Με πρώτη ύλη τον κόσμο της Σωτηρίας Μπέλλου και της Μαρίκας Παπαγκίκα, ο Κωνσταντίνος Βήτα καταθέτει μία νέα ανάγνωση στο ρεμπέτικο.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο πιο χαρακτηριστικός εκφραστής της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, διασταυρώνεται για πρώτη φορά με το ρεπερτορτιακό έργο δύο γυναικών θρύλων στο ρεμπέτικο τραγούδι, όπως είναι η Σωτηρία Μπέλλου και η Μαρίκα Παπαγκίκα.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μία αναπάντεχη συνάντηση που προκαλεί ενδιαφέρον μόνο στο άκουσμά της.

Έπειτα από ένα χρόνο έρευνας και ατελείωτων εξερευνήσεων για τις πτυχές του κόσμου του ρεμπέτικου, ο Κωνσταντίνος Βήτα θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να συνδιαλεχθεί με δύο κορυφαίες εκπροσώπους του είδους, οι οποίες παρόλο που μεσουράνησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ακμή του ρεμπέτικου στην εποχή τους.

Ενδιάμεσα, μεσολάβησε η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του Κ. Βήτα, «Ομόνοια».

Υπό το πρίσμα και τη διαύγεια της προσωπικής του electro, αιθέριας και πολλές φορές μυστηριώδους κλίματος αντίληψης, ο Κωνσταντίνος Βήτα θα αναπροσαρμόσει δείγματα από όσα ερμήνευσαν η Σωτηρία Μπέλλου (1921 – 1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890 – 1943) σε ένα project χωρίς ίχνος ρηχότητας, χωρίς νόρμες και κανόνες, με μόνο πρότυπο την αμίμητη φύση του.

Κ. Βήτα – «Sala Sala»

Παρασκευή 3 & Σαββάτο 4 Ιουνίου 2016
στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα λόγια του Κ. Βήτα για τη σειρά παραστάσεων

«Αγάπησα το ρεμπέτικο και οι ήχοι του με συνοδεύουν πάντα σαν φθαρμένα χρώματα μιας υδατογραφίας. Χρώματα αλλά και στοιχεία που με βοηθούν να συνδέομαι με την αληθινή ζωή, τον πόνο, τη χαρά και τον άνθρωπο μέσα μου και γύρω μου.

Τα τραγούδια αυτά είναι σαν μια πηγή, μια φλέβα όπου ένα αληθινό αίσθημα διαπερνά τα πάντα, μια εσωτερική κατάληψη που κυριεύει κάποιον και τον οδηγεί να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις.

Ένας προορισμός που οδηγεί στην επιστροφή, στην αγκαλιά της μάνας. Ένας άνθρωπος που χάθηκε στην πορεία του, αλλά και οι ακρότητες που επιζητούν να ενωθούν.

Σε αυτό το σημείο αισθάνθηκα πως θέλω να ανοίξω μια είσοδο και να συνομιλήσω με δύο μορφές του ρεμπέτικου. Τη Μαρίκα Παπαγκίκα και τη Σωτηρία Μπέλλου. Μια προσέγγιση στον κόσμο του πρώιμου ρεμπέτικου μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης και τον απόηχο που άφησαν οι επιρροές τους στην Αθήνα του ’40.

Μέσα από αυτές τις δύο φωνές, τις δύο σκιές, θέλησα να απεικονίσω το πρόσωπο της συντριβής, της χαράς, ένα πλοίο που ακόμη ταξιδεύει μέσα μας, μια κρυφή ανέλπιστη χαρά, ένα θλιμμένο χαμόγελο, τον άνθρωπο – ένα παιδί χωρίς οικογένεια. Το ρεμπέτικο, ένα γιαπί που μπάζει, ένα σπίτι μέσα μας.»

Πληροφορίες

Καλλιτεχνική – εικαστική επιμέλεια: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Άγγελος Πλέσσας
Μουσική: Κ. Βήτα
Τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα, Κ. Βήτα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος
Χειρισμός Φωτισμών: Ανδρέας Κούρτης
Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Χρήστος Αλεξάκης (Πιάνο, Farfisa)
Αλέκος Βουλγαράκης (Ηλεκτρική κιθάρα)
Κώστας Γιαννίρης (Ηλεκτρικό μπάσο)
Παναγιώτης Τσεκούρας (Theremin)

Περισσότερες πληροφορίες – εισιτήρια:

  • Για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο sgt.gr
  • Για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο ticketservices.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας