Το τραγούδι τίτλων της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» που ερμήνευσε η Νατάσα Θεοδωρίδου γίνεται αντικείμενο… αφιέρωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αν και οι προσφυγικές ροές έχουν ελαττωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, η διαχείριση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα παραμένει ένα μείζον θέμα.

Οι προσπάθειες εστιάζονται στην μετεγκατάστασή τους σε καταλληλότερες δομές φιλοξενίας σε σχέση με τις τοποθεσίες όπου διέμεναν έως πρότινος.

Η ολοκλήρωση της εκκένωσης (όπως χαρακτηρίστηκε) του λιμανιού του Πειραιά, συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη ευχαριστήρια ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Μία ανακοίνωση που «κλείνει» με μία ασυνήθιστη αφιέρωση προς τους πρόσφυγες, ένα τραγούδι της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Το «Στα Λιμάνια Ανάψανε Φωτιές», σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους Τάσου Μπουλμέτη, προέρχεται από το soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» (2003).

Η αναφορά του συγκεκριμένου μουσικού κομματιού στον ξεριζωμό των Ελλήνων Μικρασιατών και Κωνσταντινουπολιτών φαίνεται ότι ήταν αυτή που παρακίνησε το επιτελείο του Υπουργείο Ναυτιλίας για να χρησιμοποιήσει τους στίχους στον επίλογο της ανακοίνωσής του:

« {…} Σήμερα, αποχαιρετώντας την τελευταία προσφυγική οικογένεια, ευχόμαστε σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ικέτες, να βρουν το δρόμο τους ειρηνικά και δημιουργικά και όταν μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, απ’ όπου ξεριζώθηκαν χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι. Είναι και αυτό ευθύνη όλων μας. Τους αφιερώνουμε για να τους συνοδεύουν, στίχους από το εξαιρετικό τραγούδι «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου:

“Πες μου τι ζητάς ,στους σταθμούς που αγάπησες,
ό,τι κι αν σου πουν οι πυξίδες δείχνουν πάντα το Βοριά
Αν δεν προδοθείς απ’ τα χνάρια που άφησες,
δε θα λυτρωθείς αν γυρίζεις στα λημέρια της πληγής
Τα ντουμάνια στου τρένου τις γραμμές, σου δείχνουνε το χθες, θες δε θες
Στα λιμάνια των φάρων οι ριπές ανάψανε φωτιές, αχ μην κλαις”

Στο καλό!…»

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Υπουργείο Ναυτιλίας - ανακοίνωση Θεοδωρίδου - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας