Ο Ίαν Στρατής, είναι το πιο hot όνομα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας αυτή τη στιγμή…

Είναι ο «τρελός» τυπάς που κάνει ότι θέλει την κριτική επιτροπή του X Factor. Είναι αυτός που έχει το πιο φανατικό κοινό έως τώρα σε παιχνίδι κι αυτός που έχει μία από τις καλύτερες φωνές σε αυτό. Γιατί χωρίς τη φωνή, δεν θα έφτανε στο σημείο που έφτασε. Βέβαια ρόλο παίζει κι ο χαρακτήρας του και γι’ αυτό σχολιάζουν όλοι κάθε κίνησή του.

Συνέντευξη από την Ηρώ Τζημίκα

ian stratisΞεκινήσαμε την κουβέντα μας σχετικά με το αν έχει πάρει «χαμπάρι» τι ακριβώς συμβαίνει… «Τι να συμβαίνει ακριβώς;» μου απαντάει γελαστά και συνεχίζει… «Καλά είναι μωρέ. Δεν μπορώ να σου πω και πολλά, νομίζω τα βλέπεις κι από μόνη σου. Ενθουσιασμός, κούραση, τραγούδι, πολλά. Με εξιτάρει όλο αυτό, αλλά όχι τόσο πολύ όσο θα έπρεπε, γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή τελειώνει. Έχει ημερομηνία λήξης«.

Αυτός πιστεύει ότι θα έχει ημερομηνία λήξης μετά το παιχνίδι; «Αποκλείεται. Με τίποτα. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει όλο αυτό όπως τώρα που είμαι στο παιχνίδι, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου».

«Το X Factor ήταν η εύκολη επιλογή όσον αφορά την προβολή. Ήξερα ότι ήμουν καλός και λέω δεν πάω; Κι έτσι πήγα. Πιο παλιά ήμουν τελείως αντίθετος. Δεν ήθελα καθόλου και τα μισούσα αυτά τα σόους. Δεν ξέρω όμως τι άλλαξε…Time changes…»

«Αυτά τα παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος προβολής της δουλειάς σου, αλλά δεν είναι κι ο μόνος. Με σκληρή δουλειά σίγουρα θα ανοιχτούν κι άλλες πόρτες αν αυτό που κάνεις το αγαπάς. Παράδειγμα εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο παλαιότερα. Ήμουν σε μέταλ μπάντα. Καμία σχέση με το ύφος εδώ».

Πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει η μουσική του σήμερα; «Πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα τα ακούσματα μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτά που ακούμε τώρα. Δεν εννοώ κάτι συγκεκριμένο, απλά πρέπει να γίνει μία αλλαγή σε όλα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο πελάτης, στη συγκεκριμένη το κοινό, και να καταλάβει τι είναι καλό και τι όχι. Λείπει η αληθινή μουσική, τα αληθινά συναισθήματα».

Καθώς συζητάμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τον έχουνε πάρει λίγο από φόβο όλοι εκεί μέσα… «Έτσι θα έπρεπε. (γέλια) Του παίκτες πρέπει να τους κυνηγάνε κι όχι το αντίστροφο. Εμείς πουλάμε τη φωνή μας και το πακέτο. Άρα δεν υπάρχει λόγος να μη μας φοβούνται. Πρέπει».

Ο καιρός πέρασε, φτάσαμε στο 5ο live show και όλοι «φαγώθηκαν» να πει ελληνικό τραγούδι: «Ξέρω εγώ μωρέ γιατί έχουν φαγωθεί όλοι; Γιατί απλά είσαι Ελλάδα και θέλουν να ακούσουν πάλι ελληνικό κι επειδή πιστεύουν πως δεν το’χω. Και γιατί να μην το ‘χω; Γιατί έτσι…»

Η απάντηση στην ερώτηση αν μετά το παιχνίδι θα τραγουδάει ελληνικά είτε στα lives του, είτε δισκογραφικά, είναι κατηγορηματική. (σ.σ  Ίαν, να σου θυμίσω, time changes!)

Είναι όμως ο Ίαν αυτό; Φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις, φώτα, κάμερες; «Όχι, προφανώς, αλλά για να πετύχω κάτι κι από τη στιγμή που είναι στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού κι ήρθα εδώ με ένα στόχο, θα χρειαστεί να κάνω και κάτι που δεν το θέλω στο 100%». 

Μου τονίζει ότι προτιμάει να παίζει σε μπαράκια της γειτονιάς παρά να κάνει κάτι που θα’ναι ενάντια στις αρχές του. Κι ότι αν δεν το κάνει με τον τρόπο του έστω, δεν θα το κάνει καθόλου.

Τη σχέση του με τους συμπαίκτες του τη χαρακτηρίζει εξαίρετη. Πιο πολύ έχει δεθεί με τον Ανδρέα Λέοντα μια και είναι στην ίδια ομάδα και περνάνε πολλές ώρες μαζί. Μετά το σόου πιστεύει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί κάλλιστα με άτομα από εκεί, όπως είναι η Τάνια Μπρεάζου, ο Αλέξανδρος Πιτσάνης, η Χριστιάννα Μπούνια μια και έχουν κοινά μουσικά ακούσματα.

Η πρώτη του μπάντα φτιάχτηκε όταν ήταν 14, λεγόταν «Μετάσωμα» και ήταν μαζί τους μέχρι τα 18 του. Μετά μπήκε σε μία άλλη που λεγόταν «My own Sacrament», αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία καθώς έκαναν μόνο 2-3 live. Στη συνέχεια τον βρήκαν οι «United Highlights» με τους οποίους κάνανε αρκετά και κυκλοφόρησαν δύο EP. Η πορεία όμως τον έφερε σε καινούργια μπάντα τους «Mad Street». «Έχεις ακούσει αυτό που λένε ότι δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα… Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ. Ο κάθε ένας είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει και είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Είπαμε ότι θέλουμε να αγγίξουμε και το πιο εμπορικό, αλλά παραμένουμε με βάση μας τη metal».

Πάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον Ίαν:

Είναι από την Αθήνα. Έχει έναν αδερφό τον Δημήτρη και μία αδερφή την Έφη. «Η οικογένεια μου είναι καταπληκτική, δυστυχώς! (γέλια) Παράδειγμα αν είχαν χωρίσει οι γονείς μου ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, πιστεύω θα ήμουν πολύ διαφορετικός και θα έγραφα πολύ πιο ωραία κομμάτια…»

Στιγμές που θυμάται έντονα καθώς ήταν πιο μικρός… «Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά που είχα ανεβεί στο ψυγείο και δεν μπορούσαν να με κατεβάσουν. Μικρός ήμουν και πολύ κοντός, ενώ το ψυγείο ήταν αρκετά ψηλό! Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε πως σκαρφάλωσα εκεί! Επίσης ένα ακόμα περίεργο στιγμιότυπο έγινε με τον αδερφό μου. Περπάταγε και σε κάποια φάση σκόνταψε και πήγε να πέσει μπρούμυτα στο πάτωμα. Δεν ξέρω κι εγώ πώς τον άρπαξα και δεν έπεσε με το πρόσωπο! Όλο αυτό έγινε σε κλάσματα δευτερολέπτου».

Η δουλειά που πήρε το πρώτο του χαρτζιλίκι ήταν «κλείσιμο» σε ένα περίπτερο!

Γραφεί δικά του τραγούδια, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι έως τώρα! Το σκέφτεται όμως…

Είναι ο εαυτός του σε ότι κάνει και γενικότερα είναι πολύ αυθόρμητος. Γι’αυτό αν κάποιος παρατηρήσει το facebook profile του, θα καταλάβει κι από τον τρόπο που γράφει και συνομιλεί με τους fans του! «Γενικότερα έχω βαρεθεί την ίδια απλή, βαρετή προσέγγιση από τους τραγουδιστές, τύπου ήσασταν τόσο υπέροχοι σήμερα, σας ευχαριστώ πολύ, θα σας το ανταποδώσω και τέτοια. Έτσι σκέφτηκα να αρχίσω ένα καινούργιο κύμα».

Καταλήξαμε να μιλάμε για τις fans του και τα έξαλλα σκηνικά που κάνουν. Σχολιάζοντας την όλη κατάσταση, τον ρωτάω για το πιο κουλό μήνυμα που έχει δεχθεί κι επί τόπου βγάζει το κινητό του ώστε να διαβάσει κάποιο. «Είναι πολλά, δεν μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο. Μου είχε γράψει όμως μία ένα και δεν σου κρύβω ότι φοβήθηκα λίγο, λέγοντας μου ότι τώρα που βρήκε το τηλέφωνο μου, δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι, θα με βρίσκει παντού και πάντα και ότι δεν πειράζει αν δεν της απαντάω, αλλά θα δω εγώ…! (γέλια) Είχα φοβηθεί λίγο για τη ζωή μου! (γέλια) «Δεν ξέρω γιατί κάνουν έτσι… Μάλλον επειδή είμαι γεννημένος rock star…»

Γενικότερα ως άνθρωπος και στις σχέσεις του προσπαθεί να είναι ευρηματικός, γιατί κάθε άνθρωπος του βγάζει και διαφορετικά συναισθήματα, οπότε αντιδράει διαφορετικά στον καθένα.

Αν δεν βγει νικητής, δεν τον πειράζει γιατί δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν, αλλά από τον κόσμο, άσχετα όπως μου λέει χαριτολογώντας ότι είναι ο -καλύτερος όλων!

Δεν μπορεί να περιγράψει τον εαυτό του με τίποτα. (σ.σ Τον πίεσα)

Η συζήτηση έρχεται και στα τατουάζ του… Το πρώτο του τατουάζ δεν το έκανε για συγκεκριμένο λόγο, απλά του άρεσε. Το αριστερό του χέρι είναι το music hand, έτσι του αρέσει να το λέει, και το δεξί είναι το manipulation arm. Σε εκείνο θέλει να κάνει μαριονέτες και σχοινιά σε συνδυασμό με ένα ψαλίδι που θα το κόβει.

Όταν δεν νιώθει καλά, το καλύτερο μέρος για να ηρεμήσει είναι το σπίτι του.

Ένα τραβηγμένο σκηνικό που έκανε τώρα τελευταία: «Πριν μερικές μέρες είχε έρθει μια κοπέλα για συνέντευξη. Και με ρωτάει αν λέω συγνώμη για τα λάθη μου. Λέω ναι, και εκείνη τη στιγμή της έπιασα τον πισινό και ζήτησα συγνώμη. (γέλια) Επί τόπου μου έδωσε χαστούκι! (γέλια) 

Από τον Ίαν να περιμένετε καλή μουσική και κλείνουμε με τα λόγια του: «Θα ήθελα πολύ όλοι οι άνθρωποι των παραγωγών που φέρνουν τέτοια παιχνίδια, να κοιτάνε περισσότερο τους καλλιτέχνες κι όχι μόνο τα εμπορικά «κορμιά» και τις εμπορικές «φωνές». Και στα παιδιά που θέλουν να το τρέξουν με αυτό τον τρόπο να είναι ειλικρινείς πάντα και παντού». 

 

Αφήστε το σχόλιό σας