεν θα γυρνούσα. Μετανιώνω που δεν έμεινα!

Μετά από αυτό επέστρεψες Αθήνα; 

Ναι, Αθήνα και με κέρδισε η μουσική! (γέλια) Από ένα live που έκανα, με άκουσε ο παραγωγός μου κι από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε αυτή η πορεία μου. Επειδή μου ήρθε πολύ ομαλά, νόμιζα ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάνεις ένα demo και βρίσκεις και εταιρεία! (γέλια) Αλλά έως τώρα δεν έχω παράπονο, έχω καταφέρει να συνδυάσω αλλά και να κάνω δουλειές πάνω στις αγάπες μου τις μεγάλες.

Διασχίζεις πολλά μονοπάτια…

Ναι, αλλά κυρίως στη μουσική είμαι στο ποπ-ροκ και με μερικές alternative πινελιές. Στα 6 χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, τα 3 ήμουν στην Κύπρο όπου είχα συμμετάσχει σε ένα τηλεπαιχνίδι ως vocal coach του διαγωνιζόμενου, το «Dancing for you», το οποίο είχαμε κερδίσει κιόλας! Από την αρχή θυμάμαι ήμασταν με 3 δεκάρια και κάναμε ένα πολύ ωραίο show… Επίσης δίδασκα κι ως δασκάλα σε σχολεία, θέατρα κτλ…

Πώς βλέπεις τη δισκογραφία του σήμερα; Αργοπεθαίνει…

Όπως όλα στην Ελλάδα, δυστυχώς… Ζούμε σε δύσκολες εποχές κι ακόμα κι αν πετύχεις κάτι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι «μεταφράζεται» σε χρήματα. Το να είσαι διάσημος δεν σημαίνει ότι είσαι και πλούσιος και ευτυχισμένος. Μπορεί να είσαι απλά διάσημος και να μην έχεις πως να βγάλεις το μήνα. Στην ψυχαγωγία και τη μουσική έχουν χαλάσει πολύ τα πράγματα κι έχουν γίνει πολύ ζόρικα. Με απογοητεύει πολύ η όλη κατάσταση…

Πιστεύεις ότι για όλη την κατάσταση, ευθύνεται κάποιος περισσότερο; 

Φταίμε κι εμείς, αλλά υπάρχει κι η ιστορία με την αναδιανομή του πλούτου, η ιστορία ενός παγκοσμίου οικονομικού πολέμου. Κι ας νομίζουν κάποιοι ότι είναι θεωρίες συνωμοσίας. Αν αυτό είναι ο τρίτος παγκόσμιος, τουλάχιστον «γλυτώσαμε» από τις απώλειες του κανονικού. Αλλά και πάλι όπως βλέπουμε οι συνέπειες είναι εν μέρει οι ίδιες, ο φόβος επικρατεί γιατί έχει έρθει με άλλη μορφή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν είναι ωραίες εποχές και ελπίζω να μην χειροτερέυσουν.

Φοβάσαι για το μέλλον; 

Ναι, είμαι αρκετά ανήσυχη. Τουλάχιστον βρίσκουμε κουράγιο μέσα από τη μουσική και την τέχνη να γινόμαστε δημιουργικοί και να ξεχνιόμαστε, όσο μπορούμε…

Μετανιώνεις για πράγματα που έκανες; 

Όχι. Προσπαθώ να μη το κάνω και να μην έχω κι απωθημένα. Βάζω στόχους στη ζωή μου και τους έχω πετύχει, απλά με μία μικρή χρονοκαθυστέρηση μερικές φορές. Γιατί χάνομαι στα πολλά καλλιτεχνικά κομμάτια που έχω διαλέξει κι αυτό τους κρατάει λίγο πίσω…

Μπορείς να μου πεις μερικά χαρακτηριστικά σου; 

Είμαι πολύ εγκεφαλική, αναποφάσιστη και τελειομανής! Θα σου έλεγα όμως ότι είμαι και υπερευαίσθητη! Θα ήθελα να μην είμαι τόσο και να είχα λίγο περισσότερο θράσος, μιας και χρειάζεται αρκετά στις εποχές μας.

Τέλος θα ήθελα να μου δώσεις τη δική σου ευχή για τους νέους ανθρώπους και να μου πεις τι άλλο να περιμένουμε από σένα. 

Θα ήθελα να πω στους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό, να είναι πάντα ο εαυτός τους και να καταφέρουν να αφήσουν το στίγμα τους στη μουσική. Να βοηθήσουν ώστε να γίνονται ωραίες δουλειές κι ωραία πράγματα. Όσον αφορά τα δικά μου, ετοιμάζω το νέο μου δίσκο μου, όπως είπαμε, με έναν συνθέτη σταθμό για μένα. Πιστεύω κιόλας ότι μετά από αυτό θα ανοίξουν κι άλλα μονοπάτια. Επίσης, ετοιμάζουμε και διάφορες παραστάσεις σε συνδυασμό με αυτό, αλλά και την παρουσίαση της νέας Σαλίνας, αν θέλεις! (γέλια)

 

Αφήστε το σχόλιό σας